Categorie: JAZZ

Zondag 18 September 2011 at 12:50 am

JEFF BALLARD TRIO FEAT. LIONEL LOUEKE & MIGUEL ZENON

2011-09/jeff_ballard.jpg 2011-09/lionel_loueke.jpg 2011-09/miguel_zenon.jpg
(klik op de foto's voor vergroting)

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Cultuurpodium.nl / Jazzpodium.com

2 september 2011, Bimhuis, Amsterdam

Er staat een mooi nieuw seizoen op stapel in het Bimhuis. Een handig spoorboekje presenteert het voorlopige jaaroverzicht. De agenda wordt later verder ingevuld.
De act van deze avond is een belofte op zichzelf. Mentor Jeff Ballard kan rekenen op succes met Miguel Zenón en Lionel Loueke aan zijn zijde. Zijn drums staan centraal op het podium geposteerd en zijn gedecoreerd met koeiehuiden. Het geheel heeft wel wat weg van een batterij djembés. Zoals staat aangekondigd wordt het publiek onderworpen aan een muzikale wereldreis. De muziek zal niet alleen verrassen en verbazen, maar ook vragen oproepen. De contrasten zijn groot en variëren van intiem tot overweldigend en van concreet tot ongrijpbaar.

Het concert begint ingetogen funky. De ingeslagen route is niet direct duidelijk, totdat unisono een puntig en expliciet swingende tune wordt ingezet. Zenón en Loueke nemen vervolgens de tijd om in boeiende solo's hun improvisatiekunst te exploreren.
Zonder veel overdrijving mag worden gesteld dat Zenón zich heeft ontpopt tot een meester op de altsax. Met een verbluffende technische beheersing bespeelt hij zijn instrument. Vol overgave benut hij zijn rijke klankpalet en maakt glisando's die je kippevel bezorgen. Zeker op de momenten dat hij Charlie Parker in herinnering roept, of wanneer hij zijn eigen muzikale roots in stelling brengt. Zenón heeft een vol en trefzeker geluid, zonder opsmuk. Een lust voor het oor. Inmiddels heeft hij, zeer verdiend, in de Noord-Amerikaanse en Europese jazzscene een reputatie opgebouwd.
Over Loueke kan erg veel worden gezegd. Ook hij beschikt over een bijna volmaakt technische beheersing van zijn instrument. Hij laat zijn gitaar voortdurend anders klinken. De overgangen naar nieuwe klanken vormen subtiele en bijna onmerkbare transformaties. Daarbij weet hij talrijke associaties te wekken, waarbij steeldrums, hammondorgel, mondharp en duimpiano voorbij komen.
Loueke speelt prachtige melodieën, maar zal ook regelmatig de beperkingen overbruggen die onvermijdelijk zijn in de ongebruikelijke bezetting van altsax, gitaar en drums. Basloopjes past hij moeiteloos in. De zangkwaliteiten van Loueke voegen een eigen dimensie toe aan het geheel. Wellicht niemand zal willen horen dat er overeenkomsten bestaan tussen hem en George Benson in zijn goede dagen. Het zal geen opzet zijn. Misschien was het verstild gezongen 'Vivi' het hoogtepunt van het concert. Stem en snaren versmelten hier tot een ongrijpbaar geheel. De contrasten zijn groot wanneer Loueke zijn gitaar laat brullen. Een Afrikaanse inborst...
Aan de smaak en de kwaliteiten van Ballard hoeft niemand te twijfelen. Hij heeft zijn sporen ruimschoots verdiend, zoals in formaties van Chick Corea en Brad Mehldau. Zijn spel is vaak subtiel, inventief en gedreven. Ook vanavond komt hij zeer ontspannen over en hij geeft Zenón en Loueke alle ruimte. Toch roept hij de vraag op waarom hij zich als drummer zo naar de voorgrond dringt. De extase, hoe mooi die op zichzelf ook kan zijn, lijkt uiteindelijk toch steeds uit zijn slagwerk te moeten komen. Ook drummer Jeff Ballard is bevangen door een grote drang naar présence en zal de muziek regelmatig overschreeuwen en de mooie opbouw van sommige stukken teniet doen. Wanneer de lijst domineert zal een schilderij amper worden gezien, ook al is het gemaakt door Davinci.
Los van enkele disbalansen in de opbouw en samenhang van de hier gespeelde stukken, is dit trio zeer de moeite waard om te beluisteren. De versmelting van kleuren en culturen in combinatie met veel enthousiasme, is werkelijk boeiend. Klankassociaties variërend van een kudde galopperende buffels, de warme gloed van een zonsondergang tot de ijselijke afstand van de 'Planets' van Gustav Holst, ontstijgen het alledaagse jazzensemble verre.

LINE UP
Miguel Zenón altsax
Lionel Loueke gitaar
Jeff Ballard drums

http://www.jeffballard.co
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.