Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 29 Februari 2012 at 4:15 pm

Wayne Escoffery's Only Son Of One aanrader voor tenorliefhebbers

Wayne Escoffery Sone of one jazzpodium.com


Label: Sunny Side Records
Jaar: 2012
Website: sunnysiderecords.com
Waardering ****

Door Rene de Hilster voor Jazzpodium.com


Wat je er allemaal niet voor moet doen om een CD het levenslicht te doen zien. Saxofonist Wayne Escoffery deed het via KickStarter een "funding" website waarmee hij het nodige kapitaal voor de opnames en productie wist te vergaren.
Het resultaat is The Only Son Of One een geluidsdrager waarop het nieuwe quintet van de in Engeland geboren saxofonist te horen is en waarop louter eigen stukken staan.

Verwacht geen schokkende sounds op deze ode aan de heilige zoon. Ofschoon de bezetting met twee toetsenisten niet helemaal standaard is gaf dit mij album mij toch een groot deja vu gevoel.
Dat begon al bij de noten van het eerste stuk. Het leek wel of onze eigen Toon Roos uit de speakers klom. Dezelfde sound en lyrische benadering maar ook de begeleiding klonk behoorlijk rozig. Verderop ging het meer richting de Milestones periode van Joe Henderson en lijken diens klassiekers als Elements en Canyon Lady model voor dit quintet te hebben gestaan.
Er zijn slechtere voorbeelden en je kan dan ook stellen dat The Only Son Of One een behoorlijk sterk album is geworden. Dat feit komt vooral ten faveure van de bandleider. Zijn verhalend tenorwerk trekt de band mee op avontuur. In goed opgebouwde en lang uitgesponnen solo's laat Escoffery horen zijn instrument volledig te beheersen en toont hij dat ook zijn harmonisch, ritmisch en melodisch bewustzijn geheel op orde is.
Zijn begeleiders zijn opvallend bezig met niet op te vallen waarbij gezegd moet worden dat de twee toetsenisten elkaar totaal niet in de weg zitten.
Voor de tenorliefhebber een ware aanrader. Degene die op zoek is naar vernieuwende klanken zal even verder moeten kijken.

Line up:
Wayne Escoffery - tenorsax & sopraansax
Orrin Evans - piano & Fender Rhodes
Adam Holzman - Keyboards
Hans Glawhisnig - bas
Jason Brown - drums
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.