Categorie: THEATER, TONEEL

Zondag 27 November 2011 at 2:37 pm

"Vincent en Theo" is een bijzonder familieportret.

2011-11/752-1734-vincent-en-theo-_kopie.jpg 2011-11/752-2177-vincent-en-theo-_kopie.jpg 2011-11/752-5092-vincent-en-theo-_kopie.jpg

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. - foto's Ben van Duin

Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand is die niet weet wie de gebroeders Vincent en Theo van Gogh zijn. Misschien dat bij Theo er wel aan iemand anders gedacht zal worden maar vooral wat betreft Vincent leidt het geen twijfel dat het gaat over een van de grootste kunstschilders van Nederland. Naast Rembrandt is Van Gogh zeker zo groot. Wie kent niet zijn "Zonnebloemen" of zijn zelfportretten.

Maar wie was die van Gogh als mens. Was hij echt knettergek, dat hij zich zelf zijn oor af sneed, of waren er andere zaken in zijn privé leven die daar de aanleiding toe waren en zijn er zaken die nog niet bij een ieder bekend zijn, en dat in feite wel zouden moeten zijn.
Willen wij dat weten en zo ja hoe krijgen we zoiets duidelijk. Dankzij het mooi ingetogen toneelstuk "Vincent & Theo" heeft het theaterpubliek dit seizoen de mogelijkheid iets meer van de sluier over de familiegeschiedenis van deze bijzondere man en zijn broer gelicht te krijgen.

In de regie van Ger Thijs, die voor Hummelinck Stuurman eerder "met heel veel succes "De Heren van de Thee" en "Karakter regisseerde speelt een keurkorps aan acteurs een deel van het tot nu toe minder bekende deel van het leven van deze grote kunstenaar en dan vooral de relatie die hij heeft met zijn broer Theo. Vincent die leefde van 1853-1890. Vincent werd geboren in het Brabantse Zundert en stierf door zelfdoding in de goudgele velden van Auvers sur Oise op 29 juli 1890. Hij leefde en schilderde in ondermeer Den Haag, Drenthe, Antwerpen, Parijs en Auvers. En waar Vincent (een absolute toprol van Hein van der Heijden) ook verbleef, altijd was er die warme maar tevens verstikkende band met zijn jongere broer Theo (knap emotioneel gespeeld door Hajo Bruins). Vincent's levenswandel was voor velen een doorn in het oog, zijn vader (Jules Croiset) verstoot hem zelfs en verwijt hem zijn extreme seksleven. Inderdaad is Vincent een vrouwenliefhebber en in dit stuk komen er enkele van hen, helaas veel te summier, aan bod. Misschien zit er inderdaad iets van een waanzinnige in Vincent en mogelijk is dat een gevolg van zijn innerlijke drang naar ontsnapping uit de kleinburgerlijkheid, zijn twijfel aan eigen kunnen, zijn hang naar erkenning en zijn geilheid naar vrouwen. Ook broer Theo kent zo zijn uitspattingen maar is wel gelukkig getrouwd en heeft met zijn vrouw (subtiel neergezet door Annick Boer) een heel wat stabieler gezinsleven dan de altijd dolende Vincent. Theo ziet het als zijn taak zijn oudere broer in bescherming te nemen en dat doet hij vooral op financieel gebied. Hij geeft zijn broer een maandelijks salaris en biedt hem woonruimte aan, waarvoor Vincent in ruil zijn schilderijen aanbiedt en zo hoopt op expositiemogelijkheden via zijn broer de kunsthandelaar. Toch ziet ook Theo dat hij langzaam de grip op zijn broer aan het kwijt raken is.
Vincent is een warrig en geprikkeld mens, continue op zoek naar grenzen en daarin botst hij met velen zoals met Gauguin (Sjoerd Pleijsier) maar ook met zijn beschermer en weldoener De Haagse kunstenaar Mauve (George van Houts).

Toch wordt door dit toneelstuk wel meer duidelijk hoeveel vooral Theo voor Vincent betekend heeft, wat Theo heeft opgeofferd om zijn broer te behoeden van een hopeloos leven, maar steeds meer zie je ook de waanzin die de overhand krijgt in het leven en het werken van Vincent als dan uiteindelijk het dodelijke schot volgt valt er iets beklemmends weg.

Hoewel de acteurs, geen een uitgezonderd, een prachtig stuk neerzetten, mis ik iets, iets wat volgens mij juist zo van Gogh is. Naast enkele malen oplichtende schilderijen van Vincent Van Gogh mis ik vooral de felle frisse kleuren Slecht één enkele keer wordt door vet geel licht die sfeer benaderd maar helaas worden de zo voor van Gogh kenmerkende kleuren niet gebruikt om de sfeer nog meer diepgang te bieden. Verder blijven de vrouwen die zo belangrijk waren in Vincent's leven, ook die van zijn schoonzus, veel te oppervlakkig. Uitdieping had zeker meer duidelijkheid kunnen bieden. Dat is iets wat Ger Thijs als regisseur aangerekend mag worden, dat desondanks het toneelstuk een succes is, is dan ook veel meer te danken aan het mooie spel van de cast dan aan de volgens mij te geknepen regie.

Op de website vindt u meer informatie.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.