Categorie: THEATER, FESTIVAL, NIEUWS, TONEEL

Maandag 12 September 2011 at 3:28 pm

Derwig en De Brauw winnen Toneelprijzen

Derwig en De Brauw

Zondagavond 11 september zijn tijdens het Gala van het Nederlands Theater de VSCD Toneelprijzen, de VSCD Mimeprijs, de VSCD Jeugdtheaterprijzen en de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 uitgereikt.  De prijs voor de beste mannelijke hoofdrol van het afgelopen seizoen was voor Jacob Derwig. Hij ontving de Louis d’Or voor zijn rol in de Toneelgroep Amsterdam-voorstelling Kinderen van de Zon.
Elsie de Brauw werd uitgeroepen tot beste actrice van het afgelopen seizoen. Voor haar rol in het duet Gif ontving zij de Theo d’Or.


De Colombina voor beste vrouwelijk bijrol ging naar Lies Pauwels voor haar rol in Freetown van Dood Paard. De Arlecchino, de prijs voor de beste mannelijke bijrol, ging naar Peter Bolhuis voor zijn rol in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen.

De Nederlandse Toneeljury kende dit jaar de Prosceniumprijs, voor de persoon die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan toneelmaker Jan Joris Lamers. De jury vindt vooral het theater pedagogisch aspect van Lamers’ werk van onmetelijk belang voor de ontwikkeling van het Nederlandse toneel.
De VSCD Mimeprijs gaat dit jaar naar Hotel Modern met de voorstelling Vliegboot Moederschip. De Mimejury noemt beeldend kunstenaar en theatermaker Herman Helle een virtuoze clown die doet wat hij moet doen met overgave en precisie.
De VSCD Jeugdtheaterprijzen, de Gouden Krekels, worden uitgereikt in twee categorieën: de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie. De productie Adios van Het Houten Huis en Speeltheater Holland wint de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende productie. Volgens de jeugdtheaterjury is Adios een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert.

De Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie gaat naar Servaes Nelissen voor zijn rol in Lang zal die WEZEN van Toneelschap Beumer & Drost. Hij laat volgens de jury een onnavolgbare diversiteit zien in deze rol en toont een zeldzame vakbekwaamheid waarmee hij het publiek meerdere malen de slappe lach bezorgt.

De prijs van het publiek voor de beste voorstelling van het afgelopen seizoen, de AVRO Toneel Publieksprijs, gaat dit jaar naar de productie DOEK! van Kik Productions. Meer dan 30.000 mensen brachten hun stem uit door middel van stemformulieren in het theater en via een online stemronde. De winnaar ontvangt van de AVRO een bedrag van € 25.000,-, te besteden aan een volgende productie. Daarnaast ontvangt de winnaar zendtijd en een promotiepakket.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.