Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 30 September 2011 at 1:56 pm

Roosbeef in Rotown, Rotterdam, de scheidslijn tussen gek en geniaal is vrij dun .

Door Thijs van Zundert met foto's van Erik van't Hof (klik op foto's voor vergroting)

Direct na het uitbrengen van de nieuwe CD, ‘Omdat ik dat wil' is Roosbeef begonnen met een clubtour. 24-09 stonden ze in Rotown, Rotterdam. Cultuurpodium.nl was erbij.

Bij het betreden van het podium begint Roosbeef direct met het spelen van nummers van de nieuwe plaat. Het derde nummer dat ze spelen is het subtiele ‘In het bos'. De uitverkochte zaal staat stil en ongeroerd te luisteren. Pas na 3 nummers richt Roos zich tot het publiek voor een welkomstwoord. Ze komt wat klungelig en ongemakkelijk over. Alsof dit haar eerste optreden ooit is. Daarom praat ze niet te veel en gaat ze door met waar ze goed in is: muziek maken.

‘Onder invloed' is het eerste nummer van het vorige album dat Roosbeef vanavond speelt. Dit is de eerste track die (mondjesmaat) door het publiek wordt meegezongen. De zaal komt pas na ongeveer een uurtje spelen voor het eerst echt in beweging bij ‘Te heet gewassen'; een van de bekendere nummers van ‘Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten'.

Hoewel de nieuwe cd meer rockt dan de oude, lijkt het live net andersom te zijn. Roos en haar band hebben de nieuwe liedjes ook nog niet vaak live gespeeld. Dat is te horen. De oudere nummers hebben zich door de jaren ontwikkeld en een sausje gekregen. Ze zijn sprankelender geworden. De nieuwe nummers hebben deze ontwikkeling nog niet doorgemaakt en klinken daardoor live ongeveer net zo als op de CD. De toegevoegde waarde van het live aanschouwen is daarom iets lager. Anderzijds is het wel weer vet om als een van de eersten de nieuwe CD live te horen spelen. De nieuwe track die het best live uit de verf komt is ‘Sneeuw'. Hoewel dit nummer op de cd een van de mindere tracks is, rockt het live lekker weg.

Roosbeef speelt gedurende de avond bijna heel de nieuwe CD, afgewisseld met slechts enkele nummers van de vorige plaat. De frontvrouw van de band is af en toe helemaal in haar eigen wereld. Ze lijkt te vergeten dat een volle zaal haar aanschouwd. Als ze in een soort van roes aan het einde van de set is gekomen, komt ze terug op de wereld en zegt ze "oh, hartstikke bedankt dat jullie er zijn... trouwens". Het is mooi om te zien hoe iemand zich zo kan verliezen in de muziek. Na nog 2 toegiften sluit de band definitief af met ‘De boerderij deel II' van de vorige CD.
Als de hele band het podium heeft verlaten en het slotapplaus van 95db in ontvangst heeft genomen, komt Roos nog een allerlaatste keer terug. Ze zingt zonder band en een beetje jolig ‘het is weer voorbij die mooie zomer'. Zo bewijst ze nog eens dat de scheidslijn tussen gek en geniaal vrij dun is. Wij vinden haar geniaal.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.