Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 03 Oktober 2011 at 2:07 pm

JUNGLE BY NIGHT MAAKT FAAM WAAR IN LEIDEN

Door Rik van Boeckel

De jonge Amsterdamse Afrobeatband Jungle By Night was het sluitstuk van het 9e Grenzenloos Festival in Leiden. Ze speelden in de QBus, een popzaal aan de rand van het centrum. Na Lowlands, North Sea Jazz en de Great Wide Open (Vlieland) speelden ze nu Leiden plat met hun instrumentale afrobeat die vooral gebaseerd is op Fela Kuti. Ze speelden met bandleden van Egypt 80, ooit de band van Fela, nu van Seun.

Jungle By Night speelt niet de traditionele afrobeat van Fela of zijn zoons Seun en Femi. Ze zijn ook beïnvloed door Orchestre Poly-Rhythmo de Cotonou (Benin) en door Ethiopische muziek (Mulata Astatke, Getatchew Mekuria) . Als je naar hun eerste EP luistert (ook op vinyl) en niet zou weten dat hier jonge Amsterdamse muzikanten (in de leeftijd van 17-23 jaar) spelen, zou je kunnen denken dat dit uit Afrika komt. Live ligt dat natuurlijk anders en is het de muzikale kwaliteit van de groep en het aanstekelijke jeugdige enthousiasme dat overrompelt. Met de zonen van saxofonist Rinus Groeneveld op drums (Sonny) en conga's (Gino), de zoon van oud-Dogtroeplid Jos Zandvliet op trombone (Ko) en bandleider Pieter van Exter op tenor sax zette de groep vanaf het begin een pittige afrobeatgroove neer. Pyke Pasman kruidde het swingende geheel met fraaie keyboardpatronen en trompettist Bo Floor had qua spel en flair wel iets weg van Kyteman.

Jungle By Night nam aan het begin van het tweede nummer het klappen van het publiek listig over door over te gaan in ritmische handclapping. Percussionist Tienson Smeets stapte over van shekeré naar djembé, een instrument dat oorspronkelijk niet in afrobeat werd gespeeld. Maar die- zo bleek ook al tijdens de musical Fela!- makkelijk in afrobeat geïntegreerd kan worden. Pieter van Exter gaf een jazzy getinte saxsolo terwijl de band retestrak speelde en er zelfs ijzeren Marokkaanse kleppers tevoorschijn werden getoverd. En toen kwam de maatverandering van vierachtste naar zesachtste in Mongo Santamaria's Afro Blue, compleet met conga en djembésolo's. Gevolgd door een Ghanese Bokoor Beat a la John Collins met een mondharmonika die iets te hard stond en zang met een Nederlands Afrobeataccent. Het nieuwe nummer Marsvin was erg goed net als Afrokado. Jungle By Night weet ook gas terug te nemen en brengt veel variatie aan in hun muziek, het is niet alleen maar doordaverende afrobeat zoals in juni bij Femi Kuti in De Melkweg. En niet onbelangrijk, de groep weet het publiek goed te bespelen, aan het eind van het optreden werd het publiek door Ko Zandvliet van links, naar rechts, naar voren en naar achteren gedirigeerd. Zandvliet had zich een nep-Afrikaans accent aangemeten wat hij van mij nog wel wat meer mag overdrijven! Jungle By Night staat nog aan het begin en zijn als ze zo doorgaan de toekomst van afrobeat. Ze maakten hun faam in Leiden volkomen waar!

Op 15 oktober ( Fela's geboortedag) is Jungle By Night de host van de Felabration in Paradiso; behalve Jungle By Night treden Seun Kuti en de Amsterdamse band Koffie op.

www.junglebynight.com
Bandleden:
Bo Floor - Trumpet
Pieter van Exter - Tenor Sax
Ko Zandvliet -Trombone
Jac van Exter - Guitar
Pyke Pasman - Keys
Younes Tool - Bass
Gino Groeneveld - Conga's/Percussion
Tienson Smeets - Djembe/Percussion
Sonny Groeneveld - Drums
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.