Categorie: THEATER, MUZIEK

Maandag 02 April 2012 at 12:50 pm

Thomas Acda en Paul de Munnik ontstijgen het begrip cabaret op vele frontenDoor Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Ik volg Acda en De Munnik sinds hun allereerste begin, het was de derde voorstelling van de allereerste tournee die ik destijds recenseerde, ongeveer 27 toeschouwers als publiek, maar ik was direct om. Ik voorspelde de jongens, toen ook al met David Middelhoff als bassist in hun midden, een grote toekomst en niet om het een of ander ze hebben mijn toenmalige verwachting volledig waargemaakt.
Inmiddels trekken ze langs uitverkochte zalen met de zesde theatervoorstelling
"t Heerst". Een bijzondere voorstelling want dit keer overtreffen de heren zich zelf en niet zo maar een klein beetje.

Inderdaad, ik ben misschien zelfs wel een beetje lyrisch van deze voorstelling. Alles klopt, nergens is maar enige twijfel aan beeld, geluid, invulling of wat dan ook. Dit is werkelijk het allerbeste dat ze ooit maakten en gelet op de ontwikkelingen die ze nog steeds doormaken denk ik dat ze nog steeds niet op hun absolute top zitten, hoewel, kan het nog veel beter? Met een heel grote knipoog naar Samuel Beckett's "Wachten op Godot", maar ook met een vleugje "Herenleed" er doorheen zijn Thomas en Paul in het oog van de storm terecht gekomen. Daar waar absolute rust en stilte heerst, het kernpunt, middelpunt van de apocalyptische situatie. Om hen heen draait de woeste storm op een hoogtepunt, maar waar zij zich bevinden is tijd voor overpeinzing, zaken worden op een rijtje gezet, soms op verholen wijze maar steeds met een licht filosofische inslag. Dit is geen voorstelling om achteroverhangend het over je heen te laten komen. Hier moet je als publiek bij blijven, opletten en vooral blijven luisteren, soms zijn het kleine kwinkslagen met verwijzingen, dan weer rechtstreeks recht voor de raap. En daardoorheen het prachtige materiaal van de nieuwe cd met de gelijkluidende titel " 'T Heerst". Voor dit album reisden Thomas en Paul, met David, Dave van Beek en JB Meijers naar Memphis in Tennessee om daar in de roemruchte Sun studio het materiaal op te nemen voor dit nieuwe album. Tussen de vele Tornado waarschuwingen door werd overdag gewerkt in de Ardent Studio's en als de toeristen het pand hadden verlaten werd de Sun Studio weer gebruikt waarvoor hij bij talloze groten uit het vak (Elvis, Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis e.v.a.) werd gebruikt, om materiaal op te nemen dat de tand des tijds zal overleven. Luisterend naar het album met de theatershow in mijn achterhoofd weet ik dat Thomas en Paul hiermee een stukje geschiedenis hebben geschreven dat een baken in de tijd zal vormen. Zoals op andere albums varieert ook 'T Heerst van stevige rock uptempo songs tot intense ballades en een mooie interpretatie van James Taylor's "Fire and Rain" "Suiker en azijn". Tevens zijn op het album de twee nummer 1 hits die ze met Nick en Simon maakten toegevoegd.
Over het theaterprogramma, prachtig geregisseerd door Ruut Weissman, wil ik nog kwijt dat het ontbreken van een pauze het programma zeker ten goede komt. Het verhaal is op deze wijze zo mooi rond dat het niet door een pauze onderbroken mag worden. Hoewel er nog steeds sprake is van een cabaretprogramma, ben ik van mening dat Thomas en Paul, zeker met de theatervoorstelling 'T Heerst, het begrip Cabaretvoorstelling ver ontstegen zijn. Dit is theater optima forma. Met enig geluk kan je mogelijk voor dit theaterseizoen nog ergens aan een kaartje komen maar anders zorg dat je er snel bij bent want ook voor seizoen 2012/13 zal de tournee wederom weer snel uitverkocht raken.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.