Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 08 Juli 2011 at 1:20 pm

STERKE RIETBLAZERS MAKEN OPENINGSDAG GENT JAZZ 2011 TOT EEN WAAR JAZZFEEST.

Ambrose Akinmusire

Michel Portal

Soony Rollins

Bijlokesite, Gent 97 juli 2011
Door Rene de Hilster met foto's van Hans Speekenrbrink (klik voor vergroting)

Of het een bewuste keuze van festivaldirecteur Betrand Flamang is geweest weet ik op dit moment nog niet maar alle drie de groepen die speelden op de openingsavond van Gent Jazz 2011 staan onder leiding van een rietblazer. En er waren meer keuzes gedaan.

Zoals de keuze voor de inrichting van het festivalterrein. Ook dit jaar werd het festival gehouden op de unieke Bijlokesite (voor Nederlanders spreek uit als bijlokesiete) dat al jaren een prachtig maar constant veranderend decor voor het festival vormt. Het is dus altijd even afwachten hoe het festivalterrein er bij ligt. Vorig jaar was er in mijn ogen veel te wensen overgelaten en ging de unieke sfeer ten onder aan de zeer massale opstelling. Er zijn de afgelopen maanden ingrijpende keuzes gemaakt en is er een compleet andere indeling uit de bus gekomen. Een stuk knusser met gezellige hoekjes, terrasjes onder perenboompjes en als middelpunt de concerttent. Nu er een deel van de site (denk aan uitspraak!) is gereedgekomen is ook de ingang een stuk professioneler. Kortom, een fikse verbetering met als resultaat een nog optimalere festivalbeleving. Dat ook de persclub een fikse verbeterd was zal u waarschijnlijk minder intresseren.

Natan Daems foto Hans Speekenbrink Natan Daems foto Hans Speekenbrink Natan Daems foto Hans Speekenbrink

Al is de entourage nog zo mooi, de drank lekker en het voedsel smakelijk, een jazzfestival hangt of staat met de performance van de optredende artiesten. Ook hier weer weinig op te merken en kan ik dit stuk nu eigenlijk al eindigen met de woorden: jammer voor wie er niet bij was, u heeft heel wat gemist! Dat is misschien toch wel wat te kort door de bocht en wellicht doet het volgende relaas u beseffen dat nog niet te laat is om kaarten te bestellen en stante pede naar Gent af te reizen.

Tradities zijn er om in ere gehouden te worden en zo werd Gent Jazz 2011 geopend door de winnende groep van de jazzwedstrijd Jong Jazztalent Gent 2010. Die wedstrijd was gewonnen door het Nathan Daems Quintet. Deze groep had ik al gehoord tijdens de wedstrijd vorig jaar alsmede tijdens de 2010 editie van Jazz In 't Park. Het eerste wat mij opviel was dat de groep nog een stuk beter was geworden. Muzikaal maar ook qua presentatie. De groep van Nathan Deams staat volledig in het nu waarbij de verworvenheden van oude jazzhelden niet onder tafel worden geschoven. Wayne Shorter en zeker Joe Henderson komen om de hoek kijken maar ook invloeden uit rock, indiaanse muziek en niet te vergeten de klassieke muziek. De groep kent een grote dynamiek en is in staat tot het produceren van een hoop rauwe energie waarbij de bandleden ook lichamelijk behoorlijk tekeer gaan. Maar zonder problemen schakelen ze over naar introverte en soms tedere passages. Pianist Fulco Ottervanger is daarbij een belangrijke sparringpartner voor tenorsaxofonist Nathan Daems. Hou dit quintet in de gaten.

Michael Portal foto Hans Speekenbrink Ambrose foto Hans Speekenbrink Michael Portal foto Hans Speekenbrink

De tweede groep was die van rietblazer Michel Portel. Hij schijnt ook bandeon te spelen maar dat heb ik m niet zien doen. Met twee Amerikanen in de line up speelt Portal pure Europese jazz waarin Franse, en in mindere mate Spaanse invloeden, de boventoon voeren. Sferische maar zeer opzwepende muziek vol met repeterende motiefjes. De invulling die beide Amerikanen (trompettist Ambrose Akinmusire en drummer Nasheet Waits) hieraan gaven was zeer bepalend voor de aanwezige spanning. Drummer Waits is een meester in de polyritmiek. Zijn inventieve spel voor versnellingen, vertragingen en ritmische suggesties is een lust voor het oor en hij hield daarmee zijn medemuzikanten en de luisteraar bij de les. Trompettist Akinmusire is een compleet trompettist waarbij alles klopt. Hij heeft een dijk van een toon, sterke frasering en zoekt het avontuur. Michel Portal zelf is een zeer kundig rietblazer die vooral op de basklarinet weet te overtuigen. Zo nu en dan liet hij duidelijk horen dat hij van David Murray heeft gehoord. Merendeels toonde hij echter een eigen smoel.

Sonny Rollins, Foto Hans Speekenbrink Sonny Rollins, Foto Hans Speekenbrink Sonny Rollins, Foto Hans Speekenbrink

Het lekkerste was voor het laatst bewaard: tenorreus Sonny Rollins, inmiddels 80 jaar jong. Zijn jaren waren hem zeker aan te zien, te horen waren zij echter niet. Rollins speelt nog steeds met de energie van een jonge man. Voor de verandering had hij nu eens een ritmesectie meegenomen die klopte. Bob Cranshaw, al vele jaren in dienst van de tenormeester, speelde zelfs weer contrabas! Als was dit wel een elektrisch exemplaar. Rollins liet zijn kunnen zien in een serie eigen stukken en wat ouder werk, Soms waren de stukken te lang uitgesponnen en kregen drums en percussie te veel ruimte. Maar dat mocht de pret niet drukken, de meester was geweldig op dreef en speelde een lange maar zeker niet te lange set.

Al met al een sterke openingsdag van Gent Jazz 2011. Het festival loopt nog door tot en met 17 juli. Kijk voor me
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.