Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 29 Februari 2012 at 6:14 pm

Het marathonspektakel "Herakles", de lange zit meer en meer dan waard.

Herakles foto Leo van Velzen Herakles foto Leo van Velzen Herakles foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P.
Foto's van Leo van Velzen (Klik voor vergroting)  

Dat zondag, 26 maart 2012, een gedenkwaardige dag zou worden was mij die ochtend om kwart voor tien, toen ik van huis vertok, nog niet bekend. Om 11.00 uur in de morgen begon de theatermarathon "HERAKLES" IN HET Appeltheater in Scheveningen, een marathon die tot 21.55 uur zou duren. Een theaterbezoek van maar liefst 11 uur. En wat voor theaterbezoek.

De toneelgroep "De Appel" had al eerder in hun bijzonder sfeervolle theatercomplex theatermarathons gedaan met "Tantalus", "Odysseus" en "Tuin van Holland", maar "Herakles" beloofde een waar spektakelstuk te worden, een marathon in 9 delen met tussendoor een lunch en een diner. De marathon is gebaseerd op de vele boeken over Herakles maar als toneelverhaal volledig nieuw geschreven door Aus Greidanus Sr. en Jules Terlingen. Maar liefst vier regisseurs staan garant voor dit spektakel over de held "Herakles". Aus Greidanus Sr. neemt 6 delen voor zijn rekening, Aus Greidanus jr. 1 deel, Geert de Jong 1 deel en de Vlaamse David Geysen, overigens al jaren verbonden aan de Appel, neemt ook 1 deel als regisseur voor zijn rekening.

Herakles (Bob Schwarze) is een zoon van de god Zeus (Aus Greidanus Sr.), die als notoire vreemdganger een zoon verwekt bij een sterflijke vrouw. Zeus doet dit met het excuus een zoon te krijgen die hem kan helpen het kwaad op aarde tegen te gaan en Zeus bij te staan in de strijd tegen de Giganten, de reuzen uit de Griekse mythologie. Daarbij beloofde Zeus dat Herakles onsterfelijk zou worden, een eigen plek op de berg Olympos zal krijgen (Het huis der Goden), maar bovenal dat Herakles Koning zal worden. Zeus goddelijke echtgenote Hera (Geert de Jong) ontsteekt in woede als ze hoort van deze te verwachten zoon en uit jaloezie en veranderd de loop der zaken. Zo zorgt Hera er voor dat niet Herakles de eerstgeboren zoon wordt maar Eurystheus (Aus Greidanus Jr.), deze wordt daarom wel twee maanden te vroeg geboren en zal daardoor altijd een zwakke en ziekelijke koning zijn.

Herakles foto Leo van Velzen Herakles foto Leo van Velzen Herakles foto Leo van Velzen

Greidanus zet deze rol op meer dan meesterlijke wijze neer. Het is medelijden wekkend als je hem zijn troon ziet bestijgen. Maar Hera heeft daarmee nog niet voldoende haar gram naar Zeus gehaald, ze laat tevens de waanzin in Herakles ontstaan zodat hij in een vlaag van verstandsverbijstering zijn vrouw en kinderen dood. Herakles zal daardoor ook altijd de kindermoordenaar blijven. Toch groeit Herakles uit tot held door zijn sterke kwaliteiten als strijder. Het spelletje tussen de goden over de rug van Herakles is daarmee niet gedaan. Hera en Zeus komen uiteindelijk een tiental onmenselijk zware taken vervullen als straf, uiteindelijk weet Hera er zelfs 12 taken van te maken. Zo zal hij gedurende die tijd dat hij de taken moet vervullen slaaf zijn van Koning Eurystheus, die met vrouw en kinderen huist in Mykene. Zijn dochter Admete (Nadia Amin) is een verwend geil loeder die er niet voor schroomt alle geilheid die haar eigen is te gebruiken om haar doel de gouden gordel, die onmetelijk veel minnaars zal aantrekken, te verkrijgen. Nadia Amin speelt in deze rol een van de meest geile theaterrollen ooit. En ook belooft ze haar kreupele vader voor hem te dansen als hij haar wensen maar inwilligt.

