Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 10 Februari 2012 at 1:01 pm

Melk en Bloed een bijzondere thriller...

Melk en Bloed

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Theaterthrillers komen niet al te vaak voor en veelal zijn ze dan ook nog eens met een knipoog naar de komedie. "Melk en Bloed" daarentegen heeft een mooie balans tussen een knap gespeeld toneelstuk en een psychologische theaterthriller. Toch zit het grootste succes van deze tragikomische plattelandsthriller niet in de eerste plaats in het herkenbare pakkende verhaal, maar nog veel meer in de kwaliteit van de acteurs.
Het echtpaar Josella (Camilla Siegertsz) en Peter (Hylke van Sprundel) zijn de grote stad ontvlucht en hebben een opknapboerderijtje gekocht op het platteland. Zij een naïeve maar hondstrouwe echtgenote, hij een enigszins mislukte componist van soundscapes, zoeken in het isolement van het platteland de oplossing tegen de stress die ze in de stad deed verstikken.

Als er een lokale bewoner in hun tuin staat, heeft Peter net die nacht een nogal verwarrende maar bovenal beangstigende droom gehad over een man met een schop in de hand. Later blijkt de man in de tuin, Sylvano een van de bewoners van het in de nabijheid gelegen woonwagenkamp later die dag verschijnt, wat naar later blijkt zijn partner Floor in de tuin, ze lurkt uit het pak vla en pikt een braam. Toch lijkt er geen kwaad te schuilen in deze iets minder begaafde vrouw. Als Sylvano later weer bij het huis verschijnt, raakt hij in gesprek met de angstige Peter. Meer uit angst dan uit sympathie nodigt Peter Sylvano voor die avond uit om wat te komen drinken.

Diezelfde middag verschijnt Astrid, de hartsvriendin van Josella, en haar vriend Joost, een bal eersteklas bij de boerderij. Peter en Josella zijn niet thuis en de "vrienden" zijn vol commentaar op de boerderij. Echter als ze later in de vroege avond terugkeren en de nieuwe plattelanders wel thuistreffen huichelen ze over de kwaliteit van de boerderij en het heerlijke leven op het platteland. Josella en Peter halen ze over om die avond te blijven om te barbecueën, met enige gereserveerdheid stemmen ze toe. Dan verschijnen ook Sylvano en Floor voor het afgesproken treffen. Langzamerhand stijgt de spanning tussen de aanwezigen en steeds meer worden de verschillen tussen de personages onderling duidelijk.

Als Astrid haar tas kwijt is, zijn de rapen pas echt gaar en komt het slechtste in de mensen naar boven. Beschuldigingen volgen en het gezellig samenzijn ontaard in een cruciale vechtpartij. Uiteindelijk komen er geen winnaars maar alleen verliezers uit deze oneerlijke en vooral onterechte strijd. Als dan ook Astrid met de ware reden van haar bezoek naar voren komt wordt duidelijk hoe oneerlijk vriendschappen soms in elkaar steken en dat Josella een uiterst naïeve en zeer kwetsbare vrouw is. Astrid die al eerder bleek, niet de vriendin te zijn, zoals ze die deed voorkomen Daarnaast heeft Astrid heimelijk ook nog een ander geheim. Hoe Josella dit allemaal opvangt is meer dan ontroerend. Dan blijkt nog eens duidelijk wat een meesterlijk actrice Camilla Siegertsz is. Het publiek zit werkelijk met een brok in de keel en krijgt heel duidelijk dat vriendschappen soms zo vals kunnen zijn en daardoor eerder slachtoffers maken dan een mooie basis vormen voor een goede langdurige vriendschapsverhouding.

Deze voorstelling met naast de eerder genoemde Siegertsz en Van Sprundel wordt verder gespeeld door: Jobst Schnibbe, Angelique de Bruijne, Stephen Liebman en Heidi Arts onder regie van Kees Roorda die tevens de tekst schreef. Verrassend is ook het gebruikte decor van vormgever Sjoerd Wagenaar.
Voor verdere informatie en de speellijst kijk op: www.theglasshouse.nu
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.