Categorie: INTERVIEW, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 06 Juni 2011 at 11:29 pm

Feesten met de Amsterdam Klezmer Band

AMSTERDAM KLEZMER BAND LV FOTO JOKE SCHOT AMSTERDAM KLEZMER BAND FOTO JOKE SCHOT AMSTERDAM KLEZMER BAND  FOTO JOKE SCHOT

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)

Een concert van de Amsterdam Klezmer Band heeft altijd hetzelfde eindresultaat, feesten, gein en geen sores. Als toeschouwer ben je dan ook gewaarschuwd, dit wordt niet eindeloos aan de stoel vastgeplakt blijven, dat wordt voeten van de vloer. Zo ook het concert in het Rotterdamse Lantaren/Venster theater. De bedrijfsleiding had er verstandig aan gedaan het voorste deel van de grote zaal vrij te houden voor dansende feestgangers en het moge niet onbegrijpelijk zijn dat aan het eind van het concert nog slechts enkele tribunestoelen bezet waren en de vrijgehouden ruimte overbevolkt was door een enthousiast deinende massa.

AMSTERDAM KLEZMER BAND LV FOTO JOKE SCHOT AMSTERDAM KLEZMER BAND LV FOTO JOKE SCHOT In de handleiding staat AVI en een collega van mij gebruikt de software ffmpegx om de videos te converteren. Het moet zijn aAMSTERDAM KLEZMER BAND  FOTO JOKE SCHOT

Hoewel het er even op leek dat deze Amsterdamse band in Rotterdam niet zo zou aanslaan als elders, draaide dat na enkele songs al redelijk bij. Dat is mede te danken aan de tomeloze inzet die de leden van dit Klezmer collectief ten toon spreiden. Vooral vocalist en altsaxofonist Job Chajes weet op unieke wijze de toon te zetten en het aanwezige publiek in beweging te krijgen. Nu is het zo dat Klezmer muziek, gebaseerd op Oost-Europese klanken, Jiddische muziek en balkansound, een vooral vrolijk karakter ten toon spreidt, hoewel er ook voldoende tranentrekkers zijn. Het Amsterdamse gezelschap speelt voornamelijk de vrolijke kant van deze muzikale stroming. Hoewel Klezmer muziek in Nederland zelden tot nooit op de radio te horen is zijn er volgens Job talloze Klezmer orkesten in Nederland, hoewel de meeste op amateurbasis en mogelijk daarom niet alom gekend.
De Amsterdam Klezmer Band met haar 7 muzikanten heeft dan ook nog eens het grote voordeel dat binnen de formatie Alec Kopyt zich heeft gesetteld, deze uit Odessa afkomstige percussionist - vocalist zingt Russisch/Jiddisch en heeft de uitstraling die het orkest net dat extra biedt waardoor ze zo succesvol zijn. Vanzelfsprekend kan dat niet zonder goede muzikanten om hem heen en die zijn alom aanwezig zoals Theo van Tol op Accordeon en trombonist Joop van der Linden en bovenal de klarinettist Janfie van Strien, die muzikaal misschien wel de grootste smaakmaker binnen de band is. Toch is en blijft de spil van dit alles de aanjager van het muzikale feestje Job Chajes, die ooit begon als Rapper en later een saxofoon kocht om nog meer betrokken te zijn bij de muziek. Hoewel hij geen John Coltrane of Candy Dulfer kwaliteiten heeft, heeft hij juist iets anders; overtuiging en bezieling. Vooral dat laatste is wat de basis vormt van het muzikaal plezier wat de band uitstraalt. Inmiddels heeft de band al haar 9e album uitgebracht, "Katla" een album met 14 tracks waarvan vooral de uptempostukken de sfeer die de Amsterdam Klezmer Band zo eigen is uitstralen. In bijvoorbeeld "Naie Kashe" waarin zowel in het Russisch als in het Nederlands wordt gezongen komt de ware AKB sfeer goed naar voren met steeds weer die klarinet die net dat beetje extra toevoegt. Toch is de mooiste track op dit recentste album het prachtig ingetogen "Nicolosia", gecomponeerd door Trompettist Gijs Levelt, waarin de muzikale kwaliteiten van deze band volledig uitgepakt worden. Diep door je ziel snijdende muziek met prachtig ingehouden spanning, een juweeltje. Dat Job Chajes toch nog even zijn rap achtergrond wil tonen blijkt in "Geen Sores" wat mede door de simpelheid van de tekst het lied extra toegankelijk maakt. De Amsterdam Klezmer Band toont met zowel haar albums als met de optredens aan dat deze van oorsprong eeuwenoude muziek nog springlevend is, nee, meer nog dan dat, de Amsterdam Klezmer Band grijpt je, sleurt je mee en houdt je vast. Hou ze in de gaten.

Luister hieronder naar het interview dat Jacques Nachtegaal met Job Chajes van de Amsterdam Klezmer Band had.

Interview Amsterdam Klezmer Band. by Cultuurpodium.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.