Categorie: FESTIVAL, MUZIEK

Vrijdag 15 Juli 2011 at 10:47 pm

Ze komen vrede en liefde brengen - een verslag uit Zwedenlotte krijnen lotte krijnen lotte krijnen

Door Lotte Krijnen met foto's van Jasper Beelen (voor foto's klik voor vergroting)

Zo'n 1500 kilometer noordoost van Nederland was begin deze maand een revolutie aan de gang. Borlänge, een stadje midden in Zweden's countryside, is overgenomen door meer dan 40.000 nomaden die luidkeels om vrede en liefde schreeuwen. En af en toe om een toegift, of om een biertje; want ook dat hoort erbij op het jaarlijkse Peace & Love festival.De enkele Borlängenaar die zijn stad niet ontvlucht is, mag aansluiten in de lange, slangvormige rijen die zich in de lokale supermarkt vormen. En dat is niet de enige plek waar de festivalgangers samendrommen; heel Borlänge lijkt één groot festivalterrein. De podia liggen rondom het centrum en ieder groen stukje stad is bezaaid met mensen. De fontein in het park wordt gebruikt voor een massaal pootjebaden, en zelfs op de wat grotere middenbermen staan tentjes. Välkommen till Peace & Love 2011.

Idealisme
Het opkomende racisme en gewelddadigheid deed een groep idealisten dertien jaar geleden beseffen dat de regio mid-Zweden wel wat extra vrede en liefde kon gebruiken. Zo werd het inmiddels grootste festival in Zweden geboren: een week lang muziek en opinie, vol optredens en georganiseerde debatten. Met thema's als ‘vrijheid van meningsuiting', ‘revolutie' en ‘milieu' is het idealisme inmiddels allesomvattend.

Ook de artiesten die de tien verschillende podia bezetten, zijn niet de minsten. Dit jaar is Bob Dylan de grootste vangst. Maar ook de Kings of Leon, The Strokes en Ziggy Marley (inderdaad; de zoon van) staan vetgedrukt op de poster. Daarnaast worden nationale sterren als Petter, Veronica Maggio en Håkan Hellström met trots aangekondigd.

lotte krijnen  lotte krijnen lotte krijnen   

Authentiek Zweeds
Ondanks de grote internationale namen lijkt het festival op Europees niveau nog niet ontdekt te zijn. Het gaat er dan ook Zweeds aan toe: er wordt gedanst, maar met mate; en waar in Nederland de gemiddelde festivalganger standaard met anderhalf biertje in de hand staat, mag hier alleen op speciale barplekken alcohol worden gekocht en gedronken. En inderdaad, ook de omgerekend €5,50 per drankje herinneren je op harde wijze aan de strikte Scandinavische alcoholregelementen.

3-0 voor Zweden
Sinds strakke planningen een festival niet passen, is het altijd maar afwachten wat je te zien krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld Bob Dylan zomaar missen. En toevallig terecht komen bij een klein overdekt podium waar niet meer dan 50 mensen compleet uit hun dak gaan op de vrolijke muziek die de rockabillies van het Zweedse John Lindberg trio voortbrengen. Of kan een matig optreden van The Strokes je niet schelen doordat je dag al goed was gemaakt met een swingend optreden van de Movits! Ook al Zweeds. Ook de ronduit slecht klinkende electro van de uit Groot-Brittannië afkomstige M.I.A. werd vergeven en vergeten door het ´thuisoptreden´ van Sonic Surf City. Zo´n sterk en energiek optreden dat we bijna zouden suggereren de Beach Boys ook maar te vergeten.

"[[popup file="2011-07/plsonic_surf_city.jpg" description="(thumbnail)" alt="lotte

lotte krijnen

lotte krijnen

De laatste optredens werden zaterdag gegeven. Onder andere de uit Borlänge zelf afkomstige (maar inmiddels internationaal doorgebroken) formatie Mando Diao stond op het podium. Het optreden was verre van akoestisch, zoals wel was aangekondigd. Maar de vleugel en strijkers kwamen desalniettemin goed tot hun recht in een spetterend optreden dat vele tienermeisjes spontaan tot tranen en jammeren roerde. ´s Zondags werden tenslotte alle feestvierders verzocht de stad weer te verlaten. Opdat na een volle week vrede en liefde, rust en orde weer de overhand kunnen voeren.

Meer informatie vind je op www.peaceandlove.nu/english
Peace & Love 2012 wordt van 26 t/m 30 juni gehouden
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.