Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 12 Maart 2012 at 9:03 pm

'Rain Man': over liefde en autisme

Raimen foto Sanne Peper foto's Sanne Peper Rainmen foto Sanne Peper

Tekst: Bernadette van den Hooven foto's Sanne Peper (klik voor vergroting)

Wanneer twee mannen elkaar omhelzen en het licht uitgaat, staat het publiek als één man op. En terecht. De productie ‘Rain Man', uitgevoerd door de Utrechtse Spelen en gemodelleerd naar de gelijknamige film die in 1985 vier Oscars in de wacht sleepte, neemt je op huiveringwekkend aandoenlijke wijze mee in het verhaal van twee broers die zijn gescheiden én verbonden door autisme.

Paul R. Kooij schittert in de rol van de autistische Raymond Babbitt, die op jonge leeftijd in een verzorgingstehuis is opgenomen. Raymond is een ‘autistisch savant': hij heeft een stoornis in het autismespectrum en slaat elk stukje informatie dat hij ooit gelezen heeft, op. Tegenspeler Benja Bruijning kruipt in de huid van Raymonds jongere broer Charlie, die na de dood van hun moeder ver verwijderd is geraakt van hun vader. De egoïstische, geldbeluste Charlie heeft het inmiddels prima voor elkaar: met zijn knappe vriendin Susan (Anna Drijver) en zijn succesvolle autobedrijf heeft hij alles wat zijn hartje begeert.

Rainmen foto Sanne Peper Rainmen foto Sanne Peper Rainmen foto Sanne Peper

Dan komt er een telefoontje: Charlies vader is overleden. De dollartekens in Charlies ogen verdwijnen al gauw in het gesprek met de notaris, waaruit blijkt dat hij niet meer dan vaders rozenstruiken en een oude auto geërfd heeft. Waar is dat fortuin dan gebleven, vraagt Charlie zich af? Verbeten speurt hij naar de onbekende begunstigde en ontdekt via Dr. Bruener (Joop Keesmaat) de waarheid over zijn broer, die hij nooit gekend heeft. In een poging de erfenis alsnog te pakken te krijgen, ontvoert Charlie Raymond uit het tehuis en neemt hem mee naar Las Vegas.

Raymond is echter bijzonder afhankelijk van zijn dagelijkse patroon: hij eet precies om zeven uur, accepteert geen andere kledingstukken dan die van de Kmart bij het verzorgingstehuis om de hoek en om elf uur gaat het licht uit. De moed zakt Charlie in de schoenen, zeker wanneer Susan hem verlaat en zijn autobedrijf failliet dreigt te gaan. Maar langzaam aan groeit de band tussen de twee broers en raken ze aan elkaars gezelschap gewend. Charlie leert Raymond dansen, Raymond accepteert schoorvoetend Charlies vissticks ("Maar het zijn er maar vier en geen acht!"). De ex-yup Charlie leert de enigszins zoete moraal van het verhaal: broederliefde is veel betekenisvoller dan geld.

Kooij, Bruijning, Drijver en hun medespelers zetten een prachtig werk op de planken, dat met audiovisuele stimuli een prima adaptatie is van de originele film. De mysterieuze achtergrondtoon uit het begin van het stuk blijkt een klikkende pen, de rozenstruiken van Pa Babbitt bloeien kleurig op de achtergrond. Maar wat echt raakt, zijn de meevoelende ‘Ahhh's' van het publiek op de meer gevoelige momenten, wanneer Charlie en Raymond, die toch zo verschillend zijn, elkaar vinden of wanneer Raymond voor de zoveelste keer botst met zijn omgeving. Het verhaal komt aan bij iedereen en toont een hier en daar hartverscheurend staaltje realiteit omtrent autisme en de problemen die deze stoornis op dagelijkse momenten met zich mee kan brengen. Helaas is het decor af en toe wat chaotisch gevuld met boekenkasten, bedden, stoelen en wat al niet meer; ook doet het gebruik van de Engelse namen wat vreemd aan. Toch trekken het scherpe toneelspel van de acteurs en vooral de fenomenale vertolking van Raymond voldoende aandacht om een diepe indruk achter te laten.

Website van De Utrechtse Spelen/ Rain Man

iPhone App Rain Man




Reageer hieronder

Eén reactie

Viktor Griffioen
Viktor Griffioen - 04-05-’12 00:15




(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.