Categorie: FESTIVAL, MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Vrijdag 04 November 2011 at 6:38 pm

CONJUNTO ANGOLA 70, Club Global, Womex, Copenhagen, 26 oktober 2011

Conjunto Angola foto Pieter Franssen Conjunto Angola foto Pieter Franssen Conjunto Angola foto Pieter Franssen

Tekst en foto's Pieter Franssen (klik voor vergroting)


Het is niet minder dan een wereldpremiere. Dit eerste optreden van Conjunto Angola'70 op 26 oktober 2011 tijdens de Womex (Worldmusicexpo) in Club Global Copenhagen Acht muzikanten uit diverse Angolese groepen spelen hun eigenzinnige composities uit de gouden jaren zeventig. Populaire, maar verrukkelijke en onweerstaanbare dansmuziek uit de shantytowns van chaotische hoofdstad Luanda.

Nu herontdekt op de wereldwijd door recensenten en afficionado's juichend ontvangen, supervette aanraderscompilatie Angola Soundtrack,' the unique sound of Luanda 1968-1976' . Alweer uitgebracht op het Analog Africa label van labelbaas, dj en onvermoeibaar naar zeldzame en obscure vinyljuweeltjes speurende Samy Ben Redjeb. Ze mogen terecht trots zijn daar op het Globalpodium, want met hun ongepolijste, ongekunstelde, maar muzikaal o zo creatieve stijl hebben ze magnifieke dansmuziek achtergelaten uit de periode van de jaren '70, toen het rijk met delfstoffen gezegende land nog een Portugese kolonie was.

Conjunto Angola foto Pieter Franssen Conjunto Angola foto Pieter Franssen Conjunto Angola foto Pieter Franssen

Nu, in een tijd dat het door burgeroorlogen jarenlang geteisterde Angola vooral negatief op de kaart gezet wordt door de Mauro Manuel mediamanie is het hartverwarmend om te horen dat deze fantastische, swingende muziek waarop je je helemaal kunt laten gaan in heftig, zelfs wulps gewiebel, met deze veteranen weer helemaal terugkomt. Een kolkende cocktailmix van trefzekere Angolese semba, psychedelische merengue, op zijn Congolees gespeelde pachanga en son, gelardeerd met vervormde surfriedels.Maar vooral het onophoudelijke en doordringende, metronomisch strakke geschraap op de pontificaal vooraan geplaatste manshoge superguiro, de dikanza valt ons op.
Conjunto Angola's muzikale hart bestaat uit initiatiefnemer en leadgitarist Boto Trinidade uit de hitgroep Os Bongo's, Chico Montenegro , bongospeler en zanger van het in Angola en Colombia legendarische Jovens do Prenda en een andere sublieme leadgitarist Teddy N'Singui, samen met dikanzarasper Raul Tolingas. Ze zijn de blik-en de soundvangers van deze posse. Naarmate leadzanger Gregorio Mulatu zijn melodieen meer laat smelten en Joazinho Margadeo en bassist Carlos Timotio met de complexe traditionele percussieritmes gaan stoeien komt het conjunto steeds meer tot kookpunt komt en speelt ze tandjes strakker.

Het dondert niet dat ze pas kort aan elkaar gewend zijn om in deze mede door club RASA uit Utrechte geinitieerde samenstelling te spelen. In de sfeervolle, volgepakte Club Global, gesitueerd op een braakliggend terrein, vlak bij het swingende, multiculti Norrebro district, gaat het dak eraf.
Daarvoor had de wereldbekende Parijse producer/dj Click het publiek, dat vooral bestond uit supernieuwsgierige Womex delegates uit de hele wereld en bevallige, maar stevig dansende Deense deernes, al stevig opgewarmd onder meer met kersverse tracks van zijn album Delhi To Sevilla . Met zwierige, kringelende, soms aan de Congolese soukouss ontleende gitaarpatronen, gespeeld door drie gitaristen, met Trinidade en Teddy N Singui, door velen gezien als de beste leadgitarist van Angola en (samen)zang waaraan nog wel wat gesleuteld moet worden brengen de leden uit de voormalige Portugese kolonie met zijn achten een fraai supergroovy repertoire, dat voor een deel put uit de door Sami Ben Redjeb zo voorbeeldig samengestelde AA-compilatie,zoals het door Os Kiezos populair gemaakte Comboio maar er komt af en toe ook een nummer van de grote Angolese ster Bonga voorbij, een superinstrumental als Ilha Virgem of het veelgezochte nummer Baasooka. Conjunto '70's sembaexplosie gedijt geweldig, Het hele publiek stuitert en danst van jong tot oud op de melodieuze, maar enorm groovy sexy onderbuik muziek, die soms ook naar subtiele soukouss uit het immense buurland Congo lonkt. Deze Rasa produktie toert deze week door Nederland. Tropentheater, Rasa, Oosterpoort en Doornroosje zijn de spitsafbijters, vele clubs en festivals zullen ongetwijfeld gaan volgen na dit allereeerste en meteen zeer indrukwekkende optreden van Angola's veteranen,de Angolese, maar veel swingender versie van de Cubaanse Buena Vista Social Club. We kunnen ze in 2012 in de openlucht zeker verwachten , onder meer op t het verrassende Afrikafestival in Hertme begin juli, georganiseerd door de onlangs koninklijk gelauwerde huisarts Rob Lokin. Daar zullen ze hun (samen)zang ongetwijfeld nog beter onder de knie hebben gekregenen zal iedereen de opwindende, hitsige semba dansen. Dit weekend kunt U al wiebelend voorproeven in Rasa Utrecht en zondagmiddag in het Tropen Theater, Amsterdam.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.