Categorie: JAZZ

Zondag 23 Oktober 2011 at 5:31 pm

MONTY ALEXANDER - MEESTER, AD RANDOM GENIE

2011-10/monty_alexander_01_copy2.jpg 2011-10/monty_alexander_02_copy1.jpg 2011-10/monty_alexander_03_copy1.jpg
(klik op de foto's voor vergroting)


Bimhuis, Amsterdam - 9 oktober 2011


Vedette Monty Alexander is na 24 terug in het Bimhuis. In oktober 1987 trad hij aan op de Oude Schans, samen met bassist John Clayton en drummer Jeff Hamilton, als begeleiders van de legendarische trompettist Harry 'Sweets' Edison. Voor 15 Hollandse guldens mocht je naar binnen. Nu, in 2011, zit je voor het onwaarschijnlijke bedrag van 25 euro op de voorste rij. De zaal is afgeladen met opgewonden liefhebbers. Bij aanvang betreden de leden van de ritmesectie beurtelings het podium om in stijl een intro op te zetten. De meester kan aanschuiven. Wat heeft de sympathieke Jamaicaan op het menu voor zijn fans? Een energieke avond zal het zijn. Daarover bestaat geen twijfel.

Alexander (1944) heeft zij sporen verdiend als begeleider van de allergrootsten tot Sinatra aan toe. Vanaf zijn 21e geniet hij wereldfaam met zijn eigen trio's. Waarom is hij niet aan het genieten van zijn Zwitserleven? Voor het geld hoeft hij het waarschijnlijk niet meer te doen. Alexander geniet nog steeds met volle teugen van het spelen. Dat is wat hij uitstraalt.
Heeft deze man nog introductie nodig? Ja, want alle wiki's ten spijt, moeten de kwaliteiten van Alexander live worden genuttigd. Wie oppervlakkig kijkt en luistert, zou gemakkelijk kunnen concluderen met een gladde showman van doen te hebben. Het publiek eet uit zijn hand en host bijna van plezier, en dat nog wel in het Bimhuis! Dit zou een jammerlijke misvatting zijn.
Monty Alexander is een entertainende meesterpianist. Gun hem zijn fratsen en belegen grapjes en grijp vooral de kans om een unieke pianist aan het werk te zien. Hoewel hij regelmatig slordig is en bijna nooit op een coherente manier afmaakt waaraan hij is begonnen, beschikt hij nog steeds over een feilloze techniek. De piano kent voor hem geen geheimen.
Dit concert laat zich lezen als een bezoek aan een overladen tentoonstelling. Er wordt meer aangeboden dan je in korte tijd kunt bevatten. Niet alles wat je ziet is even mooi of sterk van opzet, maar als je de overtollige franje wegfiltert, houd je een aaneenschakeling van hoogtepunten over.
Het werkelijk goed determineren van Alexanders spel is lastig. Hij is grillig en maakt voortdurend de meest onwaarschijnlijke wendingen. Intieme frases worden soms ruw verstoord door uitspattingen die hem direct op ramkoers leggen. Gelijk een ongeleid projectiel wekt hij regelmatig de schijn aan Gilles de la Tourette te leiden. Vooral vermoeiend zijn de als grappig bedoelde intermezzootjes van citaatjes, die als micromedly's in elkaar worden gepropt. Vormvastheid is hem vreemd, hoewel hij toch wel steeds weet terug te keren bij het uitgangspunt van zijn stukken, veelal standards. Alexander is absoluut niet vernieuwend, maar past wel regelmatig ritmische en harmonische elementen toe in zijn muziek, die zijn klassieke scholing verraden. Met even groot gemak schakelt hij naar invloeden uit de jazz en Caraïben. Zijn spel heeft vaak een romantische inslag maar wordt steeds gedreven door zijn passie voor syncopische ritmes.
Gelet op muzikaliteit bereidt Alexander een kleurrijk optreden, terzijde gestaan door een sterke ritmesectie. De aanwezigheid van percussionist Bobby Thomas zorgt voor overtuigingskracht wanneer Latijns-Amerikaanse ritmes worden ingezet. De fratsen die hij af en toe creëert op zijn digitale conga, passen helaas minder goed in het geheel en hadden beter achterwege kunnen blijven. 'Onze' Frits Landesbergen heeft een interessante schnabbel deze avond en zit zichtbaar te genieten.
De intimiteit van het Bimhuis valt in de smaak bij Alexander. Zijn encores vormen bijna een derde set. Misschien is er iets opgebloeid tussen pianist en zaal en keert hij nog eens terug met een vibrafoon of steeldrum aan zijn zijde.

LINE UP
Monty Alexander - piano
Hassan Shakurbas - bas
Frits Landesbergen - drums
Bobby Thomas Jr. - hand drums

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Jazzpodium.com




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.