Categorie: CD-DVD, MUZIEK

Maandag 03 Oktober 2011 at 1:52 pm

Roosbeef volwassen op tweede album

Door Thijs van Zundert

In 2008 debuteerde Roosbeef met de CD Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten. Met deze plaat veroverde de band de harten van velen. Een lange reeks optredens was het gevolg. Na enige tijd van stilte komt Roosbeef nu met nieuw werk: Omdat ik dat wil.

Theater liedjes of popmuziek?
De bijzondere manier van zingen van Roos Rebergen en de klein uitgevoerde muziek maakten dat de eerste CD een hoog theaterliedjes gehalte had. Het verfrissende voor de Nederlandse popmuziek is dat deze theatrale liedjes op podia en festivals gebracht werden.
Op de nieuwe CD is de bijzondere manier van zingen gebleven. Ook zou je nog bij nagenoeg ieder liedje een toneelstuk of scéne kunnen bedenken. Het grote verschil met de vorige plaat is dat op Omdat ik dat wil de muziek een veel grotere rol gekregen heeft.

De band is nadrukkelijker aanwezig en speelt overtuigend. Er zijn weinig toeters en bellen bij geproduceerd, daardoor klinkt de band nog altijd bescheiden, maar wel een stuk voller dan op het debuut. Als je goed luistert kan je zelfs muzikale invloeden uit de popmuziek horen, zoals het nummer Hersens dat enigszins doet denken aan Teardrops van Massive Attack en de outtro van Niet uitmaken die je herinnert aan de rockers van Radio Head. Duidelijk is dat Roosbeef nu echt als een band klinkt, en minder als een begeleide zangeres.

Filosoferen bij poëtische metaforen
Bijna alle nummers bevatten een ‘jij' persoon. Dit geeft de teksten een persoonlijk tintje. Niet dat je altijd echt persoonlijk aangesproken wordt als luisteraar, maar door de intimiteit en persoonlijkheid is het wel een CD om écht naar te luisteren. Na vele malen luisteren blijft de cd interessant, dit komt door de afwisseling in diepte en onderwerp. Lekker meezingen bij duidelijke metaforen als ‘ik ben vol van verlangen, net als een bonbon. Soms barst ik open en smelt op je tong'. Ook kan je rustig luisteren naar de leuk gevonden tekst van het nummer Sneeuw. Die gaat over van alles wat er niet is omdat het gesneeuwd heeft (geen zwerfvuil, geen voetbalvelden, geen parkeerplaatsen...) Filosoferen kun je over de poëtische metafoor van Nachtauto: ‘nacht auto, nacht auto, dwaal je overdag net zo'. Door deze afwisseling in tekst, ondersteund door goede volle muziek, boeit het album van begin tot eind.

Roosbeef tourt vanaf eind september door het land om Omdat ik dat wil te promoten. Een van de optredens zal door cultuurpodium.nl bezocht en verslagen worden, dus houd de site in de gaten.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.