Categorie: THEATER, MUZIEK, TERUGBLIK, TIPS

Maandag 24 Oktober 2011 at 3:28 pm

Philippe Genty & Compagnie maken meer dat theater alleen.

Compagnie Philippe Genty

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Het gezelschap Compagnie Philippe Genty komt slechts voor een heel korte periode naar Nederland om hier de totaaltheatervoorstelling "Voyageurs Immobiles"te komen spelen. In het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam gingen ze van start. En hoe. "Indrukwekkend", "Niet te vatten zo mooi" en "Dit is werkelijk meesterlijk" waren enkele van de gehoorde uitspraken na afloop van de meer dan fantastische totaaltheater voorstelling van het gezelschap van Philippe Genty. Reeds in 1995 creëerde Philippe Genty zijn "Voyageurs Immobiles" maar na het wereldwijd succes, overigens nooit in Nederland te zien geweest, besloot Philippe samen met zijn partner Mary Underwood een nieuwe, meer uitgebreide versie te maken. Met die nieuwe versie, die talloze nieuwe artistieke vondsten bevat, is het gezelschap tot en met vrijdag 18 november op tournee in Nederland.

Het gezelschap dat bestaat uit; Amador Artiga, Marjorie Currenti, Marzia Gambardella, Manu Kroupit, Pierrik Malebranche, Angélique Naccache, Lakko Okino en Simon T Rann zingt, speelt, danst, rolt, mimed en acteert op een aangrijpend pakkende wijze. Als ware in een magic-box ontstaan de karakters die op onvoorspelbare wijze absurdistisch het verhaal vertolken van het opgesloten of verloren kind in ons, dat zich wil ontwikkelen en de wereld wil ontdekken. Om daarin te ontdekken dat je met regelmaat met jezelf maar ook met de maatschappij waarin je verkeert in conflict kan komen. Genty wil aantonen dat ondanks elke stap die we zetten we in feite geen stap verder komen, hoewel?

De voorstelling is niet alleen theater, af en toe lijkt het een vernissage, een tentoonstelling van een beeldend kunstenaar in een proces van work in progress. Dat alles gevat in een prachtige belichting van Thomas Dobruszkès en Philippe Genty met betoverende muziek van Henry Torque en Serge Houppin creëert men een waanzinnige theater belevenis temeer omdat het toneelbeeld van Genty en Underwood onder regie van Didier Carlier en Emmanuel Rieussec iets magisch oplevert. In kolossale doeken en stoffen worden landschappen en zeeën gecreëerd, waaruit de spelers tevoorschijn komen maar evenzogoed in verdwijnen om kort daarna een stukje creatief met inpakpapier te vertonen dat haar gelijke niet kent.

Heel deze spektakel show "Voyageurs Immobiles" ademt van het allereerst begin tot de allerlaatste wegwaaiende snipper papier iets heel bijzonders op. Soms lijkt het onbeschrijfelijk wat er allemaal gebeurd dan weer is het heel basaal maar steeds weer blijkt dat er zoveel magie en theatertechnieken achter schuil gaan dat het haast niet te bevatten is dat dit gezelschap dit allemaal met zoveel gemak schijnt te kunnen spelen. De sfeer is niet alleen tijdloos maar tevens onplaatsbaar het kan net zo goed afspelen in een land ergens in het midden oosten, maar evenzogoed op een verre planeet ergens ver weg in de toekomst. Juist die gecreëerde sfeer en die ongrijpbaarheid van personages, het dromerige karakter en die steeds weer onderdompelende muziek maken "Voyageurs Immobiles" tot een wel heel bijzondere theaterbelevenis die je eigenlijk niet mag missen in die korte periode dat dit gezelschap van Genty maar in Nederland verblijft.

En hier is de website.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.