Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 15 Maart 2012 at 6:47 pm

Eten met vrienden

Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff

Door Nadine Nachtegaal - Het Collectief Nachtegaal en Partners met beeld van Bob Bronshoff (klik voor vergroting)

Na tien jaar brengt Rick Engelkes Theaterproducties het toneelstuk "Eten met Vrienden", geschreven door Donald Margulies en voor ons land vertaald door Sylvia Witteman, opnieuw op de planken. In de hoofdrollen zien we Lone van Roosendaal (Carin), Rick Engelkes (Johan), Miryanna van Reeden (Debby) en Kees Boot (Tom), onder regie van Job Gosschalk. Hoewel wellicht wat langdradig, verveelt deze toneelproductie door vlotte dialogen en scherpe humor in combinatie met uitstekend acteerwerk, geen moment.

Carin en Johan zijn al jaren bevriend met Debby en Tom. Wanneer op een avond, tijdens een etentje bij Carin en Johan thuis, Debby vertelt dat zij en Tom uit elkaar gaan, lijkt dit het begin van het eind van een jarenlange, goede vriendschap. Verschillende verhalen, van twee kanten, komen aan het licht en het lijkt alles behalve makkelijk om de communicatie goed te houden binnen een huwelijk. Debby en Tom hebben beiden al snel een nieuwe relatie, hoewel: nieuw? Maar door het stukgelopen huwelijk van hun vrienden, komen ook bij Carin en Johan de herinneringen boven drijven over hoe hun huwelijk ooit geweest is en hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Juist de ideeën over het huwelijk die door Carin en Johan gekoesterd worden, maken dat de vriendschappen met Debby en Tom steeds meer beginnen te wankelen.

Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff Cultuurpodium.nl Eten met vrienden foto Bob Bronshoff

We zien vier doorgewinterde acteurs op het toneel, onder een goede regie en in een vertaling die er vandaag de dag nog goed mee door kan. Prachtige vondst is de flashback scène waar het publiek na de pauze op getrakteerd wordt. Engelkes is op sommige momenten slecht verstaanbaar, maar weet ondanks dat een zeer geloofwaardig personage neer te zetten. Lone van Roosendaal laat zien dat zij niet alleen als musicalactrice kan presteren, maar ook in toneelproducties haar draai goed weet te vinden. Als koppel Carin en Johan doen zij toch het meest denken aan een getrouwd stel, zoals wij deze kennen, tegenkomen en misschien zelf ook zijn, meegevoerd in de sleur van alledag met een huwelijk dat ooit vol passie en vuur leek te zijn. Kees Boot en Miryanna van Reeden zetten, vooral samen, een zeer goed en heftig toneelspel neer, waardoor je als kijker iedere minuut geboeid blijft.
Eten met vrienden is een realistisch verhaal, van deze tijd. Het geeft een mooi beeld van hoe je binnen een huwelijk volkomen langs elkaar heen kunt leven en over wat de impact kan zijn van een scheiding in een vriendenkring. Het is een avond goed vermaak, met prima toneelspel. Waarschijnlijk zelfs een avond, die menigeen aan het denken zet.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.