Categorie: THEATER, TIPS, TONEEL

Woensdag 19 Oktober 2011 at 11:40 pm

Het thriller theater mengt humor en suspense samen tot een heerlijke theatervoorstelling

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

De voorstelling "39 steps" van het thrillertheater is de eerste in de Hitchcock trilogie die het Thrillertheater met meer dan verve met deze voorstelling is aangevangen.
De voorstelling is er een om in een lijstje te hangen en te koesteren. Wat een genot om deze voorstelling mee te kunnen maken. Vier acteurs; Han Oldigs, Nico de Vries, Peggy Vrijens en de onvolprezen Joep Onderdelinden, spelen met z'n viertjes 50 rollen en dat doen ze op wel zo'n meesterlijke wijze dat je meerdere malen bulderend van het lachen op je stoel voorover klapt van de lol. Maar het is meer dan humor alleen. Deze thriller, gebaseerd op de film "39 Step" van Alfred Hitchcock herbergt ook heel sterk het Who dun it principe en dat wordt heel knap opgebouwd. Hoe gaat het allemaal aflopen en waar loopt het allemaal op uit.

Het verhaal draait om de vlotte recent in Londen teruggekeerde vrijgezel Richard Hannay, die op een avond een beeldschone dame meeneemt uit het theater op Westend naar zijn appartement, waar op dat moment eigenlijk niet gewoond kan worden omdat er geschilderd wordt. De dame in kwestie blijkt een spionne en voor dat Hannay eigenlijk beseft waarin hij terecht is gekomen wordt de dame in kwestie vermoordt en wordt hij verdacht als de dader van deze laffe daad. Een moord die hij dus niet heeft gepleegd. Hij slaat op de vlucht voor de politie en gaat op zoek naar de echte daders om zijn onschuld te bewijzen. Al snel raakt hij in de vreemdste en moeilijkste situaties verward en lijkt het net steeds strakker om hem heen te sluiten. Maar zonder toeval vaart niemand wel dus ook in dit bloedstollend verhaal zal het toeval het lot van Hannay bepalen maar voor het zo ver is wordt het publiek getrakteerd op een stukje onvervalst vaudeville theater met talloze razendsnelle verkleedpartijen die, ondersteund door slimme detailwisselingen tot hoogst verrassende en vaak dolkomische situaties leiden. Met een minimum aan decor en attributen weten de vier in een meesterlijke regie van Bruun Kuijt een waanzinnig beeldend stuk theater op de planken te brengen. Met een paar petten en een krant worden binnen no time een groot aantal personages op een station neergezet en hoe regisseur Kuijt op simpele maar zeer heldere wijze de politie over het podium laat vliegen in hun zoektocht naar Hannay die zich verschuilt op de heide is te gek voor woorden, dat moet je gewoon gaan zien.
Zoals bij een klucht is ook voor deze kluchtige thriller het succes voor 95 % afhankelijk van de timing en het samenspel van de acteurs, wat deze vier acteurs op de planken brengen is zo knap en strak getimed dat het succes niet uit kan blijven. Hoe Han Oldigs zich in bochten en lichaamswentelingen weet te manoeuvreren om zich uit de vreemdste houdingen te bevrijden, mag haast voor onmogelijk worden gehouden. Alsof hij een slangenmens is met de acrobatiek als van een gymnast. Dat in combinatie met de geweldige rollen die Nico de Vries en de in deze productie zichzelf overstijgende Joep Onderdelinden neerzetten en het subtiele sexy en dan weer ingetogen zwoele spel van Peggy Vrijens maakt "39 Steps" tot een absolute must voor liefhebbers van kwaliteitstheater.
In het verleden heeft het Thrillertheater van Lex Passchier en Rieneke van Nunen al ruimschoots bewezen heerlijk theaterthrillers op de planken te kunnen brengen, zoals "De Spooktrein", maar wat ze met deze "39 Steps" van Alfred Hitchcock hebben weten te bereiken is meer dan meesterlijk. Voor dit soort theatervoorstellingen mag je absoluut niet thuis blijven, dit schreeuwt om een theaterbezoek. Na afloop zal een ieder beamen dat een theaterbezoek aan deze voorstelling het meer dan waard is geweest en blij te zijn dit meegemaakt te hebben.

Hier een VOORPROEFJE.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.