Categorie: THEATER, DANS, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 09 Mei 2012 at 12:02 pm

"Naturally 7" zingt een bomvol Luxor theater volledig los.

live-on-stage  live-on-stage  live-on-stage

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Het New York City collectief "Naturally 7", begrijpelijkerwijs een 7 tal, heren in dit geval, is een vocalgroup die werkelijk fenomenaal is. Wat zij vocaal brengen is onbegrijpelijk en haast ongelofelijk. Zien en horen is geloven en ik zag en hoorde het, het was meer dan verrassend. Het zevental dat voor het eerst furore maakte in Nederland met hun act als voorprogramma van de concerten van Michael Bublé was recentelijk voor het eerste volledige concert in Nederland in het Rotterdamse Oude Luxor theater. Deels bedoeld als showcase en daarnaast als special concert voor hun inmiddels grote schare fans in ons land.

Op een ongebruikelijke aanvangstijd van 21.00 uur (van mij mag dat meer navolging krijgen) begon het concert van de band zonder instrumenten, maar... met stemmen die een orkest verzorgen. Natuurlijk wist ik al jaren dat de menselijke stem tot veel in staat is, Al Jarreau toonde jaren geleden al dat hij met zijn stem tot bijzondere prestaties in staat is. Toch is dat wat deze 7 vocalisten doen, m.i. onnavolgbaar. Elk der vocalisten verzorgt met zijn stem één of meer instrumenten en wat ze momenteel op de planken laten horen moet de ultieme invulling van de droom van oprichter en frontman Roger Thomas zijn geweest, toen hij in 1999 deze formatie samen met zijn broer Warren oprichtte. Roger zelf beperkt zich grotendeels tot louter vocalen maar zijn broer Warren tovert een waanzinnig drumstel, maar tevens gitaarklanken en die van een klarinet uit zijn stembanden. Maar het meest indrukwekkend is hij toch als hij gezeten op een drumkruk achter de microfoon een geweldig dubbelbase drumstel inclusief bekkens en snaredrums laat klinken met zijn stem. Niet van echt te onderscheiden. Dat in combinatie met de overige 5 leden van Naturally 7; Rod Eldridge trompet en zang, Napoleon "Polo"Cummings gitaren en zang, Dwight Stewart zang en trompet, Garfield Buckley, harmonica (en hoe) en zang en de niet te overtreffen ladykiller Armand "Hops" Hutton als bas maken het geheel compleet. Er staat als je de ogen sluit simpelweg een band te spelen met alle eerder genoemde muziekinstrumenten. Eenmaal de ogen open staan er 7 donkere jongens met meesterlijke stemmen, af en toe wel met de hulp van een loopingtape of een sampler, de longen uit het lijf te zingen. En niet het makkelijkste materiaal. Nee, ze kiezen niet voor het simpele werk en maken zich er zeker niet met een Jantje van Leiden vanaf. Heerlijke standards en prachtige maar vaak gecompliceerde popsongs worden in de meest imponerende arrangementen de zaal in gezongen. Indrukwekkend, aanstekelijk en bovenal zeer, zeer overtuigend. Dit is niet zo maar een concert, dit is een belevenis, iets wat je zeker één keer in je leven meegemaakt moet hebben.
In dit geval is het niet Rome zien en sterven, nee, in het geval van dit vocalencollectief is het "Naturally 7" horen en voorlopig doorleven om ze nogmaals te zien. Gelukkig hebben deze grandioze 7 de leiding van het theaterimpresariaat Mojo Theater met deze showcase weten te overtuigen zodat deze direct besloot "Naturally 7" te boeken voor een Nederlandse tournee in het theaterseizoen 2012/2013. Hierdoor kunnen zij die dit gedenkwaardige, ruim 2 uur durende concert op de vooravond van Koninginnedag, hebben gemist volgend theaterseizoen die schade inhalen en net als uw scribent en de overige honderden bezoekers in het oude Luxor gaan genieten van o.a. "What the World needs now", "In the air tonight", "While my guitar gently weeps" en dat waanzinnige Herbie Hancock tribute. Hou ze in de gaten en mis ze niet "Naturally 7".
Voor informatie en de speellijst zie: www.mojotheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.