Categorie: MUSICAL

Donderdag 12 April 2012 at 12:23 pm

Musical Classics in Ahoy behoeft aanpassingen.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

De economisch slechte tijden en vooral het grote vermoeden van partijdigheid binnen de jury en eigenlijk domweg frauduleuze handeling in de boordelingen hebben het John Kraaijkamp Musical Awards gala om zeep geholpen. Enkel producenten weigerden verder te participeren als toch steeds de Joop van den Ende producties met de prijzen er vandoor gingen. Zelfs Nederlands meest succesvolle en beste Musical aller tijden "Soldaat van Oranje" kwam er uiterst karig van af. Bedrog was voor mij al jaren vermoeden, maar nu wist ik het zeker, en met mij meer twijfelaars. Wat nu? Er moest een platform blijven om de musical te promoten want the show must go on. Vooral omdat de bezoekersaantallen, ook bij grote producties uit de stal van Ome Joop, sterk terug lopen. "Musical Classics in Ahoy" moest het alternatief worden.

Musical terug in Ahoy. Een keur van Musicalsterren waarbij de lijst steeds maar weer werd aangevuld beloofde een groot succes te worden. Twee maal een compleet uitverkochte Ahoy was geen kattenpis. Het publiek ging er dan ook op z'n paasbest aangekleed naar toe en had net als uw scribent hoge verwachtingen.
Kwamen die verwachtingen nou echt uit. Ik heb zo mijn twijfels. Als om half negen het grote orkest van Maurice Luttikhuis, zoals altijd met de overdreven zonnebril boven op zijn kop, ondersteund door een flink koor opent, krijg je er echt zin in. Echter als het uiteindelijk om vijf voor twaalf nog niet is afgelopen, vele toeschouwers zijn dan al vertrokken anders komen ze, door de droevige infrastructuur van het OV in Nederland, niet meer thuis, smacht je naar het einde. Misschien is dat voornamelijk een gevolg van de ietwat ongestructureerde samenstelling van het programma. Het programma begon met een hommage aan Barbra Streisand, natuurlijk door o.a., de door Frits Sissing deze avond weer overdreven geroemde, Pia Douwes. Ja, ze zingt prachtig, maar haar performance is die van een diepvriezer, ijskoud, alleen in de zwaar emotionele nummers lijkt ze voor mij op haar plaats en in materiaal uit "We will Rock you", waarin ze voor mij destijds al niet op haar plaats was, past ze in het geheel niet. Nee, dan Marjolein Teepen, volgens mij op dit moment met afstand de beste musicalster van ons land. Wat een stem, wat een passie en dan haar performance, een uitstraling om kippenvel van te krijgen, meer dan geweldig. Natuurlijk zijn er meer uitschieters zoals Renée van Wegberg en Joke de Kruijf, waarvan de laatste vooral in "Papa can You hear me" (uit Yentl) mij ontroerde. Ook Martin van de Starre met die lekker rauwe stem spettert met regelmaat. Lee Towers en Anita Meijer horen er in Ahoy natuurlijk standaard bij en tonen aan nog steeds twee geweldige entertainers te zijn. De zuid Afrikaanse Nadine is een absolute vocale verrassing wat een geweldige stembeheersing. Jammer dat zij zo minimaal is gebruikt in dit overdadige programma. Dat Gordon helaas de enige is die denkt dat hij een mooie hoge kopstem kan creëren blijkt maar weer, want m'n god wat was het vals, het leek wel een geholpen kater. Overigens waren het wel de LA The Voices die het publiek uit de stoelen kregen maar toen waren we al over de helft van de show. Tony Neef, die samen met Linda Wagenmakers hun kwaliteit nog eens onderstreept met hun "De Laatste Nacht" uit Miss Saigon, valt verder in het programma wat tegen. De door blunderkoning Frits Sissing vergeten aan te kondigen Brigitte Nijman, moet bijna rennen om haar rondje podium op tijd af te hebben, maar ze geeft wel een prachtige "Hopelessly Devoted to you" uit Grease weg. Hiermee toont zij onomstreden aan, nog steeds een van de beste Sandy's op de wereld te zijn. Toch blijft voor mij het hoogtepunt van de avond de performance van La Alberti, Willeke schittert en zingt werkelijk fantastisch onder andere het prachtige "Telkens Weer" en samen met de verder zoals altijd stabiele Henk Poort "Omdat ik zoveel van je hou" Het doet mij nu al uitkijken naar haar aanwezigheid in "De Jantjes" komend seizoen. Met Joke de Kruijf zingt Willeke het ontroerende "Samen Zijn".
Uiteindelijk zijn er vele musicals en filmmusicals voorbijgekomen vanavond, maar voor de samenstellers geldt m.i. meer dan ooit de kunst van het weglaten, hou het kleiner maar intenser in dit geval is het de overdaad die schaadt. Verder denk ik dat er in de formule van een eventuele versie 2013 een meer aangeklede aanpak zal moeten komen. Enig materiaal valt, buiten het van de musical bekende toneelbeeld, als mager door de mand, dus enige extra visualisering blijkt nodig. Overigens het spelen van de, van oorsprong filmtitelmuziek, en wapperen met Nederlandse vlaggen uit "Soldaat van Oranje" was een belediging voor dit wereldprodukt. Deze meesterlijke oer Nederlandse musical heeft zoveel mooi materiaal dat het onzinnig is dat slechts de themamuziek wordt gebruikt in dit programma. Verder zal versie 2013 ook betere geluidstechnici nodig hebben, want het mag natuurlijk nooit gebeuren dat microfoons te lang dichtgeschoven blijven. Kortom er moet flink verbeterd worden op vele fronten, maar Marjolein Teepen en Willeke moeten in de eventuele voortzetting volgend jaar terugkeren. Net als Brigitte Nijman, al is het alleen maar om dan door de presentator die het dan wel foutloos en zonder overdreven superlatieven aan elkaar babbelt goed geïntroduceerd te worden, kan ze mogelijk iets moois brengen uit die nagenoeg vergeten Nederlandse musical van grote klasse "Grace".
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.