Categorie: THEATER, ALGEMEEN, CIRCUS EN SHOW, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, MUZIEK, STRAATTHEATER

Woensdag 29 Juni 2011 at 12:54 pm

Parade Rotterdam weer als vanouds!

foto joke schot foto joke schot Foto Joke Schot

Door Thijs van Zundert met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting op foto)

Van 16 tot 26 juni stond De Parade in Rotterdam. Een veelvuldigheid aan theater, dans en muziek is verdeeld over de reizende podia. Je hoeft je op De Parade geen seconde te vervelen, want ook buiten het gevarieerde culturele aanbod, is het heerlijk toeven op een van de vele terrassen. Genieten van een biologisch belegd broodje, mensen kijken, rosétje drinken. Als dan ook de zon nog wilt schijnen is een heerlijk festival compleet.


Conny Jansen Danst -- Zout/ Compact

Speciaal voor De Parade heeft Conny Jansen Danst een ingekorte versie van het stuk ‘Zout' gemaakt. Ideale gelegenheid voor de nieuwsgierigen om eens van moderne dans te proeven. Ideale kans voor de kenner om de mooiste stukken uit ‘Zout' nog eens samengevat en in een andere context te bewonderen.

Zout wordt gedanst door 4 mannen en live begeleid door Anne Soldaat op gitaar.
Het stuk is super subtiel opgebouwd, enige tijd heb je geen idee waar het over gaat. Net als je denk het te begrijpen, glipt het weer door je vingers. Nou is begrijpen ook geen doel op zicht, het gewoon op je af laten komen en mooi vinden is ook een kunst. Toch ga je al dan niet bewust op zoek naar een lijn in de voorstelling, er is genoeg ruimte voor eenieders eigen interpretatie. Tegenstellingen lijken centraal te staan. Maatschappij versus eigen waarden. Groepsdruk tegen het individu, de gebaande paden naast de eigen weg. Ergens bijhoren, of juist losbreken.

Nieuweling of kenner, na het zien van de voorstelling is het volledige publiek enthousiast. Het slotapplaus klinkt alsof de tent uitpuilt van publiek. Helaas (en onterecht) was de tent maar half vol.
Rond drie uur is het gezellig druk op het festival terrein. De sfeer is laid back. Er zijn opvallend veel kleine kinderen op het festival, maar in de rij voor de ijsco-tent en de zweefmolen staan ook volwassenen.

Susanne Marx -- Chicks Kicks en Glory

Foto Joke Schot Foto Joke Schot 2011-06/de_parade_zondag_26_juni_foto_joke_schot__5_copy3.jpg

Jasmijn Rana, verbonden aan de universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar een steeds groter wordende groep meiden van Marrokaanse afkomst die kickboksen of een andere zware vechtsport beoefent. Het onderzoek brengt in beeld wie deze meiden zijn en hoe ze omgaan met thema's als vrouwelijkheid, discipline, lichamelijkheid, religie en integratie.
Gebaseerd op dit onderzoek maakten Imagine IC in samenwerking met Kosmopolis Rotterdam het project ‘Chicks Kicks and Glory', bestaande uit een serie stripverhalen en een dansvoorstelling.
De dansvoorstelling begint met een serie kickboks moves, synchroon uitgevoerd door de 10 geharde meiden. Het geheel komt zeer krachtig over. Hoe meer de voorstelling vordert hoe meer er een verschuiving plaatsvindt van pure vechtsport naar dans. Streetdance en moderne dans vormen samen met de boksbewegingen de ruggengraat van de voorstelling. Tussen het optreden door krijgt het publiek fragmenten film te zien van de meiden, waar ze hun mening geven over onderwerpen zoals bijvoorbeeld discipline. De voorstelling wordt gespeeld door de dames waar ze over gaat. Af en toe is wel te zien dat er geen professionele dansers op het podium staan, want hier en daar wordt de choreografie van Susanne Marx iets of wat rommelig uitgevoerd. Alleen Soumia Abalhaja en Thomas Falk vormen een uitzondering en performen beiden op zichtbaar hoger niveau dan de rest.
Deze voorstelling geeft je een kijkje in een subcultuur die voor velen onzichtbaar gebleven zou zijn en gaat over een actueel en maatschappelijk relevant thema. Ga je hier met de juiste verwachtingen heen, word je niet teleurgesteld. Met de strips, dans en filmfragmenten krijg je een aardig inkijkje in een bijzondere vrijwel verborgen wereld.

