Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 17 Februari 2012 at 12:10 pm

Skin & Keys. Een zinderende wereldreis op vellen en toetsen

Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De tour is al weer afgelopen maar hopelijk komt Skin & Keys nog een keer terug. Het optreden in Cultureel Centrum de X was het voorlaatste optreden van deze groep, bestaande uit drie percussionisten en een pianist. Met Nils Fischer (CaboCubaJazz, Cubop City Big Band, Drums United oa), Afra Mussawisade (Iran), Niti Ranjan Biswas (Bangla Desh. Drums United) en de in Amsterdam wonende Cubaanse pianist Ramón Valle. Bij Skin & Keys werd percussie melodie en melodie werd ritme tijdens een zinderende wereldreis op vellen en toetsen.

Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink

Helaas was er weinig publiek op het optreden afgekomen, Skin & Keys had veel meer verdiend. Ze schotelden degenen die wel gekomen waren een zeer gevarieerd optreden voor waarin het ritme wel centraal stond maar de melodische kant van diverse percussie-instrumenten heel sterk naar voren kwam. Het was alleen al een mooi beeld om te zien wat er op het podium stond. Aan de rechterkant de vijf conga's van Nils Fischer met timbales, diverse woodblocks en cajón. De set van Afra Mussawisade bestond uit twee delen: de oosterse drumset met darbuka achterin en de kanjira ('n framedrum) en tabil, instrumentan afkomstig uit India, voorin. Niti Ranjan Biswas speelde op drie tabla's. Aan de linkerkant zat Ramón Valle achter de vleugel. Van zijn hand kwam de eerste compositie Fourty Degrees, de latin patronen van Valle op de piano werden afgewisseld met tabla en de percussieve sounds van Fischer en dit alles binnen een vernuftige melodisch/ritmische structuur.

Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink

Dat gold zeker ook voor de gezamenlijke compositie Afro Moods. In het Biswas-Valle duet Cubangla liet Niti horen hoe het rijke klankpalet van zijn tabla's mooi te combineren is met Valle's pianospel dat zijn inspiratie niet alleen in latin of Cubaanse muziek vindt maar ook in jazz en klassiek. Daarna bracht Afra de kanjira voor het voetlicht, met zijn vingertechniek op de kleine Indiase framedrum demonstreerde hij de mogelijkheden van dit in het westen weinig bekende instrument. Fischer's Four Together en Afra's Four Skies werden gekenmerkt door een sterke dynamiek, een sterke groove, pittige breaks en staccato pianospel van Ramón Valle.

Skin & Keys foto Hans Speekenbrink

Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink

Nanana Kitetaketa van Niti Ranjan Biswas was het eerste dat na de pauze werd gespeeld. Er werd een jazzy sfeer gecreëerd op tabla, darbuka, piano en conga's, dit was ritmisch zeer knap. Ramón Valle liet in zijn solo zijn klasse weer eens horen net als in de van zijn album Playground (2009) afkomstige compositie Cinco Hermanas, een ‘Ramonada' zoals hij zelf zegt. Hier weer een fraai duet tussen Ramón en Nils Fischer. In Jicamania volgde een virtuoos supersnel intro van Fischer op de conga's. Daarna ging het nog eens heerlijk spetteren, een toegift (Playful Dreams) bleef niet uit, het bleef tot het laatste moment genieten bij Skin & Keys!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.