Categorie: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 19 Januari 2012 at 3:49 pm

“Help”: een frisse kijk op de beginjaren van de 4 van Liverpool

HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met beeld van Joep Lennarts

Hoe velen zijn er al voorgegaan met de meest uiteenlopende hommages, interpretaties en copycat-acts, maar wat Theatergroep Max nu in de reprise (in 2009 werd de productie iets afwijkend eerder succesvol op de planken gebracht) in het theater brengt is een mooi, eerlijk en ambachtelijk muziektheater product. Een kijkje achter de schermen in de beginjaren van de meest populaire band ter wereld. Vier doodgewone jongens uit Liverpool die met hun lange haren en hun strakke kostuums eerst keihard hebben moeten ploeteren om uiteindelijk ontdekt te worden en uit te groeien tot de meest toonaangevende popbands ever.

HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts

In aanvang zijn het Pete Best en John Lennon die samen folksongs zingen en spelen maar door de ontmoeting met John zijn latere boezemvriend, Paul komt ook George in de band en vormt het kwartet een popgroep die vooral veel fans onder de jonge meiden hebben. In Liverpool waar ze in de meest illustere ruimten repeteren en bij tijd en wijle zelfs betaalde optredens krijgen worden ze ontdekt door Brian Samuel Epstein een joodse zakenman die zich als hun manager opwerpt. Toch is zijn komst niet echt voor alle vier een succes, want Epstein besluit al snel dat Pete Best, een houthakker van een drummer, beter plaats kan maken voor de wel minder begaafde maar zeker zo subtiele drummer Richard Starkey, beter bekend als Ringo Star. Dan weet Epstein, als gladde zakenman, het kwartet uit Liverpool slim manoeuvrerend door de jungle der popmusici te leiden, simuleert schandalen en voert de media met tips en nieuwtjes waardoor de fab four steeds populairder worden en uiteindelijk een succesformule zijn. Niemand kan meer om ze heen.

Theatergroep Max brengt "Help" als het ontstaansverhaal tot aan dit eerste echt grote succes van John, George, Paul en Ringo. We zien de eerste jaren met veel ups en downs, de Hamburg periode en songs als "Love, Love me do" en "Yesterday" komen voorbij, het ene lied volledig een ander als fragment maar alles overladen met het gevoel dat ooit Beatlemania werd genoemd. In die vroege jaren verliest John zijn moeder (een dubbelrol van Lottie Hellingman) door een aanrijding, veroorzaakt door een dronken politieman en na enige dagen van teruggetrokkenheid komt hij zelfverzekerder dan ooit tevoren terug. En om alles heen fladdert fan van het eerste uur Nancy (Lottie Hellingman) zij vormt eigenlijk de verbindende factor en rode draad van dit verhaal. Helaas zet Lottie haar rol als bakvis net iets te veel vol jeugdige overmoed neer en daardoor wordt ze bijna een karikatuur, wat niet de bedoeling kan zijn geweest. Dat is overigens wel het enige minpuntje van deze heerlijk ontspannen productie met Viktor Griffioen als Pete Best, Erik van der Horst als George, Marne Miesen  speelt Paul, Kasper Schellingerhout zet een overtuigende John neer en Kees Warmerdam is een bijna een look a like van de jonge Ringo. Dat naast het toneelspel de jongens ook nog eens verdomd goede muzikanten zijn maakt deze zeer toegankelijke familievoorstelling tot een heerlijk muzikaal feest van herkenning en voor de jongere toeschouwers is het een ontdekking van muziek waar hun ouders en grootouder mee opgroeiden en die nog steeds staat als een huis. Nadat deze productie van 11 april tot 13 mei in Seattle (VS) staat zal ook in Nederland in de Krakeling in Amsterdam van 31 mei tot 3 juni een Engelstalige serie worden gespeeld. Bedoeld voor toeristen en een ieder die zijn Engels weer eens wil ophalen. Hoe je deze productie ook gaat zien in de Nederlandse of Amerikaanse versie het zal ten allen tijde een muzikale verrassing zijn.

Voor info: www.tgmax.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.