Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 27 Januari 2012 at 1:11 pm

"Bessen" na jaren nog steeds pakkend.

Bessen, foto Bob Bronshoff Bessen, foto Bob Bronshoff Bessen, foto Bob Bronshoff

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P met beeld van Bob Bronshoff (klik voor vergroting)

Jos Brink schreef "Bessen" als zijn eerste toneelstuk dat in 1981 in première ging. De commentaren destijds waren uiterst lovend. Nu 31 jaar later is "Bessen" opnieuw in première gegaan. Met in de ontroerende hoofdrol Jos' muze Lucy de Lange en in de drie andere (dubbel)rollen Kiki Classen, Vastert van Aardenne en Kaily van Starrenburg. Zelfs na 31 jaar is "Bessen" nog steeds niet gedateerd en de heerlijke humor en de prachtige lagen in het stuk maken Brink's eersteling wederom tot een succes. Toch moest er op enkele plaatsen in de tekst iets bijgespijkerd worden, maar Paul van Ewijk, die ook zorg draagt voor de regie, heeft een passende 'Brinkse' stijl gehanteerd waardoor de aanpassingen niet opvallen en het daardoor een nog gladder geheel is.

Bessen, foto Bob Bronshoff Bessen, foto Bob Bronshoff Bessen, foto Bob Bronshoff

Deze tragikomedie gaat in hoofdzaak over dementie, met in het kielzog de bezuinigingen in de zorg, onderwerpen die ook nu weer actueel zijn. Maar Jos Brink zou zich hebben verloochend als hij deze serieuze onderwerpen niet een komische ondertoon zou hebben meegegeven. Daardoor is het zo'n heerlijk toneelstuk geworden, waar lach en traan soms heel dicht bij elkaar liggen. Brink kon als geen ander, mede door zijn parochiaal werk, de vinger op de zere plek te leggen en heel "to the point" de kwetsbare plekken en lieden in onze maatschappij bloot te leggen. In "Bessen" zien we Mevrouw Straatman (Lucy de Lange) die na haar gebroken heup niet meer kan terugkeren naar haar eigen huisje, haar zoon Hans (Vastert van Aardenne) regelt voor haar een kamer in een verzorgingsflat. Of het komt door de impact van de heupbreuk of door de leeftijd maar mevrouw Straatman wordt steeds vergeetachtiger en gaat naar het blijkt ook steeds meer in het verleden leven. Ooit werkte zij in de theaterwereld en met regelmaat keert zij in gedachten terug naar die tijd. Dan is zij Flora die met haar collega Suze (Kiki Classen) in de marge van het theater revue maakt.

Bessen, foto Bob Bronshoff Bessen, foto Bob Bronshoff Bessen, foto Bob Bronshoff

In het verzorgingshuis voelt ze zich betutteld en staat fel tegenover directrice Mevrouw Westerduin (Classen) die met haar verpleegster Anne (Kaily van Starrenburg) er alles aan probeert te doen om het de bewoners, ondanks de zwakke financiële situatie een zo menswaardig mogelijk levenseinde te bieden. Maar daarvoor gelden een aantal regels, waaronder het niet nuttigen van alcohol. Mevrouw Straatman, wil zich daar niet aan conformeren en heeft op de meest onverwachte plaatsen haar heupflesjes Bessenjenever verstopt. Juist dit beleid doet haar meer en meer terugverlangen naar de fijne theaterjaren toen de fans aan de artiesteningang haar opwachten, de tops en flops elkaar afwisselden, de geur van make-up in de kleedkamers en de minnaars die zich toegang tot haar kleedkamer wilden verschaffen, zoals Frederik de Kooning, een charmant profiteur, die haar liefdesgevoel deed aanwakkeren. Maar er was meer in die jaren, herinneringen die haar niet gelukkig stemmen en haar emotioneel aangrijpen. Dat heeft verdere achteruitgang tot gevolg. Steeds verder glijdt mevrouw Straatman af en daardoor gooit ze ook steeds meer de namen en situaties door elkaar, zoals die van Anne haar verpleegster en dat doet haar situaties herinneren uit de kleedkamer, ooit in Amsterdam, fragmenten tussen Flora en haar kleedster Jannie uit die voorbije theaterjaren.
Prachtig is het om te zien hoe knap Jos Brink de rollen en fragmenten in elkaar laat schuiven, Van Ewijk als regisseur en zijn cast hebben dit heel mooi weten vorm te geven, mede door het knappe decor van Marjolein Ettema en als de climax nadert die een ieder doet beseffen dat niet alles is, zoals het lijkt, spreekt Lucy de Lange als mevrouw Straatman haar laatste woord uit richting hemel en zij bedankt, mede namens alle toeschouwers bij de première, Jos voor dit en al het andere mooie materiaal.
Voor informatie en speeldata kijk op: www.degraafencornelissen.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.