Categorie: JAZZ, VERWACHT

Dinsdag 01 Mei 2012 at 6:52 pm

Jazz Middelheim 2012, een festival van uitersten.

Met Paolo Conte, Ornette Coleman, Abdullah Ibrahim's Ekaya, Toots Thielemans, Avishai Cohen, Jef Neve en tal anderen presenteert Jazz Middelheim een bijzonder divers programma wat doet vermoeden dat er op twee paarden wordt gewed. Aan de ene kant de vernieuwende jazz en aan de andere kant een publiektrekker als Paolo Conte, die inhoudelijk weinig met jazz van doen heeft.

Donderdag 16 augustus is Ornette Coleman headliner op Jazz Middelheim. De grote vernieuwer van de jazz staat nog steeds garant voor meeslepende en onvergetelijke concerten en geldt als een bron van inspiratie voor vele muzikanten als The Stooges, MC5, Patti Smith, Lou Reed en Velvet Underground. De voorbije jaren werd hij overladen met prijzen en awards en won zelfs de Pulitzerprijs.

Met 'Night Of The Jazz Guitars feat. Larry Coryell and special guest Philip Catherine' mag u die dag een schitterend gitaarkwintet verwachten. De gitaristen verweven hun ideeën en snarenspel op een nieuwe manier en gaan spannende dialogen aan en brengen frisse improvisaties.

Kris Defoort Trio weerspiegelt Defoort's gevoeligheid en openheid. Hij laat zich inspireren door zijn ervaringen als componist van jazz en hedendaagse muziek en brengt een mooie mix van vele invloeden.

Het programma van vrijdag 17 augustus werd reeds eerder aangekondigd met Toots Thielemans Quartet 'Toots 90', Stefano Bollani & Hamilton de Holanda en Eric Vloeimans & Holland Baroque Society: High Speed Oldtimer, ingeleid door een project van de studenten van het Artesis Conservatorium.

Zaterdag 18 augustus staat Paolo Conte bovenaan de affiche. Met zijn zware, doorrookte stem en zijn treurige, vaak melancholieke teksten baadt zijn muziek in nostalgie. De barroom is nooit ver weg, al steek hij zijn liefde voor jazz nooit onder stoelen of banken.

Voorafgaand speelt Zara McFarlane, een van de jongste aanwinsten van Giles Peterson op zijn Brownswood Recordings Label. Vorig jaar bracht ze haar debuut 'Until Tomorrow' uit, vandaag geldt ze als een van de meest beloftevolle figuren binnen de Britse jazzscene.

MixTuur bijt de spits af op 18 augustus. Accordeonist, pianist en componist Tuur Florizoone raakte bekend bij het grote publiek met zijn soundtrack voor de film 'Aanrijding in Moskou'. Met Mixtuur verzamelt hij zijn muzikale vrienden uit België en Afrika. Hij maakte een compositie geïnspireerd op het verhaal van de bastaardkinderen voor de herdenking van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.

Zondag 19 augustus sluit Abdullah Ibrahim's Ekaya het festival af. De 77-jarige pianist is een van de bekendste vertegenwoordigers van de Zuid-Afrikaanse versie van de jazz waarin populaire en traditionele Zuid-Afrikaanse muziek en jazz samen komen. Met zijn zevenkoppige band Ekaya voert hij zijn herkenbare eigen composities uit. Hij versmelt de wereld van jazz met zijn Zuid-Afrika tot een krachtige brok muziek, met aanstekelijke ritmes en een grote poëtische kracht.

Bassist en componist Avishai Cohen brak in de jaren negentig door aan de zijde van pianist Chick Corea. De jongste jaren verwerkt hij meer en meer zijn roots in zijn muziek: de Sefardisch-mediterrane cultuur met het Oost-Europese joodse erfgoed. Samen met zijn ervaringen uit de New Yorkse jazzscène en zijn Israëlische achtergrond heeft hij een brede bagage met een sterke joodse traditie.

