Categorie: THEATER, TONEEL

Zondag 04 Maart 2012 at 10:23 am

"Calendar Girls" behoeft nog enige aanpassing...

Calendar Girls

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Het basisverhaal is waar gebeurd, ergens op het Britse platteland in Yorkshire was een groep dames van de plattelandsvereniging die zich over het algemeen bezig houden met koekjes-, taarten- en pottenbakken ten bate van plaatselijke doelen, teneinde hun vervelingstrijd te beslechten, nu voor het goede doel de stoute schoenen aantrokken. Zij willen een kalender uitbrengen, niet met de gebruikelijke vergezichten van de streek, maar met erotisch prikkelende foto's van de veelal rijpere dames uit de vereniging, zonder pornografisch of vunzig materiaal af te drukken. Bloot, uit de kleren, voor een kalender, met als enige inzet zo veel mogelijk kalenders verkopen voor het beoogde goede doel, een comfortabele bank voor de wachtkamer in het lokale ziekenhuis.

Tim Firth pakte dit verhaal op en schreef het script voor de succesvolle film "Calendar Girls" (2003) met o.a. Hellen Mirren in een van de hoofdrollen. In 2009 werd dit verhaal in een tragikomedie toneelstuk omgezet en op Westend gebracht, en ook daar was het een successtory. Nu 3 jaar later is Nederland aan de beurt. Maar wij zijn wel een stuk minder puriteins dan die kille Britten dus slaat het in ons land net zo aan als aan de overkant van de Noordzee?

Met een cast van louter succesvolle actrices in de rijpere leeftijd, waaronder onder andere Henriette Tol, Lieneke Leroux, Hetty Heyting en Wivineke van Groningen, toog regisseur Bruun Kuijt aan de slag om met de vertaling van Coot van Doesburgh het Britse succes te evenaren. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik wel de film zag maar niet de Britse theaterversie dus ik heb een ietwat vertekend vergelijkingsbeeld. Toch moet het mij van het hart dat ik deze voorstelling op de vaderlandse planken nog niet helemaal af vind. Ik mis de vileine en subtiele humor die de Britten zo eigen is. Al meerdere malen eerder werd maar al te duidelijk dat Britse humor zich niet eenvoudig laat omzetten naar de Nederlandse theaters. Zo waren "Allo Allo" en "Schone Schijn", voorbeelden van niet geslaagde pogingen succesvolle Engelse humor naar het Nederlands om te zetten. Ook voor "Calendar Girls"geldt dat, zij het dan wel in mindere mate. Van Doesburgh heeft de vrijheid genomen er echt Hollandse kwinkslagen in toe te passen waardoor het wel verteerbaarder wordt, maar de setting op het Britse platteland raakt ons kaaskoppen toch veel minder. Waarom niet gekozen voor een afdeling van de plattelandsvrouwen vereniging uit de Gelderse Achterhoek en het verhaal verplaatst naar Zelhem, Hummelo of Varsseveld. Ik denk dat het dan veel toegankelijker zou zijn geweest.

Daarbij komt dat het decor niet echt uitnodigend positief werkt voor de toeschouwer. Overigens het op en afgaan werd met regelmaat slordig gedaan waardoor het op mij erg rommelig overkwam. De dames en heren; Matthias Maat, Leo Hogenboom en George Tobal, spelen de rollen met verve en overtuigen wel, maar het grote geheel maakt mij toch aan het twijfelen. Helaas mis ik teveel de knappe contrasten tussen de onderlinge lol bij de dames en de ernst die ik in de film juist zo sterk vond. Hier is de humor kabbelend en de ernst, in de vorm van het aan Leukemie overlijden van de echtgenoot van één van de dames, lijkt er een beetje bijgesleept. Dit stukje verhaalslijn had veel meer diepte verdiend, waardoor de humor er om heen juist een sterker contrast had gekregen en daardoor de kern van het stuk het maken en de hele totstandkoming van de gewaagde kalender stukken spannender was geworden. Nu mis ik het enerverend en prikkelende wat juist de spanning zo ten goede had kunnen komen. Nee, het hoeft geen naakt te zijn, juist niet, volgens mij, maar het moet wel een beetje prikkelender zijn. Maar een paar heftige cellulitis billen aan de piano vrolijken mij niet echt op. Naar mijn mening moet Bruun Kuijt nog eens heel goed met de stofkam door het stuk heen of een goede Sweeper inhuren, dan is het zeker tot een succes te maken, aan de actrices en acteurs zal het niet liggen. Overigens de zeer geslaagde kalender met de actrices uit het stuk is na afloop te koop en de opbrengst gaat deels naar het KWF.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.