Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Zaterdag 23 Juni 2012 at 2:47 pm

Perfecte casting voor musical The little MermaidDoor Nadine Nachtegaal - Het collectief Nachtegaal & Partners. (Klik foto voor vergroting)

Op 16 juni ging in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de nieuwe musical, The Little Mermaid, van Stage Entertainment/Joop van den Ende Theaterproducties, in première. Ik bezocht de voorstelling en was positief verrast door deze energieke productie met uitstekende cast.

De musical vertelt het verhaal van zeemeermin Ariel (Tessa Sunniva van Tol), die zich erg aangetrokken voelt tot het "bovenland", de wereld van de mensen, boven het water van de zee. Dit baart haar vader, Koning Triton (Roberto de Groot), ernstige zorgen. Hij draagt dan ook aan kreeft Sebastiaan (Juan Wells) op, zijn dochter geen moment uit het oog te verliezen.

Wanneer Ariel getuige is van de schipbreuk van het schip van de zeeminnende prins Erik (Tommie Christiaan), weet zij hem te redden en raakt opslag verliefd. Ariel is, tot grote frustratie van haar zes zussen, gezegend met een prachtige stem, die zij geërfd blijkt te hebben van haar overleden moeder. De stem van Ariel, is de stem die prins Erik continu hoort en waardoor hij op zoek gaat naar de persoon achter de stem. Hij moet en zal het meisje vinden, dat dit prachtige geluid ten gehore brengt.

Wanneer Koning Triton erachter komt waar zijn jongste dochter uithangt en wat de precieze reden hierachter is, wanneer zij ergens weer eens niet komt opdagen, is hij woest. Wanhopig als Ariel dan is, besluit zij mee te gaan met twee sidderalen, Slijmbal (Bas Timmers) en Slijmjurk (Barry Beijer), die haar naar haar gemene tante Ursula (Marjolijn Touw), de octopus die bekend staat als de zeeheks, brengen. Ursula is uit op de macht van haar broer, Koning Triton, maar weet Ariel wijs te maken dat zij niets liever doet dan haar helpen. Ariel kan zij helpen door haar benen te geven, zodat zij Prins Erik kan ontmoeten. Wanneer Erik haar binnen drie dagen kust, blijft Ariel voor altijd mens, gebeurd dit niet, verliest ze haar ziel en zal voor eeuwig het eigendom zijn van haar tante. Het enige dat Ursula wil, in ruil voor het geven van de benen, is dat Ariel haar stem aan haar schenkt. Uit nieuwsgierigheid en verliefdheid, laat Ariel zich overhalen door haar boosaardige tante.

Samen met Sebastiaan, zeemeeuw Jutter (Dick Cohen) en de stiekem op Ariel verkikkerde, vis Botje (Martijn Vogel) gaat Ariel, zonder stem, op zoek naar Erik. Al gauw vinden ze hem en Erik herkent direct ‘iets' in Ariel. Wanneer echter blijkt dat zij niet kan praten, is zijn vreugde al gauw voorbij. Hij neemt haar wel mee naar zijn paleis, want hij kan niet zomaar dat hoopje aangespoeld ‘mens', op het strand achterlaten. Op de derde dag van het verblijf van Ariel wordt er, georganiseerd door knecht Grimsby (Alfred van den Heuvel), gezocht naar het meisje achter de prachtige stem. De tijd dringt namelijk, prins Erik moet voor zijn 21e verjaardag trouwen en hij wil dit met niemand anders dan degene die beschikt over de mooie stem. Diverse dames van stand komen voorbij, maar geen van hen blijkt te beschikken over het bijzondere stemgeluid, waar prins Erik zo van onder de indruk is.
Intussen is koning Triton erachter gekomen waar Ariel is en wie haar geholpen heeft aan benen te komen. Hij aarzelt geen moment en gaat de confrontatie aan met zijn zus, Ursula. Is hij nog op tijd om Ariel te redden? En, komt prins Erik er nog wel achter dat Ariel het meisje is, waarnaar hij op zoek is?

Wat opvalt aan deze productie is de perfecte verstaanbaarheid, zowel in ensemblestukken als in solonummers, in gesproken en gezongen teksten, woord voor woord is te verstaan wat er gezegd of gezongen wordt. De decorstukken zijn vrij simpel gehouden en het prentenboek dat wordt gebruikt als decorstuk, past mooi binnen het verhaal. De vliegtechnieken waarmee gewerkt wordt passen bijzonder goed in het totaalplaatje. Niet teveel gedoe, maar precies genoeg om duidelijk te maken waar het verhaal zich afspeelt, onder water. Het enige dat als enigszins hinderlijk kan worden ervaren, is het rond laten zwemmen van vissen op of aan stokken, begeleid door poppenspelers. Zeker in de eerste akte leidt dit bij tijd en wijlen nogal af.

Groot compliment aan de perfecte casting. Tessa Sunniva van Tol is een gedroomde Ariel, met een prachtige stem. Tommie Christiaan is een podiumbeest pur sang, hij windt het publiek om zijn vinger met zijn charmante vertolking van prins Erik en het is een genot te luisteren naar het gemak waarmee hij zingt en te kijken naar de manier waarop hij zich beweegt. Bijzonder groot is de bijdrage van Juan Wells, met een perfect komische timing weet hij op hilarische wijze de lachers op zijn hand te krijgen. Daarnaast beschikt hij over een prettig stemgeluid en het is op de momenten dat hij zich in zijn rol flink kan laten gaan, dat het publiek mee gaat. Constante factoren in het geheel zijn de doorgewinterde artiesten Marjolijn Touw en Roberto de Groot. Touw weet een heerlijn villijn tintje te geven aan het zoete verhaal, met haar vertolking van tante Ursula. Roberto de Groot is een zeer charismatisch man, waar men niet snel omheen kan. Zijn volle, warme stemgeluid pakt de zaal volledig in. Vol lof ben ik over het gemak waarmee Dick Cohen zijn, toch veelal niet al te eenvoudige teksten, heerlijk luchtig weet te brengen in zijn rol van zeemeeuw Jutter. Ger Otte, als Chef-Louis, weet een heerlijk komisch tafereel neer te zetten met zijn "Les Poissons". Tot slot mag zeker nog geprijsd worden het flexibele, hard werkende ensemble.

The Little Mermaid is een fijne productie, voor het hele gezin. De musical is nog tot en met 1 juli te zien in het Nieuwe Luxor Theater op de kop van Zuid, in Rotterdam. Daarna zullen er nog een aantal grote theaters worden aangedaan. Vanaf 5 september zal The Little Mermaid voor langere tijd vast te zien zijn in het Beatrix Theater in Utrecht.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.