Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 06 Juni 2012 at 5:12 pm

De muziek is bijzaak op een relaxed Summer Jazz 2012



Tekst Lotte Krijnen met foto's van Simone Vieveen (klik voor vergroting)

Wat begon als het jaarlijkse jazzavondje van een Leidse studentenvereniging, is in twee jaar uitgegroeid tot een heus festival. Afgelopen zaterdag werd voor de tweede keer Summer Jazz gehouden in het park De Leidse Hout. Een fijne line-up, onverwachts zomers weer en zowel een ontspannen organisatie als publiek: het ziet ernaar uit dat Nederland een succesvol jaarlijks evenement rijker is.

De jonge organisatoren, studenten van begin 20, trekken een jong publiek aan. En dat valt direct op. ‘We hebben nog nooit voor zo'n jong publiek opgetreden', zegt Maarten Hogenhuis van surf-jazz-band Bruut!. ‘Weten jullie wel dat dit een jazzfestival is?', vraagt hij vanaf het podium. De in groten getale toegestroomde Leidse studenten blijken veelal geen idee te hebben van de precieze inhoud van het programma: ze komen vooral om gezellig met elkaar in het park te hangen onder het genot van een drankje en wat achtergrondmuziek.



Lekker liggen zolang de zon schijnt

Voor de muzikanten is het even wennen, want zolang de zon schijnt, ligt het overgrote deel van het publiek in het gras te kletsen met de buren. Ook tijdens de concerten. Het applaus na ieder nummer is er echter niet minder om, en de meeste acts storen zich er dan ook niet aan. ‘Het ziet er ontzettend relaxed uit', merken de mannen van Bruut! op. ‘Het is alleen wel lastig om te pijlen wat ze van de muziek vinden; normaal is er iets meer interactie.'

De 9-koppige formatie Jungle By Night, als een van de eersten op het hoofdpodium, zijn vastbesloten die interactie wel aan te gaan. Hun afrobeat-jazz vol percussie werd aangekondigd als de ideale ochtendgymnastiek, en trombonist Ko Zandvliet ontpopt zich in het kader daarvan als een ware MC. ‘Schud die armen los! Schud die benen los!', zo luiden zijn opdrachten. Ondersteund door enthousiast meedansende bandleden, komt het publiek wel degelijk in beweging. Pas 's avonds, wanneer de voornaamste publiekstrekker Gare du Nord het podium verovert, is echt iedereen op de been. De zon is inmiddels onder, maar de aanstekelijke beweeglijkheid van zangeres Dorona Alberti helpt het publiek om warm te blijven.



Studentikoos en gedistingeerd tezamen
Tussen de hoofdacts door valt ook elders op het vrij bescheiden festivalveld van alles te beleven: van theater tot intiem huiskamerconcert en van een workshop djembé spelen tot het bewonderen van kunst in een openlucht galerie. Op het podium in de tent speelt de Tiny Little Big Band Sinatra-style allerlei covers in de mix: van jazz-klassieker tot Aerosmith. Later treedt ook altsoxofonist Bart Wirtz hier op met zijn band. Het is het meest pure jazz-concert van het festival, en dat spiegelt zich af in het publiek: het is voornamelijk het meer reguliere jazzpubliek (40+) dat hier te vinden is. Toch staat ook een handjevol jongeren mee te genieten van Wirtz' jazzy licks.

Dat jong en studentikoos Leiden hier naast middelbaar en gedistingeerd Leiden staat, doet de organisatoren goed. De 22-jarige Mels Hartman vertelt dat het festival namelijk een onderliggende missie kent. Graag zouden ze de zo duidelijk afgebakende groepen in de Leidse bevolking samenbrengen. En hoe kan dat beter dan met muziek? De Leidenaren zelf geven in ieder geval een positief signaal af. Kaartjes werden al in de voorverkoop kwistig ingeslagen, en ook de gemeente is enthousiast over het evenement. Dus voor iedereen die het festival dit jaar gemist heeft: ongetwijfeld kun je in 2013 van een derde editie Summer Jazz genieten. En vooral wanneer er dan net iets meer eettentjes te vinden zijn, zeggen wij: doen!




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.