Categorie: THEATER, MUZIEK

Maandag 02 April 2012 at 12:41 pm

Angela Groothuizen kan zo enorm veel beterDoor Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P foto Mike van den Toorn (klik voor vergroting)


Verbazing, gevolgd door verbijstering, dat was wat bij mij toesloeg bij het zien van het programma "Angela en de Optigan". Zelden zag ik zo'n chaotisch, zwak in elkaar gezet, rommelig en slecht theaterprogramma als dat waar Angela Groothuizen op dit moment mee langs de Vaderlandse theaters trekt. Terwijl ik Angela Groothuizen hoog heb zitten. In het verleden genoot ik van haar theaterprogramma's en vooral haar sterke stem en subtiele songbehandeling wist ik te waarderen. Maar nu, onbegrijpelijk, werkelijk onbegrijpelijk.

Wat wil ze met dit programma. Het is een mix van te lange verhalen over haar jeugdherinneringen gelardeerd met wat oude hitssongs van all over the World en materiaal van haar nieuwe cd. Zoiets kan een heel leuk, informatief en sfeervol programma opleveren. Echter als je dat doet met slechts 1 muzikant, Nico Brandsen, overigens een begenadigd toetsenist, en de overige muzikanten samengevoegd op je MacBook dan heb je een geluidstechnicus nodig die daar mooi een balans in weet te brengen. Helaas, deze knoppenkukel plempt de hele muzikale zooi bij elkaar en gooit daar veel te hard en veel te vet de toetsen, Fender Rhodes en de bagervette Hammond overheen. Het resulteert in een absoluut droevige mix van oorspronkelijk vast goedbedoelde klanken. Bezuinigen is noodzakelijk, de extra btw nekt, maar dit is uitkleding die leidt tot ontwaarding en dat is Angela Groothuizen onwaardig. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het begeleidingskoortje van vals zingende jonge twintigers met knikknietjes. Die het nooit verder zullen gaan brengen dan de schuifdeuren bij oma in de bejaardenflat. Om te huilen. Vals en vooral droevig qua uitspraak. Plat Amsterdams dus "sei sei dat het so was" en "de son en de see". Ik zat me werkelijk steendood te ergeren. Dat Angela zich verlaagt om dit niveauloos mislukkingkoor mee te nemen op tour. Naar het schijnt zijn het vroegtijdig uitgevallen kandidates van de een of andere talentenjacht, ja dat vroegtijdig uitvallen begrijp ik heel goed, maar het invoegen in je programma is de plank volledig misslaan.
Helaas is dat nog niet eens alles. Het hele programma rammelt aan alle kanten het zwabbert van links naar rechts zit schots en scheef in elkaar en oogt voor mij als een ultieme daad er nog maar iets van te maken. Welke miskleun heeft dit geregisseerd. In het verleden genoot je van Angela haar programma's, en ik heb er meerdere gezien, nu irriteert ze en wil je na een klein half uur weg. Juist de samenwerking met subtiel spelende musici en de krachtige stem van Angela deed bij mij destijds met regelmaat het kippenvel op de rug toveren zo mooi was het ooit. Dan nu, met een keihard werkende, zich er doorheen slaande Nico Brandsen op de toetsen ontbreekt het regelmatig helaas aan subtiele geluid. Vooral de stukken waarbij Nico op de Hammond de registers eens lekker open gooit. Dat is op zich geweldig, het deed mij denken aan die vette hammond sound uit de jaren 60 en 70 van o.a. The Peddlers en Booker T. hij was daarmee sterk en overtuigend maar in combinatie met de slechte eindmix de matige stemmetjes van die drie druiloortjes en de rauwe stem van Angela werd het met regelmaat een baggerbrei.
En dan de Optigan, het instrument waar Angela haar programma aan ophangt. Dat was een "speelgoed"muziekinstrument wat bij release al direct een miskleun was en bedoeld was voor de huiskamer. Daar ga je toch geen muziekprogramma aan ophangen. Dat aan het eind van het programma Nico uitvoerig mag aantonen dat je elke lied nagenoeg met de vooropgenomen floppyachtige platen kan spelen is dan al lang niet interessant meer.
Jammer ik had er zo naar uitgekeken, Angela Groothuizen, helaas werd het bij lange na niet de theatervoorstelling die ik had verwacht. Ik hoop van harte dat Angela haar volgende theatertour weer gewoon met echte muzikanten en al dan niet met kwalitatieve koorzangeressen het land in trekt, misschien durf ik het dan weer aan om te gaan kijken.
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.