Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 10 Februari 2012 at 3:05 pm

Emma´s feestje is een theater genot.

Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
met beeld van Ben van Duin

Speciaal voor Ingeborg Elzevier en Bram van der Vlugt, schreef Flip Broekman (ook bekend van "Hera" en "Oud Vuil") het toneelstuk "Emma Feest". Onder regie van Ignace Cornelissen (winnaar van de Toneel Publiekprijs met het stuk "Oog om Oog" in 2010) spelen deze twee grootheden van het Nederlandse toneel voor het eerst samen in een productie. Aan hun zijde speelt Wouter de Jong, een absolute belofte voor de toekomst, zoals hij in dit stuk duidelijk laat zien.

Emma (Ingeborg Elzevier) is al ruim 40 jaar de werkster van de ex-minister Kalsbeek (Bram van der Vlugt) een flamboyante éminence grise, die èn publiek nog graag achter jonge meiden aanjaagt maar thuis tegenover Emma een narrige, oude, brommerige, chagrijnige eenzame man is. Veertig jaar deelt Emma alle lief en leed met deze mislukte staatsman, die te pas en onpas met ideeën komt die in zijn optiek de wereld zouden kunnen verbeteren. Zo ook voor Emma's kleinzoon Maarten (Wouter de Jong) waar zij de voogdij over heeft. Of het Emma nou bevalt of niet Kalsbeek weet wel raad met Maarten en poneert een van zijn valse ideetjes.

Maarten is een jongen die een beetje dagdroomt. Wat hij wil worden weet hij nog niet maar voorlopig doet hij niets. Elk baantje is hij binnen no time kwijt en dat komt grotendeels door zijn eigen opstelling. Hij is een voorbeeld van de huidige patatgeneratie, die veel woorden heeft over hoe alles zou moeten, maar zelf geen malle moer doet. Kortweg een beetje slampamper. Zijn oma Emma, noodgedwongen de kostwinner in huis, wordt plots na ruim veertig jaar Trouwe dienst plots ontslagen. Nou heeft Kalsbeek dat al meer gedaan maar dan belde hij 's avonds al om te zeggen dat hij een vergissing had begaan. Dit keer belt hij niet. Maar Maarten heeft dankzij Kalsbeek's eigen smerige plan iets achter de hand.

Hij heeft belastend materiaal over Kalsbeek beschikbaar gekregen en hij schroomt er niet voor om Kalsbeek daarmee te confronteren. Hij verwacht dat Kalsbeek een afscheidsfeest voor Emma zal organiseren. Kalsbeek stemt toe maar druipt toch weer af. Uiteindelijk stemt hij toe in een andere optie, waarbij hij terloops Maarten vertelt wat hij zou hebben gedaan als hij over dergelijk belastend materiaal zou beschikken. Maarten schijnt niet toe te happen en houdt vast aan zijn simpele eis.

Zal Kalsbeek toegeven, zal Emma dit weten te appreciëren, zal Maarten dit al dan niet voldoende als genoegdoening zien en waar staat Kalsbeek zijn bedrogen ex-echtgenote. Wat is de rol die Kalsbeek's ex speelt en wie is uiteindelijk de winnaar van een spel van list bedrog, chantage en afpersing. In "Emma's Feest" kan het alle kanten op. Maar hoe het uiteindelijk uitpakt zal een brede glimlach op de wangen toveren en een ieder verrassen.
Deze toneelproductie biedt vooral de twee hoofdrolspelers Elzevier en van der Vlugt alle ruimte om hun onbegrensde kwaliteiten te tonen met in hun kielzog de veelbelovende Wouter de Jong die, hoewel al succesvol in een aantal eerdere producties en een tv productie, hiermee aantoont het grote toneel goed aan te kunnen. Opvallend was wel dat op de première avond vooral Bram van der Vlugt een aantal versprekingen had, wat ik hem niet gewoon ben. Maar dat zal snel verbeteren en dan zullen de toeschouwers ervaren wat een meesterlijk acteurs wij in ons kleine landje herbergen.

Voor informatie over deze productie en de speellijst verwijs ik naar de site www.hummelinckstuurman.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.