Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 16 Juli 2011 at 5:23 pm

GENT JAZZ 2011. TWEEDE DEEL. EEN VRIJDAGAVOND VOL SONGS VAN DIVERSE ALLURE

Agnes Obel, foto Hans Speekenbrink Agnes Obel, foto Hans Speekenbrink Agnes Obel, gouden plaat in België voor 15.000 verkochte CD's foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Vrijdag was volkomen uitverkocht, de stoelen waren weggehaald en het publiek was jonger De artiesten van deze dag zijn al behoorlijk populair in België. Vooral de locale Gentse helden van Absynthe Minded maar ook de Deense zangeres/pianiste Agnes Obel en Angus & Julia Stone, het singer/songwritersduo uit Australië.

Agnes Obel kon na haar optreden de gouden plaat in ontvangst nemen voor de 15.000 exemplaren die ze van haar album Philharmonics in België heeft verkocht. Met celliste/gitariste Anne Ostsee gaf ze een ingetogen concert waarin ze met zachte stem sprookjesachtige poëtische en mysterieus mooie liedjes zong. Ze heeft dezelfde lieve stem als Sophie Zelmani. Als ze iets zwaarder aanzet hoor je goed de invloed van John Cale. Obel is in België heel bekend maar ook daarbuiten. Daar kan ze makkelijk op festivals staan hoewel ik haar muziek liever zou horen in een schouwburg of theater. Daar zou de intimiteit van haar composities beter tot zijn recht komen. Mooi was het samenspel tussen piano en cello. De aankondigingen van haar nummers waren niet te verstaan, het lijkt wel alsof Obel verlegen is met haar succes!

Absynthe Minded foto Hans Speekenbrink Absynthe Minded foto Hans Speekenbrink Absynthe Minded foto Hans Speekenbrink

De Gentse band Absynthe Minded heeft zich de afgelopen tien jaar een plek weten te verwerven in het Belgische muzieklandschap met songs die het midden houden tussen pop, blues en jazz, ja en soms folk en zigeunermuziek. Vooral de viool geeft aan up-tempo songs een gypsy tintje. Met songs als Papillon, I am a fan (met piano intro), From nowhere to return en Envoi maakten ze het publiek dolenthousiast. Ze speelden ook een nieuwe song: Picture in the frame. De popsongs hebben soms een gevoelige touch maar beklijven niet altijd.

Angus & Julia Stone foto Hans Speekenbrink Angus & Julia Stone foto Hans Speekenbrink Angus & Julia Stone foto Hans Speekenbrink

Daarna was het de beurt aan het duo Angus & Julia Stone. Ze zijn inmiddels erg populair in België. Ze hebben twee albums uitgebracht: A Book Like This en Down The Way. Het duo werd versterkt door een celliste, drummer en bassist. Zelf spelen ze gitaar, electrische piano en mondharmonika. Julia wist haar opmerkelijk kinderlijke stemmetje soms geweldig te accentueren door haar spel op de elektrische gitaar. Het ene moment deed ze me aan Melanie denken dan weer aan Janis Joplin. Of aan een verdwaald hippiemeisje (op blote voeten). Angus zong mompelend vanachter zijn baard. Als hij mondharmonika speelde, kreeg ik onwillekeurig associaties met Bob Dylan. Angus en Julia lijken- op het podium in een eigen wereld te leven. Als ze loos gaan, wordt het erg goed, de ingetogen liedjes spreken me minder aan. Maar het publiek vond het geweldig, zong sommige teksten letterlijk mee. De achtergrond van sterren en een maan met gezicht was prachtig, het accentueerde de wonderlijke wereld van Angus en Julia des te meer!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.