Categorie: THEATER, MUZIEK

Maandag 23 Januari 2012 at 3:55 pm

Kransky Sisters & Topology - De Ontmoeting

cultuurpodium.nl Kransky Sisters cultuurpodium.nl Kransky Sisters cultuurpodium.nl Kransky Sisters

Door Jacques Nachtegaal, Het Collectief N & P

Het mag misschien een vreemde combinatie lijken, maar de ontmoeting tussen de drie bizarre Kransky Sisters en het avant-gardistische orkestje Topology resulteert in de theatervoorstelling "De Ontmoeting" een wel heel bijzonder concept. Schoonheid in muziek, onverwachte wendingen en bovenal een sterk humoristische ondertoon maken deze korte theatertoer tot een wel heel bijzondere.
Als het muzikaal verrassende Topology de voorstelling opent klinkt er een lichte zucht van verrassing door de zaal, wat is dit mooi. Piano, violen, bas en een saxofoon maar tezamen iets heel bijzonders.

Allemaal eigen materiaal wat mij af en toe doet denken aan "The Pinguïn Café Orchestra" met Geoff Richardson op viool. Maar de muzikale aanpak geeft mij ook wat flarden van herinneringen naar Henry Cow een Brits avant-garde band uit de jaren 70 en 80. Maar deze Australische formatie Topology, is volgens violiste Christa Powell, die ik na afloop mijn complimenten gaf, niet op de hoogte van deze herkenbaarheid met de genoemde formaties. Als de jongste Kransky Sister Dawn met haar tuba op het toneel verschijnt realiseer je direct dat er iets vreemds met deze Kransky Sister is. Samen met Topology speelt ze Liebertango van Astor Piazola en op een meer dan verrassend mooie wijze. Dan verschijnen ook de beide andere Kransky sisters, de oudere zussen Mourne en Eve, eigenlijk halfzussen want Dawn is van een andere vader bevestigen de twee oudsten later graag nog even. De Kransky Sisters zijn een muzikaal comedy trio en dat is net de finishing touch op hun muzikale interpretaties van bekend materiaal. De humor en het gebruik van onverwachte materialen als muziekinstrumenten maken de show tot iets heel bijzonders. Nee, het zijn zeker geen muzikale clowns, het is comedy. Na enkele nummers van de Kransky Sisters als trio neemt Topology het weer over en valt wederom op hoe knap de composities van dit vijftal in elkaar zitten vooral de inbreng van bandleider bassist Robert Davidson en saxofonist John Babbage is machtig mooi. Na enkele prachtige composities komen de Kransky Sisters weer on stage en nemen zij weer hun deel voor hun rekening. Misschien is dat het enige minpuntje van dit concert dat er iets te weinig echt samenspel tussen de dames Kransky en Topology is. En ze elk hun eigen concertdelen invullen. Maar mogelijk is dat iets voor de toekomst.
De Kransky's, gedrieën gezeten netjes op rij naast elkaar bedienen zich van de meest bizarre instrumenten, zoals de toiletborstel die tijdens de voorstelling sneuvelt en dan door een exemplaar van de herentoiletten moet worden vervangen, maar het geluid is er zeker niet minder om. Ze spelen o.a. "Another Brick in the wall", "Bohemian Rhapsody", "Born to be Wild"en voorzien van een vermakelijk dansje het oude synthesizer succes "Popcorn" en alles op de Kransky Sisters wijze. Vol passie overtuiging, heel eigen en bijzonder verrassend en vermakelijk.
Na deze duo tour "De Ontmoeting" met Topology zullen de Kransky Sisters ook nog een korte Nederlandse tournee als trio in de Nederlandse theaters te zien zijn met de welluidende tournaam "Back Again" die tour loopt aansluitend op "De Ontmoeting" van 7 februari t/m 3 maart.
Voor informatie over the Kransky Sisters en hun beide Nederlandse tournees verwijs ik je naar www.kranskysisters.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.