Nog een naam op de affiche van die dag is Jef Neve 'Sons Of The New World'. Zijn nieuw ambitieus project bevat twaalf composities gebaseerd op schokkende gebeurtenissen zoals de Pukkelpopramp, de kernramp in Japan en de revolutie in het Midden-Oosten. De spectaculaire en meeslepende pianist brengt concerten die uitgroeien tot avontuurlijke en romantische reizen.

Flat Earth Society feat. Ernst Reijseger, de groep onder leiding van Peter Vermeersch, heeft een handelsmerk gemaakt van het feestelijk opblazen van schotten tussen verschillende genres. Een bigband opera, een stille film of een dramatisch concert: Flat Earth Society (FES) heeft het gedaan. De band blijft vernieuwen, gaat uitdagingen niet uit de weg en nodigt daarom voor de gelegenheid ook zielsverwant Ernst Reijseger uit.

Maatschappelijk engagement van Jazz Middelheim.

Jazz Middelheim wil een voortrekkersrol spelen en schenkt daarbij bijzondere aandacht aan duurzaamheid op alle vlakken. Zo start Jazz Middelheim met een carpoolproject in samenwerking met Taxistop en ING. Daarnaast streeft het festival ernaar dit jaar 50% minder energie te verbruiken en zo ook naar een zo groot mogelijke afvalbeperking. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen en bezoekers kunnen hun afval ter plaatse ook selecteren. Recycleren is dus de boodschap!

Lekker, gevarieerd en gezond eten, aangevuld met een sterke portie cultuur op Jazz Middelheim

Op culinair vlak wil het festival een sterk statement maken met de claim om de lekkerste en gezondste catering aan te bieden aan haar publiek. Een catering met extra aandacht voor regionale seizoensproducten en verse bereidingen. Hiervoor werkte Gourmet Invent met enkele topchefs van Bhavani (Brugge), Café Parti (Gent) en Frank Fol, de groentekok een volledig nieuwe festivalcatering uit. Daarnaast zal er op donderdag een bijzonder aanbod voorzien worden.

Festivalbezoekers die een bezoekje brengen aan het Middelheimmuseum mogen daar een verrassingspakket ophalen met onder meer tickets voor de Stadsmusea.

Daarnaast sluit Jazz Middelheim ook dit jaar drie avonden af met jamsessies in samenwerking met deSingel. Deze vinden plaats tijdens de eerste drie festivaldagen in het Grand Café van deSingel telkens aansluitend op het laatste concert op de festivalsite.

Jazz Middelheim op Klara en Cobra.be

Klara is er tijdens het festival elke dag live van 16 uur tot middernacht. Tussen de concerten door serveren presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Rob Leurentop gesprekken met muzikanten en bezoekers, reportages achter de schermen en vanop het festivalterrein, en commentaar van kenners en liefhebbers. Daarnaast selecteert Rob Leurentop de hele zomer lang de meest markante live momenten uit de geschiedenis van het festival in het programma Jazz Middelheim. En op Klara geeft Lies Steppe het startschot voor Jazz Middelheim tijdens de laatste aflevering van Take 7 dit seizoen, op vrijdag 22 juni.
Cobra.be volgt als VRT-cultuursite het festivalgebeuren rond Jazz Middelheim op de voet met concerttips vooraf, en impressies of reportages tijdens het festival. Bovendien opent Cobra.be deze zomer opnieuw de deuren van het virtuele Jazz Middelheim Museum. In 2011 startte Cobra.be met een interactieve tijdslijn waarop memorabele momenten uit de geschiedenis van het festival te vinden zijn. Van de prille jaren van het festival tot de recente edities. Van klassieke jazz tot vrije improvisatie. Van Toots Thielemans tot John Zorn.

Info: www.jazzmiddelheim.be 16-19 augustus 2012, Park Den Brandt, Antwerpen

Tickets: via jazzmiddelheim.be en via Fnac
Dagticket VVK 16, 17, 18 of 19 augustus: € 37,00
Festivalpas: € 122,00
De voorverkoopkanalen rekenen een reserveringskost van 2,5 Euro per ticket of pas.
Ticketprijzen aan de deur op de dag zelf zijn VVK prijs + € 8 Euro
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.