Categorie: Default

Maandag 20 Juni 2011 at 1:03 pm

Foo Fighters live op Pinkpop 2011

Foo Fighters Pinkpop 2011 (fotograaf onbekend)

Door Thijs van Zundert (voor foto klik voor vergroting)

Maandag 13 juni is de laatste dag van Pinkpop 2011. Op de affiche staan grote namen, zoals 30 Seconds to mars, All time low, the Gaslight Anthem en Volbeat. Er is echter één naam op de affiche die duidelijk met kop en schouders boven de rest uitsteekt: Foo Fighters.

Heel de dag is het weer in Landgraaf een beetje twijfelachtig. Te warm voor een trui, te koud voor en t-shirt. Geen zon, maar ook geen regen. Het is bewolkt, allemaal een beetje niks. Grijs. De bands die de hele dag hun best doen voor het massale publiek zijn eigenlijk een beetje zoals het weer. Bijna de hele programmering bestaat uit gitaarbandjes, allen zijn ze goed, en hebben ze hun grote naam al bewezen. Toch speelt geen van de bands écht super. Niemand krijgt het hele veld aan het springen. De zeldzame afwisseling tussen het gitaargeweld is deadmau5. Deadmau5, pseudoniem van DJ Joel Thomas Zimmerman (red.), sluit de Converse Stage af met een spetterende set en weet wel de voetjes van de vloer te krijgen.

Om 21.00 uur betreden de Foo Fighters de main stage. Zij moeten de grote verwachting van de dag gaan inlossen en zorgen voor het vuurwerk, letterlijk en figuurlijk.
Foo Fighters begint zijn set met Bridge Burning, tevens het eerste nummer van de nieuwe cd. Ook het 2e en 3e nummer van de set zijn afkomstig van Wasting Light. De nieuwe plaat, die is opgenomen in Grohl's garage, blijkt uiterst geschikt om live gespeeld te worden. Rauwe rock, met een randje in de stem van de harige frontman. Het publiek reageert goed, maar wacht ook op de grote hits van de Foo Fighters. Het zijn immers de echte fans die de nieuwe cd al hebben, maar die vormen (zoals gebruikelijk op festivals) de minderheid. De rest van het festivalveld kent de band vooral van de hits op de radio. Ook deze hits worden gespeeld: Learn to Fly, Pretender, Times Like These, en nog veel meer. Ze komen allemaal voorbij. Ook de eerste 2 singels van de nieuwe plaat worden gespeeld. Het publiek gaat los bij Rope, en ook het recentere Walk valt zichtbaar in goede aarde

De afsluiter van het festival heeft zijn laatste cd opgenomen met analoge apparatuur. Terug naar het begin, terug naar de basis. Waar dit op het album erg goed werkt, voldoet de old-school rockshow die ze op het podium laten zien, niet helemaal aan de verwachtingen. Ook op het podium gaan ze terug naar de basis en ze hebben bijvoorbeeld geen vuurwerk zoals Greenday, geen fans op het podium zoals NERD en geen special effects zoals the Gorillaz. Van een rockband van formaat als de Foo Fighters, worden dit soort extra's toch stiekem wel een beetje verwacht. Grohl zelf lijkt het niet te missen. Hij vertelt dat hij het na al die jaren nog altijd cool vind om bij de band te zitten.

De Foo Fighters spelen 25 minuten langer door dan gepland, en dat kan uiteraard op waardering van het publiek rekenen. Rond 11 uur sluiten ze de set af met Everlong, de grootste hit uit het repertoire. Hoewel van dit nummer ook een erg fijne akoestische versie bestaat, spelen de rockers gewoon de ruige versie. Het publiek heeft hier op gewacht en zingt/springt dat het een lieve lust is.

Als met al is het optreden goed, maar niet spectaculair. Net zoals het weer, en de rest van de bands van de dag.

Pinkpop maandag was dit jaar verre van slecht, maar ook lang niet de beste ooit. Een groot deel van de programmering heeft vorig jaar al in Nederland gespeeld (Go back to the zoo, Gaslight Anthem, All time low en 30seconds to Mars stonden allen vorig jaar op Lowlands.) Wellicht hebben ze daar hun kruid verschoten? Of is het publiek verwend geraakt? Al met al mag het volgend jaar wat origineler, verrassender en afwisselender. Als de weergoden dan ook nog eens gunstiger gestemd zijn, komt het vast wel goed met Pinkpop.
Reageer hieronder

Eén reactie

Ronald
Ronald - 21-06-’11 10:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.