Categorie: THEATER, MUSICAL

Maandag 10 Oktober 2011 at 4:29 pm

Een verdomd goed gevoel bij Daddy Cool

Daddy Cool foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto van Joris van Bennekom (klik voor vergroting)

De musical ‘Daddy Cool' is gebaseerd op de wereldhits van Boney M en materiaal van hun componist Frank Farian, dat moet wel een feestje worden en dat wordt het ook, van de eerste tot de laatste noot. Dit is voor mij de meest geslaagde feel good musical van de laatste jaren. Maar, ... wel met een lach en een traan en bovenal ook nog eens met een sociaal sausje overgoten. Toch is geen der ingrediënten te overheersend en mag er met recht gesproken worden van een mooi uitgebalanceerde musical met het script van Allard Blom in een knappe regie van Eddy Habbema.

Het verhaal is zoals het een musical betaamt heel basic en begrijpelijk voor een ieder, jongen en meisje, verliefdheid en op zoek naar een mooi toekomstdoel. Voeg daar een vleugje geschiedenis van Surinaamse Nederlanders, discriminatie, gemeenschapszin en heerlijke pakkende hip hop dans aan toe aan toe en zie daar een heerlijke basis voor ‘Daddy Cool', een echte feel-good musical. De première in het nieuwe Luxor theater in Rotterdam viel gelijktijdig met de première van Andre van Duin in Amsterdam maar tout bekend Nederland was toch naar de Rotterdamse theatertempel op de Kop van Zuid gekomen. Ze waren er allemaal en wie je na afloop ook sprak, ze hadden geen één uitgezonderd het lekkere gevoel uit de zaal meegenomen de foyer in en wilden ook daar met de voeten van de vloer, want dat hoort nu eenmaal bij die heerlijke pretentieloze hits van Boney M, je wilt niet blijven zitten. Je wilt dansen en zoals te doen gebruikelijk in musicals waar Kim-Lian van der Meij in speelt er wordt waanzinnig swingend en opzwepend gedanst en nu ook nog eens door een geweldige cast met geweldige dansers in haar gelederen. Naast Kim-Lian als Roos ook alle lof voor Ruben Heerenveen die op geweldige wijze invulling geeft aan zijn rol van Sunny. Maar de verrassing voor mij is toch zeker wel de spil in het geheel The Big Black Grandma Linda op onnavolgbare wijze neergezet door Jetty Mathurin. Als cabaretière was ik al een fan van haar, maar wat ze met deze rol doet is meer dan meesterlijk. In feite zijn er nagenoeg geen zwakke schakels in deze voorstelling maar één kanttekening bij Anne-Mieke Ruyten moet wel geplaatst. Tussen al die swingende en geweldig bewegende castleden valt Anne-Mieke Ruyten wel erg door de mand als houten Klaas. Natuurlijk begrijp ik dat deze blanke dame in deze voorstelling als koele kille bitch uit de verf dient te komen, wat haar ook goed lukt, maar dat het er op lijkt alsof ze loopt met gespalkte benen, dat vind ik net te ver gaan. Ik kan me ook niet voorstellen dat dit een regieaanwijzing voor haar rol zal zijn geweest, ik denk meer dat dit het gevolg is van de ietwat houterige motoriek van Anne-Mieke Ruyten en daar moet echt keihard aan gespijkerd worden want dit was voor mij, gelukkig wel de enige, dissonant in de hele voorstelling.
Als je gaat kijken, en dat moet je echt gaan doen, zal het je opvallen dat deze cast zoveel talent herbergt dat het straks dringen wordt bij de nominaties voor de jaarlijkse John Kraaijkamp Awards, hoewel het zit mogelijk bij de verkeerde producent voor de jury-mening. Zo was ik diep onder de indruk van Joanne Telesford, zowel als vocaliste maar zeker als actrice. Zij zet een prachtige Pearl, moeder van Sunny op de planken. Rogier Komproe, inderdaad het broertje van Howard, als Razta heeft wel zo'n heerlijke spontane uitstraling dat het meer dan aanstekelijk werkt, zodat je steeds meer een echt dat ekker Feel-Good gevoel krijgt. Als dan aan het eind van de voorstelling, die natuurlijk goed afloopt, de cast volledig uit haar dak gaat is het publiek niet meer te houden. Ik heb ze werkelijk op de stoelen zien staan dansen, geen mens bleef zitten en als dat niet een heerlijk avondje uit is, dan weet ik het niet meer. Hiervoor ga je naar het Theater, Albert Verlinden's V & V heeft met ‘Daddy Cool' wederom een geweldig productie neergezet. Wat mij betreft gaat hij zo nog even door.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.