Categorie: JAZZ, MUZIEK

Zondag 26 Februari 2012 at 7:13 pm

Bruut! @de SuperMarkt, Den Haag

Bruut! foto Leroy Joy Bruut! foto Leroy Joy Bruut! foto Leroy Joy

tekst: Lotte Krijnen met foto's van Leroy Joy (klik voor vergroting)

Bruut! - SuperJazz in de SuperMarkt

‘Kent iemand ons al?' vraagt altsaxofonist Maarten Hogenhuis, nadat hij met drie andere bandleden het eerste nummer heeft neergezet. Uit de reactie van het toestromende publiek blijkt dat het merendeel nog niet met de formatie Bruut! bekend is. Terwijl ik naar Den Haag toog met het idee dat het toch wel eens tijd werd om Bruut! live te aanschouwen. Radio 6, Arrow Jazz FM en 3 FM hadden de band al in de studio gehad. ‘Superjazz' zeggen ze te spelen. Het klinkt in ieder geval aanstekelijk; eens kijken hoe dat er op een podium uitziet.

Het podium van de SuperMarkt (een klein poppodium aan de Haagse Grote Markt) wordt gevuld door vier jonge mannen, allen netjes in pak. Achter de Hammond tapt Folkert Oosterbeek het grote deel van de tijd energiek met zijn vrije voet een veelvoud van de maat. Thomas Rolff speelt ondanks het feit dat een van zijn vingers al in een pleister is gehuld vrolijk op zijn contrabas. Felix Schlarmann heeft zijn stropdas iets losser geknoopt dan de rest, maar dat is hem als drummer vergeven. En in het midden staat Maarten met zijn alt.

De mannen zijn zo'n anderhalf jaar geleden bij elkaar gekomen tijdens een jamsessie. Tijdens een zomer vol bier en muziek is dat uitgegroeid tot een band. De bruut-heid ontstond pas toen ze door een programmeringsfoutje op het hoofdpodium van de Melkweg terecht kwamen, in plaats van in de kleine zaal. En dan ook nog tussen een heavy metal- en een funkband ingepland... tja, dan moet je met iets swingends op de proppen komen. Improviseren kunnen de vier conservatorium-geschoolde muzikanten gelukkig als de besten en zo geschiedde het - de toon was gezet.

Wiegende heupen
Deze donderdagavond komt er weinig improvisatie aan te pas: de nummers worden strak en met precisie neergezet, zonder dat de muzikanten elkaars spel uit het oor verliezen. Het uur dat ze spelen is goed opgebouwd. Na een rustig begin zwelt de muziek langzaam aan. Al snel komen er een paar onmiskenbare jazzloopjes langs en knalt de muziek door de SuperMarkt. Om me heen beginnen heupen te bewegen en dat is het begin van wat de mannen voor ogen hebben: een zaal vol swingende mensen. Hoewel het publiek qua danspassen nog even moet wennen aan de soul/funk/surf-jazz (een betere beschrijving vind je op hun eigen website: www.bruutmusic.com), klinken er om mij heen positieve geluiden. Zou het grote publiek klaar zijn voor deze muziekexplosie? Het festivalseizoen gaat het ons ongetwijfeld laten zien.

--

Kijk voor de agenda (en een beschrijving van hun superjazz dus) op www.bruutmusic.com - Regelmatig verversen, want er worden ongetwijfeld nog wat optredens tussen de bestaande agendapunten door gepland.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.