Omdat Jason (Iwan Walhain) met de sterkste Grieken per boot (de Argo , vandaar de Argonauten) zal vertrekken om het Gulden vlies terug naar Griekenland te brengen besluit Herakles dat hij niet kan en mag ontbreken aan boord en onderbreekt zijn opgelegde taken, die Hera hem via het Orakel van Delphi heeft opgedragen is woedend op Herakles en besluit zijn broer Ipithos (René van Zinnicq Bergmann) mee te sturen aan boord van Jasons schip. Ipithos echter besluit alleen uit te varen en sluit zich dus niet aan. Jason die Medea (Nadia Amin) verleidt omdat zij hem kan helpen het Gulden Vlies te bemachtigen, laat Medea achter in de Libische woestijn waar het schip door Poseidon uit woede is neergesmeten. In de Kaukasus belandt, treft Herakles Prometheus (Hugo Maerten) de door Zeus gestrafte die vastgeketend staat en elke dag door een adelaar wordt aangevallen, die adelaar scheurt zijn buik open en vreet aan zijn lever. ‘sNachts geneest de wond weer om de volgende dag weer te worden opengereten. Herakles daagt Zeus uit deze goddeloze straf teniet te doen en Zeus daalt af van de Olympus om zijn zoon te spreken.

Herakles foto Leo van Velzen Herakles foto Leo van Velzen Herakles foto Leo van Velzen

Theseus, koning van Athene die in wezen een goed mens is vervalt tot boevenstreken als hij samen met zijn gezel Peirithoös is, zo besluiten ze samen om de dochter van Zeus, Persephone (Nadia Amin) de eega van Hades, in de onderwereld te schaken. In de onderwereld biedt Hades ze gastvrij een stoel aan maar eenmaal gezeten groeien de stoelen aan hen vast, deze stoelen van vergetelheid houden hen voor jaren als ongestorvenen in de onderwereld totdat Herakles verschijnt voor zijn laatste taak, Hades hond Kerberos te vangen en naar Eurystheus te brengen. Herakles bevrijdt Theseus.

Herakles moet nog heel wat doorstaan alvorens hij als vrij man zal kunnen leven, maar dan huwt hij Deianeira (Geert de Jong) met een bruiloft waarop Herakles ongekende kracht en woede-uitspattingen weer eens duidelijk worden. Hij lijkt een gelukkig leven te gaan leiden met deze vrouw maar dan slaat het onverwachte lot toe. Als Herakles zijn oorlogsbuit de jonge beeldschone Lole (Judith Linsen) naar huis laat brengen vreest zijn inmiddels oude vrouw Deianeira dat zij haar man zal kwijt raken aan deze slavin. Dan herinnert zij zich een uitspraak van Nessos om diens bloed en zaad op een gewaad van Herakles te smeren als zij wenst dat hij nooit meer een andere vrouw zal beminnen. Deianeira besmeert Herakles Offergewaad en stuurt een van haar slaven naar Herakles om het gewaad aan hem te brengen. Wat zij niet weet, is dat de pijl van Herakles die Nessos dodelijk trof toen hij zich vergreep aan Herakles vrouw Deianeira, giftig was waardoor Nessos bloed besmet is. En zoals het in dit godenspel tussen Zeus en Hera zich al van meet af aan liet aanzien, komen er uiteindelijk alleen verliezers voor in dit kwade godenspel, waarbij de goden Poseidon. Ares, Aphrodite (Isabella Chapel), en Athena allen hun inbreng hebben in het eindresultaat.

Als ik na ruim elf uur geweldig toeven in het Appeltheater de balans opmaak van deze geweldige theatermarathon zijn er een aantal zaken die ik mij nog lang zal blijven heugen. De prachtige kostumering, het geweldig inventieve en meesterlijk mooie decor, de ambachtelijke schoonheid van acteren van alle castleden, niemand uitgezonderd, de mooie zangpartijen, het geweldige licht en geluid. Deze theatermarathonvoorstelling is er een die ik nimmer zal vergeten en nu al kan ik stellen dat dit het onbetwiste theaterhoogtepunt van seizoen 2011/2012 zal zijn. Voor informatie kijk op: www.Toneelgroepdeappel.nl en neem van mij aan dat hoewel de prijzen hoog lijken, alles bijeen genomen, inclusief een heerlijke lunch en een stevig diner je er een spotkoopje aan hebt. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 80 euro.
Reageer hieronder

vijf reacties

Elise
Elise - 01-03-’12 16:41
Sabrina
Sabrina - 18-03-’12 18:12
Olaf
Olaf - 26-05-’12 23:02

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.