Categorie: CD-DVD, MUZIEK, POP-ROCK

Zondag 27 November 2011 at 2:52 pm

CD recensie-De Heideroosjes - Cease Fire.

De Heideroosjes

Door Thijs van Zundert.

In september kondigden de Heideroosjes aan ermee te stoppen. Na 22 jaar muziek maken vinden ze het mooi geweest. De fans blijven na dit bericht niet met lege handen achter. Er zou nog een studio album komen en een uitgebreide clubtour door Nederland en Belgie. In de zomer van 2012 staat de band nog op een select aantal festivals, pas dan valt het doek definitief.

Cease Fire, zoals het nieuwe album heet, begint met ‘Tot hier'. De laatste zin van dit nummer luidt ‘ik bewaar herinneringen als een souvenier/ aan de reis die ik volbracht op míjn manier/ tot hier.' Het tweede nummer van de cd gaat over een jonge band die tegen de stroom in stand houdt door hard werken, veel spelen en blijven dromen. (Autobiografisch? Vast wel..)
Door deze eerste 2 nummers lijkt het een semi-sentimenteel album te worden waarin de Heideroosjes terugblikken op het verleden en afscheid nemen van hun fans. Gelukkig blijkt niets minder waar. Het zijn alleen de eerste 2 nummers die dit thema bevatten. De rest van Cease Fire gaat het over het leven, de dood, liefde, de maatschappij en alle mooie en minder mooie kanten die deze onderwerpen hebben. ‘Knetterhard' gaat over mooie herinneren aan uitgaan en feestjes. Vol trots bezingt Roelofs het feit dat ze altijd ‘als eerste op het feest waren' en pas ‘gingen na de laatste zucht'. Maar ook serieuze onderwerpen als de gebeurtenissen in Noorwegen afgelopen zomer worden bezongen. Het nummer ‘Utoya beach' gaat over een meisje dat is omgekomen tijdens het drama, maar vooral ook over het feit dat je een persoon wel, maar een droom niet kan ombrengen. Van kritiek op de maatschappij zijn de Heideroosjes nooit vies geweest. Dit blijkt uit ‘Burka Dreams', dat gaat over een flirt met een dame in burka, en wat er gebeurd zou zijn als ze geen religieuze beperkingen zouden kennen.
Het hele album ligt het tempo hoog en is de energie voelbaar zoals je dat gewend bent van 's Hollandsch beste punkrock band. Geen toeters en bellen, gewoon een band die hard ramt, harde noten kraakt, maar altijd de juiste snaar aanslaat.
Hoewel de heideroosjes nooit de béste muzikanten zijn geweest, zijn ze wel altijd relevant geweest. Scherpe teksten, actuele onderwerpen, een grote dosis power en dito liveshows hebben de band over de hele wereld gebracht. Deze plaat trekt die lijn door en de heren kunnen hun jongensboek met opgeheven hoofd dichtklappen.

Cease Fire is vanaf 21 november verkrijgbaar.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.