Categorie: JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Dinsdag 06 Maart 2012 at 11:57 am

Zomerfestivals 2012, een vooruitblik: North Sea Jazz, Jazzin' The Hague, GentJazz

2012-03/wayne_shorter-bb_copy1.jpg 2012-03/mccoy_tyner-hs.jpg 2012-03/joe_lovano-hs.jpg

Door Rene de Hilster met foto's van Bruno Bollaert (Wayne Shorter) & Hans Speekenbrink

De lente staat voor de deur en de gedachten aan een mooie zomer gieren door ons hoofd. Voor de diverse zomerfestivals een mooi moment om een teken van leven te geven en te laten zien waarmee ze ons in 2012 weer willen verassen.
Grote festivals als North Sea Jazz en Gent Jazz hebben inmiddels een voorpublicatie gedaan. Deze  overbekende festivals hebben logischer wijs een overlappende programmering waarover later meer. Als eerste wat aandacht voor een nieuwe ster aan het firmament: Jazzin' The Hague.

Jazzin' The Hague
Na het debacle rond de Haagse festivals Pure Jazz en The Hague Jazz zat Den Haag weer zonder jazzfestival. Beide festivals hebben er financieel een zooitje van gemaakt en laten wat betreft Jazz in Den Haag een bittere nasmaak achter. De organisatoren achter de respectievelijke festivals Michael Varekamp en Ruud Wijkniet schijnen geen last te hebben van al de commotie. Varekamp toetert er nog steeds lustig op los en Wijkniet heeft inmiddels een eigen jazzrestaurant in Delft. Vraag blijft, zouden ze hun muzikanten nu wel betalen? Wanbetalingen zijn bij Jazzin' The Hague geen optie is ons al verzekerd.

Er is wat betreft de jazz een leemte in Den Haag en niemand minder dan Peter Beets kwam op de gedachten om dan maar eens wat te gaan organiseren. Zo ontstond in samenwerking met evenementen bureau AT Events Jazzin' The Hague. Wellicht een wat "corny" naam maar wat er van de programmering bekend is liegt er niet om. Met namen als Roy Hargrove (hij is artist in residence), Barry Harris, Curtis Fuller, Roberta Gambarini, Rita Reys en Kurt Rosenwinkel is er een breed pallet aan stijlen. Dit alles zal op 1 & 2 juni acte de presence geven in het World Forum Confention Center, de plek waar het North Sea Jazz festival jaren lang thuis was. De volledige programmering is te vinden op www.jazzinthehague.nl. Een dagkaart kost €44.50. Met een simultane programmering in zes zalen is dit zeker waar voor uw geld!

Gent Jazz
Simultane programmering kennen ze niet bij Gent Jazz. Eén podium in een tent, gelegen in een unieke ambiance dat onderdeel is van een zeer gezellige en mooie stad. Dat is de aantrekkingskracht van Gent Jazz. Dan hebben we het niet eens over de programmering.

Ook Gent jazz heeft de eerste namen laten vallen:
Zaterdag 7 juli staat volledig in het teken van de muziek van Wayne Shorter. Zo staat Joe Lovano & Dave Douglas Quintet: Sound Prints feat. James Genus, Lawrence Fields & Joey Barron geprogrammeerd met een hommage aan de muziek van Shorter. Dezelfde dag worden de Sabam Jazz Awards uitgereikt en speelt de winnaar van vorig jaar: Fabrice Alleman New QuarTeT - "Obviously". In dit kwartet speelt Alleman met Reggie Washington, Nathalie Loriers en Lionel Beuvens. De aftrap van die dag wordt gegeven door een project met de School of Arts (Koninklijk Conservatorium Gent) waarin ook rond de muziek van Wayne Shorter zal worden gewerkt. Als uitsmijter die dag zal het Wayne Shorter Quartet het podium bestijgen.

Op woensdag 11 juli doet Antony and the Johnsons and Metropole Orchestra het Gent Jazz Festival aan. Dit fenomeen brak in 2005 door met zijn tweede album ‘I Am A Bird Now', met hits als ‘Hope There's Someone' en ‘You Are My Sister'. Met zijn typerende falsetstem creëert de zanger-componist een uniek muzikaal universum. Dit project samen met het Metropole Orchestra blijft intimistisch maar geeft nieuwe diepte en kleur aan de muziek.

De verdere programmering wordt later bekend gemaakt en is te vinden op www.Gentjazz.com. Informatie over de kaartverkoop is daar ook te vinden. Gent Jazz loopt van donderdag 5 juli tot en met zaterdag 14 juli.

North Sea Jazz Festival
Als laatste aandacht voor het zomerdistributiecentrum van jazzmusici oftewel het North Sea Jazz Festival.
Deze gigant speelt zich tegelijkertijd ( 6, 7 & 8 juli) met Gent Jazz af en kent dan ook een deel dezelfde programmering.

North Sea heeft inmiddels de volgende namen bekend gemaakt:
Van Morrison, Macy Gray & David Murray Blues Big Band en het Wayne Shorter Quartet zijn bevestigd. Daarnaast staan Melody Gardot, Gregory Porter, Amos Lee en Tony Bennett op het programma.
Ook is er dit jaar weer een speciaal nachtconcert. In de nacht van vrijdag op zaterdag treedt Lenny Kravitz op. Voor dit plusconcert zijn ook losse kaarten te koop.

Verder bevestigd zijn Janelle Monáe, McCoy Tyner Trio with Ravi Coltrane, Pat Metheny Unity Band, Dave Holland Quartet, Robert Glasper Experiment en Hugh Laurie.
Naast deze namen maken ook Spectrum Road (Jack Bruce, John Medeski, Cindy Blackman en Vernon Reid), Ahmad Jamal, Joe Lovano-Dave Douglas Quintet, het Hiromi Trio met Anthony Jackson en Simon Philips, en The Kyteman Orchestra hun opwachting op de 37e editie van het grootste indoor jazz festival ter wereld.
Verdere aanvulling op het programma en informatie over tickets is te vinden op www.northseajazz.com.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.