Categorie: THEATER, INTERVIEW, MUZIEK

Vrijdag 10 Juni 2011 at 1:38 pm

Van Roozendaal & De Munnik hebben goud in handen

 HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK  MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Joke Schot (klik op de foto voor vergroting)

Maarten van Roozendaal als solist en Paul de Munnik als helft van het duo Acda en de Munnik zijn zeer succesvol op hun eigen gebied, maar bij zowel Maarten als Paul sluimerde al jaren de wens om samen iets te gaan doen in het theater. Iets wat wel gerelateerd is aan hun eigen vakgebied, maar wel afwijkend is van hetgeen ze doen tijdens de eigen theatertournees. Nu blijkt dat willen en kunnen een mijl van elkaar af staat, want het heeft jaren geduurd voor het er eindelijk van kon komen, temeer omdat Paul de Munnik vanzelfsprekend rekening moet houden met zijn kompaan Acda. De komende maanden echter, is Acda actief doende met zijn andere liefde; filmen, zodat de Munnik ruimte heeft om iets anders te doen. Eerder deed zich die mogelijkheid ook al eens voor en speelde Paul met JP den Tex en Kees Prins een korte tournee "Op weg naar huis". In het najaar van 2010 toerde Paul samen met de gebroeders Lameirinhas en de Vlaamse Riet Muylaart door Nederland met het op Jacques Brel geënte programma "Brellando". Nu Maarten zijn eigen theatertournee iets later kan laten beginnen komt alles samen en kunnen ze beiden eindelijk die lang gekoesterde wens tot uitvoer brengen.

HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT

"Heimwee naar de Hemel" is een muzikaal theaterprogramma met liedmateriaal van overleden kleinkunstenaars en Nederlandse taalgiganten. Dat was het plan en dat is inmiddels ook op gang aan het komen, de eerste try outs worden gespeeld en gelet op de vele reacties die her en der gehoord worden, is het publiek meer dan tevreden. Dus werd het tijd voor een kijkje bij een, zoals later zou blijken, zeer geslaagde try out in het Rotterdamse theater Lantaren/Venster op de kop van zuid. Daar bleek dat deze combi een heel verrassende is. Materiaal van Toon Hermans (Café Biljart), Frans Halsema (Springlevend) tot Wilmink (Dood zijn duurt zo Lang). Vanzelfsprekend is er ruim voldoende ruimte ingebouwd voor Brel en vooral Shaffy en Vermeulen. Bram Vermeulen, ooit leermeester van Paul heeft zo veel geweldig materiaal geschreven dat het voor Maarten en Paul geen makkelijke keuze zal zijn geweest om tot deze selectie te komen. Tussen het mooi geselecteerde materiaal zitten ook een aantal zeer verrassende liedjes, maar dat moet het publiek straks zelf gaan ondervinden. Verrassender is de wijze waarop beide heren samenspelen, nergens fijn gepriegel en elkaar aan-en invullend pianospel, maar gewoon twee pianisten die elk hun ding doen, wat gezamenlijk heel overtuigend klinkt. Dat Paul daarnaast ook op gitaar zijn mannetje staat was al bekend. Er is een ontspannen interactie tussen de twee muzikanten en de stemmen klinken erg goed bij elkaar, en dat heeft zijn weerslag op het publiek. Je mag zelfs spreken van een heel verfrissende en verrassende combinatie van twee geweldige kleinkunstenaars die het nationale erfgoed op verantwoorde en respecterende wijze nog eens voor het voetlicht brengen. Mogelijk zou je 80 procent van het geboden materiaal over een paar jaar helemaal vergeten zijn, misschien zou het nog eens ergens opduiken in een weggedrukt radioprogramma via een internetkanaal, maar dankzij van Roozendaal en de Munnik wordt een groot aantal juweeltjes nu weer even afgestoft en zonder smuk of overdadige franje ten gehore gebracht. Misschien moet je zelfs spreken van een geslaagde missie, want ze hebben met recht goud in handen. Een missie die de heren in de periode van 6 tot en met 30 september in De Duif in Amsterdam brengt, als alternatief voor de Kleine Komedie die verbouwd wordt, maar ook omdat aan deze kerk aan de Prinsengracht het programma nog meer sfeer zal krijgen. In oktober en november toeren ze aansluitend door Nederland met `Heimwee naar de Hemel`, een programma dat elke rechtgeaarde liefhebber van kleinkunst en mooi Nederlandstalig materiaal gezien moet hebben. Vanzelfsprekend was er voldoende stof tot nabespreken met Maarten en Paul en dat is te beluisteren in het onderstaand gesprek.

Interview met Paul de Munnik en Maarten van Roozendaal over Heimwee naar de Hemel. by Cultuurpodium.nl
Reageer hieronder

twee reacties

Sheila Akasi-Clements
Sheila Akasi-Clements - 11-06-’11 00:08
Maartje
Maartje - 12-06-’11 19:29
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.