Categorie: THEATER, TONEEL

Zaterdag 24 December 2011 at 1:29 pm

"Het feest kan beginnen, want het gif is binnen" Spuiten en slikken in het theater

Fotografie Robin Vogel

Door Nadine Nachtegaal, Het Collectief N&P, foto's van Robin Vogel (klik voor groter)


Sinds 2005 kunnen we ons tijdens het kijken naar het televisieprogramma "spuiten en slikken" al voorzien en laten verrassen door alle "ins and outs" omtrent seks en drugs. Op maandag 19 december ging in het Amsterdamse Delamar theater de theatervoorstelling Spuiten en Slikken in première. Op televisie is het programma, na de nodige kritiek vanuit Den-Haag in de beginfase, onder jongeren een succes gebleken. Of het programma nu echt een boodschap overbrengt, valt te betwijfelen, toch: het trekt nieuwsgierig publiek. Maar, wat kun je verwachten van "spuiten en slikken in het theater"?

Rick Engelkes theaterproducties bracht de afgelopen jaren al meerdere voorstellingen door en voor jongeren. Deze producties vielen goed bij de doelgroep. Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weeber zijn al eerder in producties van Engelkes te bewonderen geweest. Ook in deze voorstelling, zijn beide heren van de partij. Zij vormen de cast, aangevuld door Kiki van Deursen, Geza Weisz, Serin Utlu en Jim Deddes, allen jonge talenten. De voorstelling wordt geregisseerd door Sanne Vogel, actrice, schrijfster en regisseur. We kunnen hier dus concluderen dat we te maken hebben met een producent die weet hoe jongeren naar het theater te trekken, een formule die succesvol is op de televisie, een regisseur die jong is en lef heeft en zes energieke karakters op het toneel. Is dit dan genoeg om de voorstelling tot een succes te maken? Kan de boodschap in het theater beter worden overgebracht dan op de televisie? Voelt het publiek de "lekkere trip" welke zou horen bij spuiten en slikken? Nee, nee, nee. Dit alles blijkt niet genoeg voor een succesvolle theatervoorstelling. Spuiten en slikken in het theater is een avond redelijk vermaak, maar hier is dan ook alles mee gezegd.
Bij binnenkomst in de zaal, krijgt het publiek een pilletje aangeboden. "Het nieuwste van het nieuwste". Wanneer de voorstelling begint, wordt gevraagd collectief de pil in te nemen terwijl er hard dreunende beats uit de speakerboxen klinken. Tygo Gernandt is degene die met het publiek samen, deze pil tot zich neemt. Naast hem zien we vijf andere karakters. Kiki van Deursen neemt in haar rol de drug XTC, want dan houdt ze van iedereen, in het normale leven kan zij zich namelijk niet binden, Geza Weisz waagt zich aan de GHB, omdat hij hier zo lekker geil van wordt, Serin Utlu vergrijpt zich aan de paddo's om zich in haar eigen sprookjeswereld te wanen en Jim Deddes snuift cocaïne, dan verdwijnt zijn onzekerheid als sneeuw voor de zon. Later in de voorstelling rookt Egbert-Jan Weeber de zwaar hallucinerende drug DMT, deze drug werkt niet lang, maar wel behoorlijk heftig. Tijdens de voorstelling wordt het publiek getrakteerd op een scala aan uiteenlopende onderwerpen. Zo wordt er onder andere door Geza Weisz en Egbert-Jan Weeber gesproken over de regels bij een trio, Tygo Gernandt vertelt over de "innerlijke kut" van de man en dan voornamelijk die van hem, Serin Utlu laat zich volledig gaan over een seksuele fantasie en we zien hoe Geza Weisz "out" gaat na het innemen van teveel GHB. Hoogtepunt van de avond is toch wel, wanneer Jim Deddes ten tonele verschijnt en zich in een heftige cocaïne trip bevindt.
Maar wat is nu precies de bedoeling van spuiten en slikken in het theater? "Een trip van en voorstelling waarin geen zintuig onberoerd blijft", valt te lezen op de website. Echter de voorstelling is op een enkele uitspatting na redelijk braaf, weinig informatief en vooral erg rommelig. De trip waar het om gaat bij seks en drugs wordt niet overgebracht, niet gevoeld door het publiek. De acteurs doen hun best en spelen zeker niet onverdienstelijk. Maar als theatervoorstelling is spuiten en slikken, net als het gelijknamige televisieprogramma, het net niet.
Voor meer informatie over de voorstelling: www.rep.nu/spuitenenslikken
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.