Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 10 December 2011 at 3:20 pm

Nueva Manteca: Chicano-rock op zijn best

Jan Laurens Hartong foto Rob Rietveld Ben van den Dungen, foto Rob Rietveld Lucas van Merwijk, foto Rob Rietveld

Tekst en foto's Rob Rietveld (klik voor vergroting)


Op podium GROUNDS in het Rotterdamse WMDC (World Music & Dance Centre) presenteerde muziekkenner en uitgever van muziekbladen Erk Willemse een korte terugblik op de jaren zeventig, het tijdperk van de Chicano-rock, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling en versmelting van verschillende muziekstijlen, zoals onder meer latin, jazz en rock. Dit ter introductie van een energiek concert in het kader van het Dutch Latin Collective, door Nueva Manteca, met daarin een aantal van Nederlandse topmusici.

Nils Fischer, foto Rob Rietveld Ed Verhoeff, foto Rob Rietveld Jeroen Vierdag, foto Rob Rietveld

Chicano-rock is dan ook het thema van het nieuwe project van Nueva Manteca. Het is een ode aan de latin-rock uit de jaren zeventig, met Carlos Santana als een belangrijke inspiratiebron. De basisbezetting met Jan Laurens Hartong (piano), Ben van den Dungen (sax), Lucas van Merwijk (drums), Nils Fischer (percussie), Jeroen Vierdag (bas) en Rodolfo Neves (trompet) werd voor dit project versterkt door niemand minder dan Arno Krijger op hammondorgel en Ed Verhoeff op gitaar.

Arno Krijger, foto Rob Rietveld Rodolfo Neves, foto Rob Rietveld Nueva Manteca, foto Rob Rietveld

Afro-Cubaanse ritmes gecombineerd met rockmuziek, de bijbehorende gillende gitaren ter zijde gestaan door strakke blazers, gelardeerd met de Hammond-sound, in een eigentijds jasje met spannende, nieuwe arrangementen. Kenmerkend voor Nueva Manteca werden de stukken uitgevoerd met een grote hoeveelheid energie en hoge mate van kwaliteit. Het publiek werd meegevoerd in nostalgie, maar mede door de arrangementen bleef het gedateerde gevoel achterwege.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.