Categorie: THEATER, CD-DVD, INTERVIEW, MUZIEK

Woensdag 14 Maart 2012 at 3:15 pm

Kleine liedjes op weg naar een grote prijs

Tekst: Bernadette van den Hooven - Foto's: PR

Luuk van Zutphen BruusQ Marco en Ivan

Muzikaal, eigenwijs, tegendraads: de Woerdense band BruusQ weigert zich in een hokje te laten stoppen. De vier bandleden leiden het genre Nederlandstalige muziek naar een geheel eigen speelveld - en met succes. Al ruim anderhalf jaar treedt BruusQ op diverse plekken in Nederland op en werkt momenteel aan de uitgave van hun eerste cd. Singer-songwriter Marco van der Bij: "Poëzie op muziek en daar een zaal mee stilkrijgen, dat is het mooiste wat er is."

Normaal gesproken heeft een band altijd wel een aanvoerder of leider. BruusQ niet, zegt Marco trots. "Wij zijn wars van gezag. Iedereen heeft zijn eigen inbreng, ritmes en akkoorden." Eigenheid staat voor hen bovenaan. Covers doet BruusQ dan ook koppig niet. Punt. Origineel woordgebruik raakt namelijk veel meer. "Als je echter geen bekende meezingers in je repertoire hebt, moet je meer moeite doen om het publiek mee te krijgen," merkt percussionist Dimitri Muskens op. Maar het ‘Hazesgehalte' is bij BruusQ toch echt minimaal, grijnzen de mannen. Ze maken hun persoonlijke, unieke tocht.

BruusQ werkt uitsluitend met Nederlandse teksten. "Als je in het Nederlands denkt en droomt, kun je je daar ook het beste in uitdrukken," vindt zanger en gitarist Ivan van den Helder. ‘Puur en eerlijk,' vult Dimitri aan. Hij vindt het vooral belangrijk dat er uit het hart gespeeld wordt. Dat betekent soms ook dat er hier en daar iets niet verloopt zoals het gerepeteerd is, maar dat is niet erg. "Wel de juiste nootjes spelen, maar die niet echt menen, da's niet goed." BruusQ meent het wel degelijk en heeft bij luisterend publiek al een aantal zakdoeken tevoorschijn weten te toveren. "Daar krijg je echt kippenvel van," glimlacht Marco.

2012-03/0002_copy2.jpg Dimitri BruusQ

Het authentieke karakter van de band vertaalt zich niet alleen in de teksten, maar ook in het kleinschalige en akoestische sfeertje dat hun muziek oproept. Een drumstel komt er bijvoorbeeld niet bij kijken. Dimitri: "Wij nemen onze instrumenten gewoon onder de arm mee. Muzikaal moeilijk doen is niet nodig, soms heb je maar enkele akkoorden nodig." Geen optreden is hetzelfde, en soms gaat er iets honderd keer opnieuw; maar wanneer iets niet op zijn allerbest gaat, kan dat toch ineens heel bijzonder klinken.

De conceptuele fase zijn de mannen inmiddels voorbij: er worden al cd's verkocht en er liggen afspraken met studio's. Aangezien het produceren van een cd niet gratis is, heeft BruusQ besloten door middel van crowdfunding ‘Spinsels' uit te brengen. Voor €10 is de cd nu alvast te reserveren, waarbij BruusQ je op de hoogte houdt van de laatste vorderingen. Hun repertoire is inmiddels zo gegroeid, dat een selectie uit de nummers geen makkelijke opgave is. "We hebben er inmiddels 25," vertelt Marco. De nummers die op de cd komen, moeten gevarieerd zijn, met aparte ritmes. Ook met het opnemen van de cd is BruusQ anders dan anderen: in plaats van het opnemen van de instrumenten op een apart spoor, gebeurt dit als één geheel, zodat de bijzondere chemie tussen de vier de luisteraar het best bereikt.

In het nog jonge leventje van BruusQ zijn al een aantal muzikale competities gepasseerd, zoals de Almeerse talentenjacht ‘De Boemelfactor'. De mannen hebben het liefst een klein, zittend en luisterend publiek: "Ik hoef geen rammelende glazen en geroezemoes," zegt Dimitri beslist. Liever maar de kleinere gelegenheden. Ivan sluit echter niets uit, ook niet over een eventuele samenwerking met andere muzikanten - als dat maar wel projectmatig is. Het viertal, dat sinds een halfjaar versterkt werd door bassist Luuk van Zutphen , doet momenteel een gooi naar de Grote Prijs van Nederland, de grootste competitie voor livemuziek. In de selectie voor de kwartfinales hebben ze inmiddels de Top 10 bereikt!

Ook u kunt BruusQ helpen door hier te stemmen. De cd ‘Spinsels' is op voorhand verkrijgbaar door hier in te schrijven.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.