Categorie: COLUMN, FESTIVAL

Maandag 08 Augustus 2011 at 10:01 pm

Gay Pride - Bloot met een functie

Gay Pride (Foto: Jara Hof) Gay Pride (Foto: Jara Hof) Gay Pride (Foto: Jara Hof)

Tekst Lotte Krijnen, met foto's van Jara Hof (klik voor vergroting)

De klinkers langs de grachten zijn schoongeveegd, en het zal meer dan een schepnet zijn geweest dat door de grachten zelf is gehaald. Behalve een enkele confettisnipper die nog niet uit de bomen is geregend, doet niet veel meer herinneren aan de bonte botenparade die afgelopen zaterdag door de grachten voer. De maandagkranten staan echter nog bol van de opiniërende artikelen over
de jaarlijkse Gay Pride. De algemene strekking: ‘Moet dat nou, al dat bloot?'

Gay Pride (Foto: Jara Hof) Gay Pride (Foto: Jara Hof) Gay Pride (Foto: Jara Hof)

‘Nee', stellen de meeste opiniemakers. Uiteraard vinden ze dat iedereen recht heeft op zijn of haar homoseksuele geaardheid. En geweld, gay bashing, dat gaat ze allemaal een flink aantal stappen te ver. Maar al het bloot - het wordt overdreven gevonden. ‘Als het zo normaal is om gay te zijn, doe er dan ook normaal over'. En: ‘alsof iedere gay er zo bij loopt'.

Nee. Niet iedere homoseksueel loopt er dusdanig uitgedost bij. Ik loop zelf, hetero, ook niet altijd in mijn regenboogjurk met bloemenslingers in mijn haar schaarsgeklede mannen en vrouwen op boten toe te wuiven. Maar ik geef graag het signaal dat ik trots ben op het feit dat het kan, zo'n gay pride. Inclusief al het bloot.

Want zonder al deze pracht aan extravagantie, zou het niet dezelfde boodschap afgeven. Hoewel de massale aanloop, de vrolijke gezichten en de door de straten schallende muziek eraan doen denken; we vieren niet de verjaardag van de voormalig koningin. We vieren het feit dat gay zijn wordt geaccepteerd, in Nederland. Dus roze in plaats van oranje, en alle prototypische vooroordelen lekker uitvergroot. Want op die manier vraag je extra aandacht waar dat nodig is. En zo haalt de boodschap het de wereld rond: wij staan ervoor dat iedereen doet en laat wat hij of zij wil. Met een hij, of met een zij.
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.