Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Zondag 05 Februari 2012 at 5:55 pm

The Best of Britain, het feest der herkenning

Syb van der Ploeg

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Het is een beproefd concept en kan eigenlijk niet stuk. Toch valt of staat dit soort theatershows bij een goede bezetting. Niet alleen sprekende namen maar geboden kwaliteit maken deze muziekshows tot een echt succes. Dus toen ik de line up van medewerkers kreeg wist ik eigenlijk al dat het met "The Best of Britain" wel goed zou zitten. Dat kwam dan ook helemaal volgens verwachting uit.

In een, zoals altijd, gezellige Goudse Schouwburg, tjokvol uitverkocht, was al bij de eerste klanken van "A Hard days night" en "I Saw her standing there", twee van de Beatles successen die het collectief rond Syb van der Ploeg (inderdaad Syb van "De Kast") speelde duidelijk dit wordt een avondje genieten. En dat is het inderdaad een avondje genieten. Niet zozeer door het geweldig bij elkaar gezocht hitmateriaal uit de Britse popgeschiedenis maar nog veel meer door de bijeengebrachte musici en vocalisten.

Syb van de Ploeg, de initiatiefnemer van "The Best of Britain" heeft als vocalisten Maarten Peeters, Edward Reekers en Brenda van Aarsen gevraagd deel te nemen aan dit succes-project. Maarten Peeters, echtgenoot en o.a. begeleider van Margriet Eshuis, heeft zijn sporen in het muziekvak ruimschoots verdiend, Edward Reekers behoeft eigenlijk geen introductie, deze zanger van Kayak, heeft al talloze successen op zijn conto mogen schrijven en de tot voor kort voor mij onbekende Brenda van Aarsen, kan mij als fan op haar hoogstwaarschijnlijk snel groeide fanlijst toevoegen. Deze nog jonge zangeres beschikt over een stemgeluid waar menig finalist in welke TV talentenspektakel meer dan jaloers op zal zijn. Zoals zij "Sweet Things are made of this" van The Eurithmics vertolkt, werkelijk grandioos.

En zij is niet de enige die deze avond tot een wel heel bijzonder succes weet te maken, zo zijn Maarten met weergaloze uitvoeringen van o.a. "An Englishman in New York", "Old and Wise" en "Dreadlock Holliday", Edward met een wel heel bijzonder mooie versie van "A Salty Dog" en "Baker Street" en Syb met "Clocks" en "Roxane" in een prachtig nieuw arrangement, mede de gangmakers van dit Britpop muziekspektakel. De rillingen liepen mij zelfs over de rug toen Syb zijn interpretatie van "Shine on You crazy diamond" ten beste gaf. Hoewel de formatie Pink Project voor mij in Nederland de onbetwiste topvertolkers van Pink Floyd materiaal zijn overstijgt Syb met deze uitvoering alles en iedereen wie ik ooit Pink Floyd materiaal heb horen vertolken. En dat is niet alles want naast de geweldige muzikanten Jeff Zwart op gitaar, Paul Bergman op toetsen, Peter Deiman, drums en percussie, Johannes Adema basgitaar en contrabas huisvest de band ook nog eens Nederlands absoluut beste blazer op saxen en Ewi maar tevens begenadigd violist; Hubert Heeringa.

Deze laatstgenoemde multi-instrumentalist is nou juist de kers op de taart, het toefje slagroom op de voortreffelijke kop koffie. Heeringa, die ik o.a. zag als begeleider bij Jenny Arean maar met grote regelmaat als begeleider bij talloze topartiesten optreedt, steelt werkelijk de show. Als je topmusici de ruimte biedt zijn ze vaak tot waanzinnig mooie dingen in staat en in "Blackbird" toont Heeringa zijn grote klasse.

In een programma met louter successen van anderen lijkt het vaak eenvoudig om succesvol te scoren, maar niets is minder waar, want het publiek heeft slechts een graadmeter en dat is het origineel en dat wordt als maatstaf genomen. In "The Best of Britain"geldt dit evenzeer en met slechts één heel klein twijfelgevalletje in de gehele show, ben ik van mening dat menig uitgevoerd stuk tijdens "The Best of Britain" vaak een verbetering maar nagenoeg in alle gevallen een evenwaardige versie van het origineel oplevert.

Daarbij komt nog eens dat het collectief van "The Best of Britain" met zo'n heerlijk enthousiasme van het podium spetteren dat je werkelijk kunt stellen dat dit een absolute muzikale topavond genoemd mag worden. Met niet één maar met wel zeker vijf tot zes uitblinkers qua muziek en qua inspiratie. Dit soort theatervoorstellingen geven het publiek precies waar ze voor gekomen zijn. Een avond heerlijk theaterplezier waar ze nog heel lang aan zullen terugdenken.

Voor informatie, agenda en inbreng in het avondvullende programma, je kunt namelijk op je voorkeurnummers (5) stemmen via de site, verwijs ik je naar: www.thebestofbritain.nl en wens ik je een heerlijke avond met meesterlijk uitgevoerde klasse pop van Britse bodem. Met materiaal van Beatles tot Bowie van Sting tot Moody Blues en alles wat je nooit meer vergeten zal.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.