Categorie: THEATER, MUSICAL

Maandag 07 November 2011 at 11:12 am

Kruimeltje, de musical, een mooie emotionele familievoorstelling.

Kruimeltje foto ... Kruimeltje foto ... Kruimeltje foto ...

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Producent Rick Engelkes, die ooit zelf speelde in de speelfilm "Kruimeltje" is nu als producent met zijn bedrijf verbonden aan de theaterversie van Kruimeltje, de Musical. Na een lange periode in het Efteling theater is er nu de reizende versie die dit seizoen langs de Nederlandse theaters trekt. Nimmer zal schrijver Chris van Abkoude bevroedt hebben dat zijn verhaal uit 1922 over het Rotterdamse straatschoffie zou uitgroeien tot een film, een musical en een momenteel eveneens te produceren TV serie.

 Net als het verhaal over Pietje Bell, eveneens een Rotterdams boefje van dezelfde schrijver, is ook in Kruimeltje het sociaal aspect van grote betekenis. Recht en onrecht staan in de boeken van Van Abkoude in sterk contrast met elkaar. Toch is Kruimeltje, de musical veel meer een tranentrekker dan de theaterversie van Pietje Bell. Opvallend was het dan ook dat de vele volwassenen in de zaal met grote regelmaat een snik lieten of even de keel schraapten, daar waar de kinderen heel anders reageerden. Dan weer juichen ze dan weer klappen ze in de handen uit enthousiasme of zingen mee met de makkelijk mee te zingen liedteksten. Vooral als Moor, de hond van Kruimeltje ten tonele verschijnt, gaan de kinderen in de zaal uit hun dak. Toch is het een echte gezellige en heerlijk geproduceerde familievoorstelling.
Alles zit er in; verlaten worden, eenzaamheid, strijdlust, onrecht en liefde maar bovenal trouw en geloof in geluk. Die elementen hielden destijds de lezers in de crisis jaren op de been. Rotterdam was destijds een stad van contrasten. Zo waren er de rijke wijken als Kralingen en Hillegersberg en de arme sloppenwijken in de buurt van de havens in het westen van de stad en op de boerenzij op Rotterdam zuid. Kruimeltje wordt door zijn moeder (Carmen Danen) bij vrouw Koster, een mooie rol van Marleen van der Loo, achtergelaten. Deze prostitué vangt tegen betaling ook kinderen op van ongehuwde moeders, die het niet meer aankunnen om voor hun kind te zorgen. Evenzo als vele voor haar, beloofde ook Kruimeltjes moeder hem op een mooie dag weer te komen ophalen, echter als die dag aanbreekt is de woning van Vrouw Koster al dichtgetimmerd en vrouw Koster overleden. Ze begrijpt dat ze haar zoon waarschijnlijk nooit meer zal terugvinden. Daarbij had ze geen rekening gehouden met het temperamentvolle strijdbare karakter van dit Rotterdamse straatboefje. Door zijn warme persoonlijkheid weet hij Wilkes (Roel Vankerckhoven) een kleine ondernemer met een te verwaarlozen winkeltje over te halen om Kruimeltjes vader (Hein Gerrits), die een oude vriend van Wilkes blijkt te zijn en die Wilkes herkent in Kruimeltjes medaillon, in Amerika voor hem te gaan zoeken. Kruimeltje wordt dan tijdelijk opgevangen in het internaat van Vader Keijzer ( Timo Bakker) die met zijn zware stem en imposant gestalte de jongens doodsangst inboezemt. Daarbij is deze voormalige militair, die gaat voor Rust, Reinheid en Regelmaat, heel ver in zijn onderdrukking van de weeskinderen. Maar natuurlijk is daar dan schooljuffrouw Jacobs (Jennifer van Brenk) die zich liefdevol over de geterroriseerde Kruimeltje ontfermt. Dat zij in stilte verliefd is op Wilkes die natuurlijk met Vader uit Amerika terugkeert, wordt al snel duidelijk en de jonge jongetjes in de zaal schreeuwen het uit. Vanzelfsprekend is eind goed, al goed het credo van dit verhaal maar bovenal gat het er om hoe het gebracht wordt en dat is in deze zeer sfeervolle musical op emotionele wijze. Ook ik pinkte enkele malen een klein traantje weg omdat het zo pakkend wordt gebracht maar het meest genoot ik nog van die heerlijk ingevulde rol van Kruimeltje en de overige kinderen, wat zijn die fantastisch op dreef en prachtig gecast. Kruimeltje, De Musical is echt een voorstelling om met zowel de kinderen als met opa en oma naar toe te gaan want ze zullen allemaal, en ieder op zijn of haar eigen manier genieten van dit heerlijke muzikale stuk emo-theater gebaseerd op een boek van één van Rotterdams meest succesvolle schrijvers uit de vorige eeuw.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.