Categorie: THEATER, CABARET, MUSICAL, MUZIEK, TERUGBLIK

Dinsdag 08 November 2011 at 4:56 pm

Robert Long krijgt met “Vroeger of Later” een terecht eerbetoon.

Vroeger of Later foto Leo van Velzen Vroeger of Later foto Leo van Velzen Vroeger of Later foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

Toen Bob Leverman, zoals Robert Long werkelijk heette, op 13 december 2006 op 63 jarige leeftijd overleed liet hij een schat aan prachtig materiaal na. Kort na zijn overlijden werd in het Rotterdamse Luxor theater een waardige Hommage gehouden met een bloemlezing uit zijn materiaal. Vele groten van zijn collegae werkten mee aan deze avond. Tegen de verwachting in werd het daarna steeds stiller rond zijn materiaal en het duurde tot inmiddels 5 jaar na zijn dood alvorens er een eervol programma aan Robert werd gewijd. "Vroeger of Later" naar de titel van zijn allereerste spraakmakende soloalbum.

Het programma "Vroeger of Later" biedt een keur aan prachtig Long materiaal, gebracht door een goed uitgebalanceerd gezelschap. Naast de altijd spetterende Jenny Arean en de warm toegankelijke stem van Tony Neef treffen we de loepzuivere Maaike Widdershoven en de nog prille Joel de Tombe. Aangevuld met een trio onder leiding van Alberto Klein Goldewijk brengen zij de tijdloze songs van Robert Long. In deze kleine setting waarbij de tussenteksten allen afkomstig zijn van George Groot (Ooit Don Quishocking) valt het op hoe mooi de songs van Long eigenlijk zijn en dat ze stuk voor stuk allemaal iets te vertellen hebben. Soms krijg ik wel een beetje het idee dat de tussenteksten wat gekunsteld zijn en lijken ze nergens op te slaan, maar nagenoeg alle verhaaltjes leiden, al is het vaak via verschillende omwegen, naar het materiaal van Long.
Vanzelfsprekend is ras artieste Jenny Arean het stralend middelpunt en veelal de aangeefster van het gezelschap maar ook Tony Neef en in iets mindere mate Maaike Widdershoven en Joel de Tombe doen mooie duiten in het Long rugzakje. Misschien is laatstgenoemde, Tombe, nog niet helemaal geloofwaardig tijdens de première, wat volgens mij als de zenuwen wat getemperd zijn later in de tournee zeker niet meer het geval zal zijn, zijn vocale kwaliteiten doen het werk van Long wel alle eer aan. Hoewel ik er van overtuigd ben dat "Vader op een fiets" nimmer zo mooi vertolkt werd als op de Hommage avond door Richard Groenendijk, toch klinkt ook Tombe's versie overtuigend.
Natuurlijk is het materiaal van Robert Long zo sterk dat elke knappe stem met een goed inlevingsvermogen er iets moois van kan maken, maar deze vier theaterbeesten pakken het materiaal van Long op de juiste en heerlijke wijze aan. Een treffend voorbeeld van goed aanvoelen van Long's materiaal is "Die Fijne Jordaan" door het geweldig duo Arean/Neef, die er voor zorgdragen dat het nummer zelfs nog pakkender en vol vileine emotie wordt vertolkt dan door Robert destijds met Leen Jongewaard. Maar ook songs als "Flink zijn", "Kalverliefde" en "Thorbeckeplein" krijgen in dit theaterprogramma een mooi nieuw vernis en doen het publiek genieten van de nieuwe (wel dicht bij het origineel blijvende) interpretaties. Af en toe krijgen enkele nummers een iets andere interpretatie en die verfrist. Vanzelfsprekend komen ook de wat komische en soms ook shockerender songs voorbij; "He Gezellig"met een glansrol, hoe kan het haast ook anders, voor Jenny Arean, "Jacob", "Toe maar jongens, de beuk D'erin" en "Iedereen doet het", brengen het publiek in de juiste sfeer.
Jammer dat Robert's musical uitstapje (het materiaal uit Tsjechov) net iets te lang wordt uitgelicht en daardoor naar het einde van dit blok wat vervlakt. Over het geheel genomen zorgt dit theaterprogramma er voor dat we ons weer even kunnen richten op dat onsterfelijk en tijdloze materiaal van grootmeester Long. Je realiseert je na zo'n avond ook direct wat je al die jaren op de vaderlandse radio zo met node gemist heb, regelmatig een nummer van Robert Long. Gelukkig doet dit programma een stap in de goede richting om Bob weer even goed op de muzikale kaart te zetten, en laten we dat vooral zo houden.
Reageer hieronder

Eén reactie

Josje Rink
Josje Rink - 08-11-’11 22:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.