Ook 's avonds zitten de terrassen vol op de parade. Burito's, taco's, biologische broodjes, loempia's, zo divers als het culturele aanbod is, is ook het aanbod aan etenswaren. Het wordt allemaal smakelijk naar binnen gewerkt. Rond 18 uur is zo'n beetje iedere terrastafel bezet en lopen er nog een hoop mensen rond. Het is druk, maar niet té, en nog altijd zijn er veel kinderen. Velen van hen zijn bezig te knutselen bij een speciaal ingerichte hoek, achter op de parade. Buiten de kinderen, verder natuurlijk volwassenen van begin dertig tot eind vijftig, ongeveer gelijk verdeeld. Normale mensen, maar allemaal met een klein beetje vrijheid in hun uitstraling. Tattooages, petjes/hoeden, bijzondere kapsels, kleurrijke kleding. Allemaal net iets bijzonderder dan het gemiddelde publiek op zaterdagmiddag in een willekeurige winkelstraat.

Orkater/ the Sadist - Rockabilly Roadkill

Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot
Een van de meest opvallende voorstellingen op de affiche van De Parade is Rockabilly Roadkill van Orkater/ the Sadist. "Rockabilly Roadkill is een kleurrijk postapocalyptisch sprookje.....met veel live-muziek, humor en fysiek geweld", zo is te lezen op de aankondiging. Dat belooft wat.
Rockabilly Roadkill is een voorstelling van type ‘love it' or ‘hate it.' De drie acteurs spelen een soort van sketches, afgewisseld met livemuziek. Het podium is gemaakt van planken met flinke kieren en daaronder vanuit schijnen lampen. Het geeft een gaaf effect. De rookmachine wordt veelvuldig gebruikt. Kostuums doen denken aan de hardrockshows van bijvoorbeeld een band als Rammstein. Al met al geeft het een duister effect en ook de humor op het podium is aan de donkere kant. De voorstelling is absurd, muziekaal, grappig, verrassend en roept meerdere malen een ‘nou ja zeg!' reactie op. Het publiek smult ervan. Hoogtepunt van de voorstelling is als de 3 karakters samen instrumenten bespelen, met telkens in 2 handen op 2 verschillende instrumenten, om zo samen met 6 handen 3 instrumenten te bedienen. Zo laat Orkater zien moeilijke dingen te kunnen tijdens een voorstelling die niet pretentieus lijkt te zijn. Voor de liefhebber van ongecompliceerd doch professioneel uitgevoerd theater, die niet opzoek is naar een diepere betekenis en gewoon vermaakt wilt worden, is dit een niet te missen voorstelling

Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot

Rond 20.00 uur vertrok de mars der beschaving vanaf het Boijmans van Beuningen terrein grenzend aan de Rotterdamse Parade. Hoewel er vele deelnemers met de mars meegelopen hebben, lijkt het Parade terrein niet echt rustiger geworden. Nog altijd zijn vrijwel alle terrasplaatsen bezet, de sfeer is ontspannen. De Rotterdamse Parade sluit voor de laatste keer om 22.00 uur. Waren de poorten niet gesloten, had het nog erg lang gezellig gebleven kunnen zijn.

De Parade is nog te beleven:
Den Haag, Westbroekpark: 1-10 juli
Utrecht, Moreelsepark: 13-31 juli
Amsterdam, M.L. Kinkpark: 5-21 augustus




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.