Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 27 Januari 2012 at 12:57 pm

Nostalgisch Latin rock-en jazzfeestje van Nueva Manteca

Nils Fischer, foto Rob Rietveld Ed Verhoeff, foto Rob Rietveld Jeroen Vierdag, foto Rob Rietveld

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Rob Rietveld (klik voor vergroting)

Nueva Manteca steekt met hun nieuwste programma Chicano Power oude nummers van latin rocklegende Santana en het niet zo bekende Azteca in een nieuw instrumentaal jasje. En het was niet alleen maar latin rock maar ook latin jazz zoals je van de groep rond pianist Jan Laurens Hartong kan verwachten. In De Meervaart bracht Nueva Manteca de oude Santana klassiekers op een verrassende manier opnieuw tot leven !

Met de ritmetandem Lucas van Merwijk (drums), Nils Fischer (conga's) en met Ben van der Dungen (saxofoon) en Ilja Reingoud (trombone) speelt Hartong al lange tijd samen. Het gitaarspel van Ed Verhoef week niet af van dat van Carlos Santana al vulde hij die in met zijn eigen klankkleur. Dit was naast het hoge spelniveau het meest interessante aspect van het concert: dat er andere onverwachte wegen werden ingeslagen, met plotselinge overgangen en tempowisselingen.

Jan Laurens Hartong foto Rob Rietveld Ben van den Dungen, foto Rob Rietveld Lucas van Merwijk, foto Rob Rietveld

Dit was naast het hoge spelniveau het meest interessante aspect van het concert: dat er andere onverwachte wegen werden ingeslagen, met plotselinge overgangen en tempowisselingen.
Het werd een nostalgisch feestje met naast de eerdergenoemde musici Jeroen Vierdag op bas en Arno Kruger die het voor Santana typerende orgelgeluid toevoegde. De reis naar het verleden van de latin rock voerde tevens naar de muziek van Azteca, een latin rockband die nooit zo bekend is geworden maar wel Sheila E op 17-jarige leeftijd in de gelederen had. Azteca bestond tussen 1972 en 1974, werd opgericht door Sheila E's vader conguero Pete Escovedo nadat hij Santana had verlaten en diens broer wijlen Coke Escovedo. De groep bracht 2 LPs uit: Azteca (1972) en Pyramid of the Moon (1973). In 2008 vond er een reünie plaats wat resulteerde in de CD From the Ruins en de DVD La Piedra del Sol.

Het concert begon met Azteca's Incident, daarna volgden diverse Santana klassiekers zoals Evil Ways, Oye Como Va (ontleend aan Tito Puente), El Farrol, Europa en na de pauze Samba Pa Ti, Black Magic Woman (ontleend aan Peter Green's Fleetwood Mac) en She's not there (ontleend aan The Zombies). Dat de nummers meteen in een ander jasje waren gestoken, werd al meteen duidelijk tijdens Evil Ways, het ging regelmatig de kant van latin jazz op, Ben van der Dungen maakte er regelrechte jazz van. Verrassend, dat zeker! De musici van Nueva Manteca hebben hun muzikale fantasie flink aangesproken. De basismelodie van de Santana klassiekers zorgde voor herkenbaarheid bij het publiek maar de nieuwe arrangementen weken vaak zo af van het origineel dat er iets heel nieuws ontstond. Daarbinnen was er ruim plek voor solo's. El Farrol, het eerbetoon van Carlos Santana aan zijn vader, een straatmuzikant uit Tuijana, Mexico, werd mooi ingekleurd door Hartong's subtiele pianosolo. Van Merwijk en Fischer op vijf conga's zorgden voor pittige drum- en congasolo's.
De mij niet bekende Azteca nummers zoals de Mozambique na de pauze leken wel latin jazzrock. "Je moet een goede reden hebben om de stilte te verbreken," zei Hartong ter introductie van Black Magic Woman, mijn persoonlijke all-time Santana favoriet. Nueva Manteca verbrak die stilte met een jazzy intro en een daaropvolgend op hoger tempo dan het origineel uitgevoerde versie waarin de zang werd ingevuld door sax en trombone. Er werd afgesloten met de Mexicaanse traditional Cielito Lindo, nu in een latin jazzsetting, met een fraai piano arrangement, ingebed in een ritmisch patroon, gespeeld op conga's, drums en bas.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.