Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 07 Maart 2012 at 10:36 am

JOEL HARRISON SEPTET - SEARCH IS UITDAGING TOT AVONTUUR

Joel Harrison - Search

Label: Sunny Side Records
Jaar: 2012
Website:

Bestelnummer: SSC 1300
Waardering: ****

Door Roland Huguenin voor Cultuurpodium.nl/Jazzpodium.com


Joel Harrison heeft zijn muzikale concept wederom aangegrepen om een nieuw verhaal te vertellen. De eerste eenvoudige notenreeks die klinkt maakt direct nieuwsgierig en roept vragen op. Wat gebeurt hier? Welke vertelling is gaande? In heel korte tijd wordt een spanning opgeroepen die uitdaagt tot luisteren en herkennen. Maar wat zo herkenbaar lijkt in de ideeën van Harrison, bestaat feitelijk uit vele lagen die zich pas bij herhaling laten lezen. Search biedt een dringende urgentie tot luisteren.

Wie Search voor het eerst beluistert, wordt ongemerkt meegezogen in muzikaal avontuur. Muziek die bedwelmt als een wijdvertakte vertelling. Joel Harrison is afwisselend onderzoeker, verteller of avonturier en de argeloze passant die zijn verhaal binnentreedt, wordt meengenomen in een ontdekkingsreis. Een zoektocht naar mogelijkheden om associaties en ideeën met elkaar te verbinden.
Harrison is de onderzoeker die zijn kennis gebruikt om nieuwe verbanden te leggen tussen muzikale subculturen. Hij daagt zichzelf uit tot het vinden van oplossingen.
De filosofie achter dit album, kortom, is het verbinden van muzikale sferen.

Het muzikale avontuur dat op Search wordt uitgewerkt, is in handen van zeven ervaren musici die op een organische manier met elkaar samenwerken en moeiteloos kunnen schakelen tussen alle facetten die de delicate ‘partituur' ze aanbiedt. De muzikale ontwikkelingen laten zich goed vergelijken met een film score. Veelal lange spanningsbogen worden naar extase gestuwd in sterk syncopische ritmes. Maar in die lange ademtochten is ook veel ruimte gemaakt voor twijfel en bespiegeling, alsook melancholie en verbazing. De veelal intensieve en soms beklemmende emoties zijn verweven in een bedding van Americana, jazz, rock en toefjes brass. Het ensemblespel klinkt veelal symfonisch in de complexe arrangementen. Daarnaast geeft de muziek ruimte aan swingende passages of vertraagt juist enorm in verstilling.

Gitarist en componist Joel Harrison heeft in Search gekozen voor een sterk programmatisch concept. Naast zijn inspiraties uit diverse Amerikaanse muziekstijlen heeft hij zich compositorisch laten inspireren door componisten uit de 20e eeuw.
De uitvoering van het werk is een mengeling van precisie en improvisatie en heeft de fonkeling van ongepolijste diamant. De heldere opname geeft het geheel een prettige directheid.
Het zoeken van Harrison is op dit album is een mythologische exercitie. Hij verstaat de kunst om muziek steeds opnieuw te verhalen.

Line up
Joel Harrison - gitaar en composities
Donny McCaslin - tenor sax
Gary Versace - piano, Hammond B3 organ
Christian Howes - viool
Dana Leong - cello
Stephan Crump - contrabas
Clarence Penn - drums

Zie ook The Urban Flux en Kerrytown Concert House
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.