Categorie: THEATER, CABARET

Dinsdag 06 December 2011 at 10:29 am

Richard Groenendijk’s – “Alle Dagen” is absolute top

2011-12/0103.jpg

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Al voor hij in 1995 als Finalist op Cameretten stond heb ik Richard Groenendijk aan het werk gezien. Dien ten gevolge heb ik Groenendijk zich steeds meer zien ontwikkelen, en steeds sneller en verder maar zelfs met de hoogste verwachtingen van zijn nieuwste show, ben ik overrompeld over het vakmanschap de Richard Groenendijk met "Alle Dagen" te bieden heeft. Wat een gigantische progressie heeft hij wederom doorgemaakt en wat is er in de toekomst dan allemaal nog te verwachten. Met "Alle Dagen" plaatst Richard zich op het allerhoogste niveau theatermakers en past hij probleemloos in de rij Karin Bloemen, Youp van t Hek, Najib Amhali en Bert Visscher. Groenendijk is een avond ongecompliceerde humor, met een lach en een traan en een aantal prachtige liedjes.

Zoals al zijn theaterprogramma's tot nu toe, is ook "Alle Dagen" sterk autobiografisch met regelmatig een vette knipoog naar een ruime fantasie maar evenzo een detaillistische visie op eigen jeugd en levenservaringen. Natuurlijk passeren er, overigens aanzienlijk minder dan in zijn vorige programma's, diverse kleurrijke familieleden van het eiland Goeree-Overflakkee, en vanzelfsprekend met het bijbehorend dialect. Af en toe lekker vet neergezet waardoor de eerste lachers al verdiend zijn. Maar nimmer is hij beledigend wel af en toe choquerend, zoals over het hondje Tebbie en diens laatste levensweken. De dierenpartijleden zullen waarschijnlijk even tenenkrommend in de zaal hebben gezeten, maar vanzelfsprekend luister je daar doorheen en zie je er de humor van in. Humor, heel veel humor zoals de eerste seksuele ervaringen als homosexuele jongere in de Rotterdamse Bijenkorf. Maar er is ook plaats voor wat pakkende zelfspot en levensbeschouwing. Het krijgen van kinderen het verwekken van een kind bij een goede vriendin, de twijfel en de daaraan voorafgaande zaadtest in een vruchtbaarheidskliniek. De zin en onzin van de gymnastiekvereniging in Oude Tonge waar Richard het jubileumfeest bijna andere dimensies had gegeven en al die heerlijke vertellingen, want Groenendijk is een begenadigd verteller, in zijn jeugdjaren trouwens al en dat heeft hij meesterlijk uitgebouwd, en al die geweldige momenten worden gelardeerd met prachtig gezongen liedjes waar hij voor mij heel dicht in de buurt van Wim Sonneveld komt. Hij brengt ze met een warmte en charme die momenteel eigenlijk zijn gelijke niet kent. De zaal buldert werkelijk met grote regelmaat en dan plots zet hij zijn publiek met de beide benen weer op de grond door vervolgens uiterst serieus te zijn.

Groenendijk heeft met "Alle Dagen" zo'n geweldig mooi uitgebalanceerd programma gemaakt dat werkelijk tot in de kleinste details verzorgd is. Kleding en aankleding zijn perfect in orde, de regie van Winnie Wilhelm is van grote klasse. Licht en geluid zijn tip top. Hoewel na zoveel jubel ik heb gezocht naar minpunten dit programma kent ze niet, misschien alleen het feit dat het wat mij betreft nog een uur langer had mogen duren want ik kan er geen genoeg van krijgen en dan graag ook nog meer liedjes. Het wachten is op een volledig liedjesprogramma van Richard Groenendijk, en ik ben er van overtuigd dat ook die mijlpaal binnen enkele seizoenen zal plaatsvinden. Ook dan zullen de fans in groten getale komen kijken en luisteren, vooralsnog hebben we "Alle Dagen" en heeft Richard het publiek inmiddels helemaal waar hij ze ooit heeft gedroomd, massaal aan zijn voeten.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.