Categorie: THEATER, DANS, INTERACTIE THEATER, JAZZ, MUZIEK, TONEEL

Maandag 11 Juni 2012 at 11:49 pm

Veel Gedoe om Niks en de verbouwing van de Stadsschouwburg Utrecht

   

Tekst Judith Aerts met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Utrechtse Spelen is een vaste ‘bezoeker’ van de Stadsschouwburg Utrecht, en keert dan ook deze zomer  terug met een uitvoering van Shakespeare’ s komedie ‘Veel gedoe om niks’ (Much ado about nothing). Het stuk wordt geregisseerd door Jos Thie en Greg Nottrot en heeft een prachtige cast met onder andere: Susan Visser, Jeroen de Man, Sanne Vogel, Benja Bruijning, Arthur Japin, Peter Bolhuis en vele anderen. Voor deze voorstelling is een samenwerking aangegaan met New Cool Collective, een band die als geen ander zijn publiek aan het dansen krijgt met een mix van jazz, latin en dance. De muziektheatervoorstelling gaat pas op 19 augustus 2012 in première, maar wij hebben al een kijkje achter de schermen mogen nemen.

De samenwerking tussen De Utrechtse Spelen en New Cool Collective is niet het enige bijzondere aan deze voorstelling. Ik had voor deze perspresentatie al vernomen dat de Stadsschouwburg enigszins verbouwd zou worden, maar alleen woorden kunnen niet goed omschrijven wat je kunt verwachten. Het was dan ook erg bijzonder om op kleine schaal te kunnen zien hoe de Douwe Egbertszaal er uit komt te zien. De zaal wordt compleet omgebouwd tot danszaal. Het podium en alle stoelen behalve die op het balcon gaan eruit en er komt een podium in het midden. Hierop staan voornamelijk de muzikanten. Het publiek kan overal om het podium staan en zitten. De acteurs spelen overal doorheen, waardoor het publiek automatisch het stuk ingezogen wordt en zelfs kan participeren.In de oefenruimte waar wij een kijkje mochten nemen was een verkleinde versie van de zaal nagebouwd. Hier kregen we dan ook een klein voorproefje van het stuk en de muziek. Maar voordat het zover was werd er door de verschillende betrokkenen het verhaal achter de hele voorstelling en samenwerking verteld. Zo vertelde Corien Baart hoe zij op het idee is gekomen om dit stuk van Shakespeare te kiezen en hoe zij voor deze opzet heeft gekozen. De Utrechtse Spelen voeren twee voorstelling op per jaar. In de winter wordt er gekozen voor een zwaarder modern stuk en in de zomer juist voor een klassieke komedie. Veel gedoe om niks is een bekende naam, maar een stuk wat niet veel wordt opgevoerd. Om deze reden besloot Corien op zoek te gaan naar een nieuwe manier om dit stuk neer te kunnen zetten.

Twee films lijken de grootste inspiratiebronnen te zijn geweest voor dit idee. Much ado about nothing, een film van Kenneth Brannagh, is een van deze films. Het brengt het verhaal van Claudio en Hero op een erg toegankelijke manier, al laat de kwaliteit enigszins te wensen over. Daarnaast noemde Corien de film Bright Young Things van Stephen Fry. In deze film wordt ook goed duidelijk hoe er veel gedoe kan zijn om helemaal niks. Daarnaast is vooral de openingsscène een belangrijke inspiratiebron, het opent namelijk met een feest waarbij iedereen uitbundig maar verveeld is en bovendien is er een big band aanwezig, de aanzet tot de samenwerking met New Cool Collective.Al eerder in gesprek met enkele bandleden van New Cool Collective wordt duidelijk dat dit voor de band een compleet nieuwe ervaring is. Naast het feit dat zij nu voor een langere tijd op dezelfde locatie optreden, in plaats van rond te touren, is ook de samenwerking met theater iets wat de band nog nooit eerder heeft gedaan. “Ik moet nu zelfs gaan repeteren, dat heb ik al in geen jaren meer gedaan” grapt percussionist Jos de Haas. Dat de samenwerking hoogstwaarschijnlijk een groot succes zal worden blijkt ook uit de korte preview die we kregen van het stuk, inclusief live muziek natuurlijk.

Aan het einde van alle mooie woorden is het dan ook tijd voor deze preview. De acteurs beginnen met een korte scene die gevolgd wordt door een dansscène. Nu was de scene te kort om al wat over het acteerwerk te zeggen van de acteurs, maar heeft mij wel dusdanig nieuwsgierig gemaakt dat ik haast niet kan wachten tot de première. Bij het starten van de muziek kwamen de acteurs het publiek van de bankjes halen om met hen mee te dansen op de heerlijke muziek. Ik werd gewenkt door een man die een hondenkop op zijn hoofd had en een beetje verlegen begaf ik mij naar beneden.  Ik had geen idee dat het Jeroen de Man was die mij het podium op trok om te dansen. Na een poging te hebben gedaan mijn salsalesje van twee jaar geleden te herinneren (wat jammerlijk mislukte) kon ik weer de vloer op om lekker mee te deinen op de muziek.

Aan het einde van deze bijzondere dag kan ik alleen maar concluderen dat naast de opheldering van enkele vragen ik alleen nog maar nieuwsgieriger ben geworden naar de volledige uitvoering. De muziek is heerlijk, de cast en regisseur beloven een bijzondere invulling van dit stuk van Shakespeare. Met een zaal die compleet wordt omgebouwd naar dansvloer, belooft een avond van ‘Veel gedoe om niks’ een avond te worden waarbij de voetjes van de vloer gaan en je op een compleet nieuwe manier in aanraking kan komen met theater.

Stadsschouwburg Utrecht

De Utrechtse Spelen


Jos Thie

New Cool Collective
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.